Popotnik
1234 ogledov

Dejavnost, ki je odporna na gospodarsko krizo

turizem plaža morje Shutterstock
"Vloga turizma je pri ustvarjanju delovnih mest pogosto podcenjena, čeprav ustvarja turizem na svetu okoli deset odstotkov vseh delovnih mest," opozarjajo v svetovni turistični organizaciji (World tourism organization UNWTO).

Prav zato je slogan letošnjega svetovnega dneva turizma "Turizem in delovna mesta: boljša prihodnost za vse".

Svetovni dan turizma se vsako leto obeležuje 27. septembra, s praznovanji pod vodstvom UNWTO. Njegov namen je spodbuditi ozaveščenost svetovne skupnosti o družbeni, kulturni, politični in gospodarski vrednosti turizma in prispevek, ki ga lahko sektor prispeva k doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Plaža na Hvaru | Avtor: Profimedia Profimedia
Strokovnjaki svetovne turistične organizacije ocenjujejo, da eno delovno mesto v osrednjem turističnem sektorju ustvari približno 1,5 in več dodatnih ali posrednih delovnih mest v gospodarstvu, ki je povezano s turizmom. Mednarodna organziacija dela (ILO) pa ocenjuje, da bodo nastanitve in restavracije skupaj z zasebnimi storitvami v turizmu v naslednjih petih letih ustvarile najhitrejšo rast delovnih mest med vsemi sektorji v gospodarstvu.

Vse več turističnih prihodov

"Turizem se je izkazal za odporno gospodarsko dejavnost. V vseh sedmih letih v času gospodarske krize po letu 2010 se je število svetovnih mednarodnih turističnih prihodov povečalo za štiri ali več odstotkov," dodajajo v UNWTO.

Po podatkih Statističnega urada RS bi lahko dejali podobno tudi za slovenski turistični sektor, saj se število prihodov tujih turistov k nam iz leta v leto veča. Leta 2010 jih je bilo denimo 2.048.981, številka se je konstantno večala. Leta 2013 jih je bilo 2.501.682, leta 2014 že 2.675.071.

Prav tako je s prenočitvami tujih tiristov v Sloveniji. Po podatkih statističnega urada jih je bilo leta 2010 5.531.218, leta 2012 že 6.441.086, leta 2014 pa 6.833.040.

Piran Številke Popotnik Hrvaška z velikanskim težavami, Slovencem se lahko smeji

Pojasnjujejo, da zaposluje turistični sektor tudi več žensk in mladih kot večina drugih sektorjev. Kar 47 odstotkov zaposlenih v turizmu v evropskih državah je starih med 15 in 34 let, v celotnem gospodarstvu je toliko starih 32 odstotkov delavcev. V državah OECD predstavljajo ženske 60 odstotkov zaposlitev v turističnem sektorju, v celotnem gospodarstvu je denimo ta delež 43 odstoten.

"Poleg tega ustvarja turizem delovna mesta tudi v podeželskih in odročnih območjih, tudi z obnovo tradicionalnih dejavnosti. Pogosto je to eden redkih uspešnih gospodarskih sektorjev na teh območjih," dodajajo.

Rogla | Avtor: Profimedia Profimedia

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.