Popotnik
4409 ogledov

Danes na najboljši festival za otroke in pse

Dežela prijateljev
1/6
Anže Petkovšek
Pasja plaža, pasja restavracija, masaža psov, striženje pasjih nohtkov, brezplačni pregledi kužijev in nora pasja zabava. Za otroke pa ogromni poligoni, razstava eksotičnih živali, kač, kuščarjev, ptic, insektov, spoznali boste male in velikanske konje ter številne pse in mucke ...

Danes se nam v Novi Gorici obeta sončen dan, ki je kot nalašč za Deželo prijateljev! Skupaj s svojimi prijatelji, družino, najmlajšimi in psi se odpravite na svež zrak, podružite in naužijete novih dogodivščin. 

Žurnalov Festival za ljubitelje živali je tudi letos del večjega dogodka za celo družino: DEŽELE PRIJATELJEV. Dogodek organiziramo spletni portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. Poleg Festivala za ljubitelje živali boste tako lahko istočasno obiskali še Robin Hud Festival, kjer vas bodo pričakale pravljične dežele. 

Kako do dogodka?

Festival za ljubitelje živali bo v mestni hiši in na travniku pred njo, naslov za GPS je Trg Edvarda Kardelja 1. Robin Hud festival pa bo čisto poleg v borovem gozdičku. Dogodek bo trajal od 15.00 do 21.00 ure. 

Kje parkirati? Nova Gorica ima veliko označenih parkirišč. V soboto se lahko brezplačno parkira tudi na modrih conah.

So psi dovoljeni?

Psi so na dogodku zaželeni, zanje imamo tudi pasjo plažo in degustacije. Morajo pa biti na povodcu, s seboj imejte potrdilo o cepljenju (potni list).

Na programskem delu Festivala za ljubitelje živali boste ob 15.30 uri lahko sledili brezplačni delavnici masaže psov. Ob 15.50 bo sledil prikaz konjev, ob 16.20 pa delo s psi. Ob 17.30 boste lahko poslušali zanimivo predavanje, kako pomagati psu ob prebavnih težavah. Ob 17.45 bodo spregovorile tri strokovnjakinje iz živalskega sveta in vam zaupale veliko zanimivega.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Popoldan ob 18.30 se bo začela prijateljska tekma v agilityju, ki jo organizira pasja šola Blazno Blatno. Pasja šola Blazno blatno bo imela sicer ves čas dogodka tudi svojo stojnico, kjer se boste lahko pogovorili z ustanoviteljico pasje šole, vodnico terapevtskega psa in dolgoletno tekmovalko v agilityju Alenko Gorjan.

Generalni sponzor agilityja je Eurospin z bogatimi nagradami za tekmovalce v agilityju. Pasje tekmovalce bo razveselili z linijo izdelkov svoje lastne blagovne znamke RADAMES. Obdaril jih bo z okusnimi priboljški, mehkimi pasjimi odejami in krtačami. "Zdravje in prehrana vaših štirinožnih prijateljev sta nam pomembna: Radames je linija izdelkov, posvečena vsem hišnim ljubljenčkom. Briketi za pse in mačke so na voljo v priročnih 2,5- ali 5-kilogramskih pakiranjih, hranljive paštete za pse in mačke pa so pripravljene po različnih receptih. Vašim mačjim ljubljenčkom je na voljo nekaj prigrizkov, kot so ribji grižljaji v omaki, pri nas pa lahko dobite tudi nepogrešljive izdelke za njihovo nego in higieno, kot je pesek za mačje stranišče," opisujejo pri Eurospinu.

Pri Eurospinu so poskrbeli za dodatno presenečenje za otroke - organizirajo namreč LOV NA ZASTAVICE. Kako bo lov potekal, boste izvedeli na dogodku. Skrivnostne Eurospinove nagradice bodo prejeli vsi otroci, ki bodo ujeli zastavico ...

Uau, videli boste ogromne konje!

