Popotnik
43263 ogledov

Če ste odlašali, ste morda že prepozni, računajte na 200 do 300 evrov na noč

Kranjska Gora Profimedia
Možnost namestitev času svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023 potekalo v Planici, je v okoliških občinah že skoraj pošla.

Če je bil praznik pod Poncami, kot pogosto imenujemo zaključek poletov v Planici, tradicionalno v slovenskih barvah, organizatorji pred začetkom svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju 2023 pričakujejo več tujih obiskovalcev. V preteklosti je bilo v Planici 80% domačih obiskovalcev, na največjem športnem dogodku letošnjega leta v Sloveniji, ki bo v Planici potekal od 22. februarja do 5. marca, pa  bo predvidoma največ Skandinavcev. V teh državah so nordijski športi namreč tudi najbolj priljubljeni, organizatorji prav tako pričakujejo veliko Poljakov, Nemcev in Avstrijcev, ki pa se po pričevanjih organizatorjev pri nakupu vstopnic še niso odzvali po pričakovanjih. V Planico naj bi prišli obiskovalci iz več kot 70 držav.

SP Planica 2023 | Avtor: SZS SZS
Največ Slovencev bo po pričakovanjih na tekmah smučarskih skokov. Član organizacijske ekipe Tomi Trbovc glede na trend prodanih vstopnice veliko Slovencev pričakuje še na tekmah smučarskih tekov. K temu so pripomogli v zadnjem času zelo dobri rezultati smučarske tekačice Eve Urevc, ki na domačem terenu visoko cilja.

Organizatorji si prizadevajo, da bi bilo v vseh dnevih prvenstva med sto in 150 tisoč obiskovalcev. Opažajo, da so se navade obiskovalcev po pandemiji nekoliko spremenile, saj z nakupi vstopnic čakajo vse do konca. Podobno so storile tudi tuje turistične agencije, ki naj bi ponudbe aranžmajev javnosti ponudile zelo pozno.

Kapacitete že skoraj polne

Na prvenstvu bo tekmovalo več kot dva tisoč športnikov iz 64 držav. Medtem ko bodo nekatere reprezentance, kot so številčna avstrijska reprezentanca, ki šteje 250 glav, ter italijanska in nemška štab imele v bližnjih krajih čez mejo (Trbiž, Beljak), japonska reprezentanca pa prisega na apartmaje Rožle, pove Trbovc. Slovenski športniki bodo zavzeli hotel Kompas, ki se nahaja v samem središču dogajanja, nedaleč od Trga zmagovalcev v središču Kranjske Gore.

Slovenski športniki so precej dostopnejši kot tuji zvezdniki. Slovenija Han: Športu in športnikom je treba vrniti, kar državi dajejo že vrsto let

Kranjska Gora, zima, turizem, parkiranje, cesta, promet | Avtor: M. Ha. Kranjska Gora, posneto 6. februarja 2023. M. Ha.
Namestitvene kapacitete so že zelo zapolnjene, po besedah Trbovca jih je v Kranjski Gori na voljo le še 10 odstotkov. 

Na Bookingu je najcenejša soba za dva odrasla v Kranjski Gori 152 evrov za vikend, a ima skupno kopalnico, druge tri nastanitve pod 200 evrov za vikend od 24. do 26. februarja pa so v Mojstrani. 

Nekaj nastanitev naj bi bilo na voljo na Bledu, kjer bodo poleg gledalcev nastanjeni novinarji. Organizatorji se nadejajo več kot 200 predstavnikov medijev z vseh koncev sveta, ki bodo sliko poslali približno 450 milijonom gledalcem.

Kot omenjeno, bo v prihajajoče nordijsko svetovno prvenstvo v Planici s turističnega vidika močno vpet tudi Bled. Čeprav po besedah v. d. direktorice Turizma Bled Romane Purkart tam trenutno vlada rahlo zatišje, se bodo hoteli ponovno napolnili v času prvenstva. Takrat bodo tam poleg novinarjev nastanjeni predvsem tuji navijači: "Bled tradicionalno beleži okoli 7% nočitev domačih gostov, preostali so tuji."

Trbovc omeni, da bodo cene nastanitev takšne, kot smo jih vajeni iz vrhunca sezone, ko v Planici gostijo finale poletov, tj. 200-300 evrov v hotelih na noč.

Nad ceno vstopnic mnogi negativno presenečni

Med slovensko javnostjo so val negodovanja sprožile predvsem visoke cene vstopnic za smučarski spektakel, ki si jih mnogi ne morejo privoščiti.

Redne vstopnice so razdeljene na tri kategorije: stojišča, stojišča na tribuni in sedišča na tribuni. Kupijo se lahko štiri vrste večdnevnih vstopnic. Izbirate lahko med vstopnico za celotno prvenstvo, ZELENO vstopnico (za štiri tekmovalne dneve v obdobju od 23. do 26. februarja), SIVO vstopnico (za tri tekmovalne dneve od 28. februarja do 2. marca) ter MODRO vstopnico (za zadnje štiri tekmovalne dneve  od 2. do 5. marca) Stojišče za vseh enajst dni prvenstva stane 490 evrov. Zeleno vstopnico za stojišče lahko kupite za 215 evrov, sivo za 162 evrov, modro za 215 evrov. Za stojišča na tribuni boste za celotno prvenstvo, torej za vseh enajst tekmovalnih dni, odšteli 615 evrov. Za "zeleno" obdobje 270 evrov, za "sivo" obdobje 210 in "modro" obdobje 268 evrov. Sedišča na tribuni so najbolj "zasoljena". Ogled celotnega SP vas bo stal 735 evrov. Za prve štiri dni boste odšteli 325, za obdobje ob 28. februarja do 2. marca 245 evrov in za zadnje štiri dni prvenstva 322 evrov.

