Popotnik
2579 ogledov

Čisto nova Guardianova hotlista. Preverite, kje je Slovenija!

Soča
The Guardian je objavil svoj izbor 20 destinacij za obisk v letu 2020. Na svojo "hotlisto" so uvrstili kraje, kjer podpirajo projekte in dejavnosti pomembne za ljudi in okolje.

Čisto na začetku članka, ki si ga lahko v originalu preberete TUKAJ, je naša država. Novinarka Jane Dunford posebej izpostavlja naše z zelenjem obdane kolesarske in pohodniške poti. "Skoraj 60 odstotkov države je pokrite z gozdom in ima več kot 40 parkov in rezervatov," opisuje. Novinarka ni pozabila na novo slovensko daljinsko pot Juliano, bogato pot okoli Julijskih Alp dolgo 270 kilometrov.

Svetuje tudi kolesarjenje v okviru zelenih kolesarskih poti (Bike Slovenia Green), ki vodi kolesarje med vinske poti in nacionalne parke v Sloveniji ter poteka izključno po destinacijah nosilkah znaka Slovenia Green Destination.

Jaka Jeraša: Fish Farm Fonda Popotnik Da, tudi to imamo v Sloveniji!

Ostalih 19 zelenih destinacij

Na lestvici za obisk evropskih destinacij so še Göteborg, ki je drugo največje mesto na Švedskem in leži na jugozahodni obali Švedske.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Moody light 💜 Göteborg 🌇 via @fredrik_lindedal

A post shared by Sweden - Sverige 🇸🇪 (@sweden) on

Svetujejo tudi obisk italijanske doline Val di Vara, ki leži na severozahodu države. Na lestvici zelenih evropskih destinacij so še Flims Laax Falera, Rotterdam, Menorca, København, Dunaj, Romunija, Finska, Portugalska.


V Veliki Britaniji omenjajo Salford, Cairngorms, observatorij v gozdu Davagn in Isle of Wight.


Med svetovnimi destinacijami so jih iz vidika trajnostnega turizma najbolj navdušile Fukušima, Montana, Vancouver, Šrilanka
 in Patagonija.

Komentarjev 1