Na Festivalu za ljubitelje živali bodo otroci spoznali kuščarje, kače in nekatere insekte, ki nam jih bodo pokazali člani Društva za ljubitelje eksotičnih živali BIOEXO, spoznali bodo tudi konje, terapevtske pse, našo avtohtono pasmo kraške ovčarje, pa tudi čudovite pse, mucke ter številne ptice Društva za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica. Na njihovi stojnici boste lahko videli različne vrste ptic; od kanarčkov do exotov in papig skobčevk.

Pedigree promotorke bodo tudi letos na festivalu razdeljevale palčke za dentalno nego psov Pedigree® Dentastix™. Ne le ljudje, tudi psi potrebujejo vsakodnevno nego zob in dlesni, sicer imajo lahko težave z zobmi in zaradi tega zelo trpijo. Bolezni ustne votline so lahko resna grožnja za zdravje vašega ljubljenca, zato je Pedigree razširil svojo ponudbo izdelkov za dentalno nego psov. Poleg dnevne nege z DENTASTIX in napredne nege z globinskim delovanjem DENTASTIX ADVANCED je tu še NOV DENTASTIX CHEWY CHUNX, ki so ga razvili s pomočjo veterinarjev.

Otroci se bodo lahko udeležili številnih brezplačnih delavnic in lova na zaklad z lepimi doživetji za nagradice. Letos imamo novost – lov na zastavice! 

Na svoji stojnici bo svoj 20. rojstni dan praznoval Med.Over.Net, kjer poleg svetovanja na forumih ponujajo posvete s strokovnjaki. Zdravstvena skupnost, ki ponuja hitre odgovore na vsa vprašanja, bo z vami tudi na Festivalu. S seboj bodo prinesli še foto steno za otroke!

Pred foto steno Žurnala24.si bodo lahko pozirali tako otroci kot psi – tokrat smo naredili foto kotiček kar za vse. 

Z nami bo tudi najbolj nor in seveda najboljši YouTube kanal v Sloveniji – Joongla. Tudi pri njih bo v ospredju zabavno fotografiranje, v Joongla kotičku so pripravili tudi delavnico.

Seveda ne smemo pozabiti na dva res ogromna poligona sredi travnika, kjer se bodo lahko otroci neskončno zabavali. S skakanjem pa zbiramo prispevke za tri dobrodelna društva – za ranljive skupine otrok in družin, za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami ter za zavetišče za živalice, ki ne morejo v klasična zavetišča.

Zelo pestro dogajanje čaka tudi kužke, posebne nege bodo deležni na točki Salona za nego in striženje psov Kelka's, posebno pozornost jim bodo namenili na pasji plaži Mr.Pet, ne bodo manjkale niti slastne degustacije za pse niti številni strokovnjaki za posvete in brezplačne preglede. Vsi psi morajo biti na povodcih in cepljeni, s seboj prinesite potrdilo o cepljenju (potni list)

Na dogodku bodo predstavniki Ranča Špela predstavili in približali svet konjev, povedali, kako se zanje skrbi, kakšne so njihove osnovne potrebe ter tudi, kako se konja pripravi za ježo. S seboj bodo pripeljali ponija Frica in Lariso, otroci bodo tako imeli možnost od blizu pogledati in preizkusiti rokovanje s konjički. Naučili se bodo pravilnega pristopanja h konju, kakšne so njihove potrebe, anatomske značilnosti ter kako jih pravilno negujemo.

Slovenski hladnokrvni konj | Avtor: Slavko Vrhovec Slavko Vrhovec

Člani Združenja rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme bodo predstavili predstavnika te mogočne pasme. Pasma je avtohtona slovenska in vas bo zagotovo navdušila. Boste videli, da je pasma čisto po krivici v senci lipicancev!

Razvajanje za kužke obiskovalce

Razstavni prostor Mr. Pet se bo prelevil v pravo pasjo plažo! V bazenih bodo kužki lahko čofotali, se zabavali na igralih in preizkusili številne zanimivosti. Za lačne želodčke pa bo poskrbela Mr. Pet pasja restavracija s pestrim izborom jedi iz dnevnega menija. Pod šotorom si bodo lahko vsi obiskovalci ogledali pester izbor opreme za prihajajoče poletje in našli primerno rešitev za kužke, kako jim olajšati pasje vroče dni.