Planica 2022 | Avtor: Profimedia Profimedia
Med domačini so sicer najbolj priljubljene dnevne vstopnice. Za stojišča se cene teh gibajo med 15 in 64 evrov. Za stojišča na tribuni bo treba za posamezen dan plačati med 19 in 84 evrov, za sedišča na tribuni pa med 24 in 99 evrov. Najdražje dnevne vstopnice so za 1., 3. in 4. marec, pri kategoriji sedišč tudi za 25. in 26 februar. Dnevne VIP vstopnice stanejo med 290 in 390 evrov.

Če si štiričlanska družina tako želi ogledati tekme svetovnega prvenstva med vikendom, ko bo na prizoriščih dogajanja največ, bo mogla seči kar globoko v žep. Za družinsko vstopnico, ki velja za štiri osebe, pri čemer mora biti vsaj ena oseba odrasla (vsaj 18 let) in vsaj ena oseba otrok (do 14 let), cena znaša 119 evrov. Najceneje pa bodo družine skozi prišli v sredo, 22. februarja, ko bodo plačale zgolj 24 evrov.

Pri tem velja omeniti še, da si bodo otroci do šestega leta starosti na stojiščih izven tribun lahko tekme ogledali zastonj. Otroci od sedmega do štirinajstega leta pa bodo na stojiščih dobili 50-odstotni popust, tako na tribunah, kot izven njih.

Planica.si Slovenija Šport Navili cene vstopnic za Planico: Redki si bodo lahko privoščili ogled v živo!

Slovenci večinona ne bodo prespali

Da so visoke cene mnoge odvrnile od ogleda tekem, so opazili pri turistični agenciji Bled Tours, kjer za njihove aranžmaje oziroma nastanitve med Slovenci ni zanimanja. Na voljo imajo približno 60 namestitev in še niso polni. Nekaj zanimanja je bilo le za zaključene družbe, nam povedo. Opažajo, da bodo Slovenci z vseh koncev Slovenije v Planico prišli le za en dan in tam ne bodo prespali. Če pa že nameravajo prespati, so si namestitve poiskali sami.

Organizatorji se na očitke branijo z besedami, da vstopnice ne vključujejo zgolj ogleda tekem temveč tudi pester spremljevalni program. Obiskovalcem tako ponujajo eno oziroma večdnevno doživetje. Prav tako jim je omogočen še brezplačen prevoz, saj se do Jesenic lahko z vseh koncev Slovenije z vlakom pripeljete zastonj, od tam pa je do vstopne točke organiziran še avtobusni prevoz.

Za spremljevalni program bodo poskrbeli Šank rock, Xequtifz, Avseniki, Tabu, Kingo Foo, Peter Lovšin in španski borci ter za veliki finale v soboto, 4. marca, Siddharta.

Višja cena vstopnice poleg brezplačnega prevoza prav tako vključuje ostale storitve in daje prednost trajnosti, razlaga Trbovc. Organizatorji si skupaj s kranjskogorsko občino dolino prizadevajo ohraniti čim bolj zeleno in čim manj onesnaženo okolje ter za seboj pustiti le malo ostankov hrane in smeti.

Planica.si | Avtor: Planica.si Planica.si
"Družinam za malo več kot sto evrov omogočamo celodnevno doživetje. Če dogodek primerjamo z dvournim koncertom violinista v Stožicah, kjer karte stanejo 80 evrov, lahko rečemo, da je na takšnih prireditvah ponujeno mnogo manj," je jasen Trbovc. Za konec obiskovalce spodbuja k uporabi javnega prevoza in opozori na spremenjen prometni režim, ko bo za razliko od preteklih let sedaj vstopna točka v Ratečah oz. na območju Ledin, od koder prometa, razen zelo omejenega števila, ne bo. Od tam in do tekmovalnih aren pa je približno 1,5 kilometra pešpoti.

Podrobneje je o spremenjenem prometnem režimu razloženo na spletni strani organizatorja. Na tem mestu velja opozoriti, da bo cesta od krožišča v Ratečah do Planice zaprta že od 13. februarja, tako da se z avtomobili ne bo več dalo priti v dolino pod Poncami. Do 18. februarja bosta dolina in verjetno tudi pot do planinskega doma Tamar dostopni za pešce, ki po tem datumu prav tako ne bodo mogli več priti v Planico. Od 21. februarja naprej bodo gledalci lahko prišli do prizorišč le še z akreditacijo ali vstopnico.

Kranjska Gora, zima, turizem, Podkoren, smučanje KRANJSKA GORA Gorenjska "Naš cilj je, da dolina ostane zelena in da je lepa ..."
Komentarjev 6
  • Kmodri 16:38 11.februar 2023.

    Kdor je športni fanatik naj plača, da se bo bolje počutil! Cene so še prenizke. Ovce je treba striči!

  • SlavkoKrizman 14:59 11.februar 2023.

    za take cene...niti pod razno negrem

  • radovednica 12:46 11.februar 2023.

    Če mi nočitev kdo plača, ne grem tja. Še dnevnica je premalo!

Sorodne novice