Popotnik
2266 ogledov

Contiki: “Zato so Slovenijo imenovali za najbolj zeleno deželo”

Tivoli
Pustolovka Chantal Ford je za Contiki opisala prednosti naše zelene dežele.

“Slovenija je ena od tistih držav: ali ne veš o njej ničesar, ali pa jo spoznaš in se vanjo zaljubiš do ušes,” je zapisala Fordova. Ob tem je pojasnila, zakaj je Slovenijo vredno obiskati in zakaj je bila leta 2016 imenovana za najbolj zeleno državo sveta.

Sodeč po ocenjevalnem sistemu za zelene destinacije je morala Slovenija za imenovanje odseči 96 odstotkov. Ocenjevanje je potekalo po 41 kriterijih, kjer so bili tudi kvaliteta zraka in vode, upravljanje z odpadki, divjina in okoljska ozaveščenost.

Slovenija ima med drugim tudi zeleno prestolnico, saj je bila Ljubljana imenovana za Zeleno prestlnico evrope 2016. Fordova je ob tem izpostavila center, ki je zaprt za avtomobile, možnost priročne izposoje koles, čudovite zelene parke.

Obenem je kar 35 odstotkov Slovenije del Nature 2000, Slovenija pa je tudi tretja najbolj gozdata dežela v Evropi. Fordova je pohvalila slovenske vode, ki so “čiste in odlične kvalitete”.

 

👀👣 #izlet #skocjan #parkskocjanskejame #caves #sistertime #slovenia #nature

A post shared by Mirjam M. (@mirjam_mi) on

“Slovenija je dala okolju prednost, pri tem pa ni žrtvovala stvari, zaradi katerih je v njej lepo živeti in potovati. Kvaliteta življenja ostaja prvotna prioriteta države, zato se vse spremembe in izboljšave dogajajo z ljudmi in okoljem,” opisuje Fordova.