Najboljša PASJA PLAŽA na dogodku! V trgovinah Mr.Pet vam ponujajo širok cenovni in kvalitetni izbor prehrane in opreme za pse, mačke, glodavce, ptice, plazilce in ribe. Prodajne uspešnice boste našli tudi na njihovem razstavnem prostoru.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Od leta 2004  je Mr. Pet razširil svojo kakovostno ponudbo z 20-imi poslovalnicami po celotni Sloveniji, v Ljubljani (BTC – Hala 3, na Celovški Cesti v Šiški, ter v nakupovalnem parku Rudnik), v Celju (Planet Tuš Celje ter StopShop), v Kranju (Planet Tuš Kranj), v Škofji Loki (Q Center), v Domžalah, v Mariboru, Postojni, Kamniku, Velenju, Kopru (Supernova), v Novemu mestu (BTC ter Qlandia), Novi Gorici (v Supernova ter Qlandia), Murski Soboti (BTC) ter na Ptuju. V vseh trgovinah ponujajo pester izbor prehrane in opreme za pse, mačke, glodavce, ptice ter plazilce. Pohvalijo se lahko tudi z zelo obširnim programom sladkovodne akvaristike, saj sodelujejo z zelo priznanimi blagovnimi znamkami.

Ne festivalu ne bo manjkala Gina's Woofs, ki je mlada slovenska blagovna znamka opreme za pse in njihove skrbnike, ki obožujejo sprehode v stilu. S kurirano kolekcijo unikatnih dizajnov povodcev, oprsnic, ovratnic in rutk, skrbnikom psov ponujajo izbor varne, udobne in privlačne opreme za štirinožne prijatelje vseh velikosti in karakterjev. Vsi izdelki so oblikovani v Sloveniji. 

Ne bosta manjkala niti Pasji kokos in Pasji česen, slovenski inovaciji, ki sta izvrstna dodatka k prehrani vašega psa! Prvi bo poskrbel, da bo kožušček zdrav in bleščeč, drugi pa se je že izkazal z odličnim učinkom proti klopom, oba pa sta odlična za imunski sistem in naravno zdravje psov. Na Festivalu vas čaka prava pasja pojedina, v degustaciji Pasjega kokosa in Pasjega česna se boste lahko prepričali, ali sta bolj všeč vam ali vašemu psu!

Naravno zdrav pes pa bo s svojim produktom PSYLLIUM-FLAX razveselil službene pse na dogodku. Gre za dopolnilno krmno mešanico, ki pomaga pri prebavnih tegobah naših kosmatincev.

Znova nas bo obiskala tudi Katarina Kovačič z Zeliščnega posestva Cvetka, ki je pristaš naravne kozmetike za živali ter naravnih repelentov, ki so primerni tako za ljudi kot za živali.

Na stojnici CANINAVINA se s svojimi kužki lahko oglasite tudi na brezplačen pregled mišic in posvet. Seveda pa ste vsi vabljeni na delavnico masaže psov.

Delavnice, delavnice, delavnice

Kot vedno nas bodo obiskali tudi strokovnjaki iz Parka Škocjanske jame, ki so tudi letos pripravili posebne delavnice za otroke, kjer boste izdelovali uporabne "živalske" izdelke. 

Predstavila se bo tudi Biotehniška fakulteta, ki je nosilec projekta o sobivanju z zvermi, imenovanem Carnivora Dinarica. Na dogodku bodo s pomočjo materialov prikazali biologijo velikih zveri. Med drugim boste lahko videli, kako izgledajo lobanje in odtisi stopinj nekaterih zveri. Prav tako bodo predstavili tudi orodja za spremljanje velikih zveri, kot so antena, GPS-GSM ovratnica in materiali za neinvazivno genetsko vzorčenje. Opisali pa bodo tudi izzive in ukrepe za sobivanje z velikimi zvermi. Za vas so pripravili tudi delavnico.

Zabavne delavnice pripravljajo tudi pri Humanitarnem društvu KID, ki jih boste lahko podprli tudi z dobrodelnimi prispevki in skakanjem po igralih. Delavnico za otroške pasje skrbnike bo imela tudi Daša Korže iz Feedka. Zelo koristna bo delavnica za otroke s strani strokovnjakov iz vrst Ekologi brez meja.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Mačke, papige in eksotične živali

Gojitelj papig Alojz Osterman nam bo pokazal svoje velike in barvite papige, z njegovo papigo se boste lahko tudi fotografirali.

Tudi tokrat ne bodo manjkale očarljive mucke pasme MAINE COON. Pasma izvira iz ameriške zvezne države Maine, kjer so jih tamkajšnji kmetje imeli za lovljenje glodalcev. Danes so poznani kot idealni hišni mucki, zaradi nežnega karakterja in velikosti so poznani tudi kot nežni velikani. Njihove glavne značilnosti so: dolgo mišičasto telo, velika ušesa s čopki ter močan "štirikoten" gobček. 

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ste vedeli, da so kače koristne živali in da je strah pred njimi priučen? Lepe in prijateljske kače boste spoznali na razstavi Društva ljubiteljev eksotičnih živali BIOEXO, ki vam bodo pokazali tudi zanimive kuščarje in velike insekte. S kačo se boste lahko tudi fotografirali, za podporo društvu pa boste lahko kupili kakšno plišasti živalico.

Prikupne pasme psov in pomen odgovornega skrbništva

O društvu Hrtji svet in njihovih hrtih posvojenčkih smo na portalu Žurnal24.si pogosto pisali, saj nas njihove zgodbe vedno znova ganejo. Ti nežni psi se namreč v nekaterih evropskih državah še vedno uporabljajo izključno za lov ali dirke, odslužene pse pa pobijejo ali zapustijo. Tako so tamkajšna zavetišča polna prestrašenih in razočaranih hrtov, ki jih člani društva Hrtji svet rešijo in oddajo v posvojitev v Sloveniji. Poleg osveščanja in iskanja odgovornih posvojiteljev za hrte, ki jih po svetu izkoriščajo zaradi njihovih naravnih danosti – hitrosti, je društvo dejavno tudi na terenu.

Na dogodku boste lahko spoznali vsaj tri hrtje predstavnike, ki so v Sloveniji dobili svoj novi dom; ena izmed njih je greyhoundica Lady, potem je tu tudi španska hrtica Zina in galginica Oni.

Šarmirali bodo tudi postavni pudlji s svojimi atraktivnimi pričeskami. Spoznajte to inteligentno pasmo, ki postaja znova noro popularna. Srečali jih boste pri svetovno znani vzrediteljici Karmen Kehler, ki bo predstavila tudi Kelka's salon za nego in striženje psov. Nekateri srečneži boste lahko na njeni stojnici poskrbeli, da bo imel vaš kuža urejene tačke ...

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ob njej bo fizioterapevtka za živali Hana Loverčič iz Humanimal Fizio, tam boste prejeli marsikateri brezplačen nasvet, za katerega vam bo vaš štirinožni prijatelj neizmerno hvaležen.

Homeopatija in bioresonanca za živali sta tudi v Sloveniji vse bolj priljubljeni obliki zdravljenja, z njima pa se ukvarja tudi sodelujoča na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali – dr.vet.med, veterinarka, bioresonančna terapevtka in homeopatinja za živali Andreja Rusjan, ki bo z udeleženimi na dogodku spregovorila o aktualni temi; prebavnih težavah pri mačkah in psih ter navedla naravne rešitve zanje. Obiščite tudi njeno stojnico, ki bo čisto poleg Humanimal Fizio.  

Otroke in odrasle vedno očarajo terapevtski psi z vrst Tačk pomagačk, ki bodo obiskovalce našega Festivala že sedmič učili pravilnega pristopa do psov. Spoznajte jih!

Spoznali bomo Kinološko društvo Nova Gorica, kjer je trenutno aktivnih okoli 85 članov, za šolanje pa skrbi pet kinoloških inštruktorjev z licenco Kinološke zveze Slovenije. Člani KD Nova Gorica bodo ob 16.30 na osrednjem travniku predstavili njihove aktivnosti, kot so disciplina rally obedience, šolanje psov, pokazali pa bodo tudi kakšen trikec in izvedli akcijo glede pobiranja pasjih iztrebkov.

Seveda bomo veliko prostora namenili tudi slovenskemu ponosu – kraškim ovčarjem. Obiskovalci bodo med drugimi imeli priložnost videti in pobožati trenutno najuspešnejšega kraškega ovčarja Primusa Miliruja, ki se lahko pohvali s sedmimi šampionskimi naslovi. Prav tako boste lahko dobili koristne informacije o vzgoji in negi kraških ovčarjev.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Z veseljem bomo gostili prikupne terapevtske pare Ambasadorjev nasmeha. Na festivalu bodo predstavili njihove programe, kot so Aktivnosti in terapije s pomočjo živali, Učenje s pomočjo živali, Beremo z nasmehom in Pravilen pristop do psa ter odgovorno skrbništvo živali.

Spoznali boste tudi pogumne reševalne pare KD obala Koper. Omenjena enota reševalnih psov bo po 17.00 za vse obiskovalce pripravila tudi krajšo predstavitev svojega dela in izvedla številne trikce.

Otroke bodo razveselili policisti, ki bodo najmlajšim razkazali svoje prevozno sredstvo, ki ga otroci naravnost obožujejo. Seveda ne bo manjkal niti velik junak – pravi policijski pes.

Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 4. junija 2022 v Novi Gorici, bo prisotna tudi ekipa Zdrav pasji svet, ki bo z vami z veseljem delila nasvete na področju surove hrane in dopolnilnih metod zdravljenja.

Pasji skrbniki boste veliko novega izvedeli na stojnici PANTOYA, ki ima v ponudbi koristne konopljine izdelke, vse vam bodo pojasnili tudi o Pantoya magnetni stimulaciji.

AstraVita vam bo predstavila svojo linijo izdelkov, lahko jih boste tudi kupili in povprašali za nasvet ...

Na voljo za vprašanja vam bodo tudi predstavnice Komisije za zaščito živali Mestne občine Nova Gorica.

Zelo zanimiv bo turistični kotiček Nova gorica in Vipavska Dolina, kjer boste spoznali veliko novega o Novi Gorici in okolici, kupili boste lahko tudi lepe majčke ... 

Prinesite potrdilo o cepljenju

Socializiranim in prijaznim psom je vstop na Festival za ljubitelje živali dovoljen. Nujno pa morajo biti vsi psi redno cepljeni proti steklini, s seboj morate imeti dokazilo o cepljenju, ki ga imajo v potnem listu.

S seboj imejte tudi vrečko za pobiranje morebitnih iztrebkov. Na Festivalu za ljubitelje živali je pobiranje iztrebkov obvezno, psi pa morajo biti ves čas na povodcu.

Festival je namenjen ljubiteljem živali, zato živali ne bomo vznemirjali. Prepovedano jih bo hraniti in se jih dotikati brez dovoljenja skrbnikov. Če bomo na festival prišli s psom, poskrbimo, da ta ne skače v druge pse, čeprav bi se le igral. Na Festivalu bodo namreč psi pomočniki, terapevtski psi in drugi delovni psi, ki jih ne smemo motiti brez dovoljenja skrbnikov. Z njihovim privoljenjem pa bodo veseli vašega crkljanja in pozornosti ...

Na našem dogodku bo veliko drugih živali, ki ne marajo vznemirjanja, zato se jim s svojimi kužki ne približujemo.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vsi sodelujoči na Festivalu za ljubitelje živali

Znotraj občine

Čudežne zverinice Bled

Društvo BIOEXO

Mucke Maine Coon

Mucke ragdoll in japonske bobtail mačke

Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica

 

Pod arkadami mestne hiše – promenada stojnic

Ekologi brez meja

Pedigree – brezplačni vzorčki za pse

Zeliščno posestvo Cvetka

Park Škocjanske jame – delavnica

Biotehniška fakulteta (zveri) – delavnice

Feedko – delavnica

Zdrav pasji svet

Gina's Woofs

Naravno zdrav pes

Hrtji svet – čudoviti hrti

Caninaviva – masaže psov

Pantoya

Komisija za zaščito živali Mestne občine Nova Gorica

Nova Gorica in Vipavska dolina

 

Travnik s cesto in parkiriščem pred občino

Ambasadorji nasmeha

Enota reševalnih psov Obala (KD Obala)

Policija

Kokice

Sladoled

Mr. Pet – pasja plaža in pasja restavracija

Poniji – Ranč Špela

Slovenska hladnokrvna pasma konjev

Papige

 

Travnik v smeri Kidričeve ceste

Žurnal24.si

Med.Over.Net.

Style.Over.Net

Joongla kotiček – delavnica

Žurnalova dobrodelna skakalnica

Tačke pomagačke

Blazno blatno šolanje in sprehajanje psov

Kelkas salon za nego in striženje psov

Humanimal Fizio

GEAVET celostna obravnava živali

KD Nova Gorica

Kraški ovčarji

 

Program festivala za ljubitelje živali

Osrednje prizorišče – travnik pred občino

15.30 – Delavnica masaže psov

15.50 – Delo s konji

16.20 – Delo s psi

17.30 – Prva pomoč pri prebavnih težavah psov

17.45 – Pogovori: odgovorno skrbništvo živali in častna gostja

18.30 – Blazno blatno prijateljska agility tekma

Dodatne dejavnosti za otroke z nagradami

Žurnal24.si in Med.Over.Net: LOV NA ZAKLAD (navodila na info točki)

Eurospin: LOV NA ZASTAVICE 

V Deželi prijateljev tudi Robin Hud festival

Istočasno s Festivalom za ljubitelje živali se bo odvijal tudi pravljični Robin Hud festival v organizaciji Radia Robin – obiskali ga boste v borovem gozdičku v Novi Gorici. 

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

V mestnem parku Borov gozdiček: Robin h👀d festival - dogodivščina za celo družino.
Sedem pravljičnih dežel:
1. PEHTINA DEŽELA Z ŽIVIMI ŽIVALICAMI (rumeno prizorišče)
2. DEŽELA MAČKA MURIJA - MAČJA POŠTA (modro prizorišče)
3. CIRKUŠKA DEŽELA (oranžno prizorišče)
4. KEKČEVA DEŽELA – PASTIRSKE IGRE IN PESMICE (zeleno prizorišče)
5. SREDNJEVEŠKA DEŽELA (rdeče prizorišče)
6. VILINSKA DEŽELA (roza prizorišče)
7. GU-GU DEŽELA ZA DOJENČKE (belo prizorišče)

Program na odru:
15.00 OTVORITEV z glasbenima gostoma BQL, športni klub Twist nova Gorica in Vrtec Nova Gorica - enota Kurirček
16.00 ČAROBNA VILILANDIJA, otroška predstava (Miškino gledališče)
17.00 GUSAR TONE, animacijska predstava (gledališče Kolenc)
18.00 PESMICE S PODSTREŠJA, glasbena predstava (Miškino gledališče)
18.30 DEJAN DOGAJA, glasbeni nastop
20.00 SKORAJ NAJBOLJŠI CIRKUS, cirkuška predstava (teater Cizamo)

DOGODIVŠČINA Gremo z Mi&Té po svoje
Pustolovsko popotovanje z Robin hoodom in navihanim srednjeveškim kmetom Mihcem skozi pravljične dežele ob premagovanju igrivih izzivov. Vsak otrok prejme tudi prigrizke, diplomo in kupon za skakanje na napihljivem gradu.
Odhodi izpred Info točke ob: 15.00 | 15.45 | 16.30 | 17.15 |  18.00 | 18.45 | 19.30 | 20.15
Zagotovite si čimprej svojo vstopnico za željeni termin na Info točki. Primerno le za otroke od 4. leta starosti naprej.

Dogodivščina in skakanje na napihljivem gradu sta edini plačljivi vstopnini na Robin Hud festivalu.

Na info točki bo ves čas na voljo tudi brezplačna izposojevalnica igrač in piknik odejic.