Popotnik
3807 ogledov

"Doma imam dva spreja Cicatridina, ker ga ne sme zmanjkati"

Rana, nasvet dr. Gorkič Shutterctock
Ko gremo na dopust z otroki, nas čaka veliko več priprav, prilagojena mora biti tudi prva pomoč. V njej ne smeta manjkati sprej in mazilo Cicatridina.

»Lani sem prvič naročila sprej za rane Cicatridina, saj moram otrokoma v poletnem času vsak teden oskrbovati rane. Res me je že velikokrat rešil zagate,« nam je zaupala mamica dveh predšolskih deklic.

»Ali ju pičijo komarji in si praskata pike do živega, ali ju žulijo natikači, kolena so tako ali tako ves čas poškodovana, prav tako dlani ...« opisuje in dodaja, da je njena rešilna bilka prav sprej Cicatridina. Nad sprejem je zelo navdušena, saj se rane ne zagnojijo, se hitro celijo, sprej pa naredi dobrodošlo oblogo, da na rano ni treba dajati obliža: »Najhuje je bilo, ko so se obliži zalepili na gnojno rano in so naredili več škode kot koristi,« dodaja.

Ob pozitivni izkušnji mamice dveh otrok ne čudi dejstvo, da sprej in mazilo Cicatridina z zadovoljstvom uporabljajo celo v nekaterih zdravstvenih domovih in bolnišnicah.

Ko odhajate na dopust z najmlajšimi, v potovalko torej vsekakor sodi sprej Cicatridina, za kasnejšo oskrbo ran pa tudi mazilo Cicatridina.

Zakaj ja tako učinkovit pri celjenju in zaščiti ran?

Sprej Cicatridina bo vaša nova pomoč pri celjenju odrgnin, vreznin, raztrganin in opeklin. Velika prednost spreja je, da je prekrivanje z gazo ali obližem po nanosu spreja nepotrebno, saj rana navzven deluje suha.

Ko se sprej posuši, se nad odrgnino pojavi bela plast, ki je ob dotiku popolnoma suha. Pod plastjo spreja pa istočasno poteka vlažno celjenje rane. Raziskave namreč kažejo, da se rane do trikrat hitreje celijo, če jim zagotovimo ustrezno vlago.

Cicatridina | Avtor: Cicatridina Cicatridina

Vlažno celjenje ran aktivira lokalni imunski sistem in omogoča hitrejšo tvorbo novega tkiva. To pomembno skrajša vnetno fazo celjenja, zmanjša pa tudi možnost nastanka neestetske brazgotine. V vlažnem okolju so bolj dostopni gradniki, encimi in rastni faktorji, ki sodelujejo pri nastanku novega tkiva, zato je celjenje hitrejše.

Tak način poleg sodobnih oblog za celjenje ran med drugim zagotavlja dermalno pršilo oziroma sprej s hialuronsko kislino Cicatridina. Hialuronska kislina je tudi naravno prisotna v človeškem telesu, kjer se nahaja v številnih tkivih in je ena glavnih komponent medceličnine. Veže lahko velike količine vode, s čimer »odpre« medcelični prostor in olajša prehajanje imunskih celic in različnih molekul na ranjeno mesto.

Velja pa poudariti še, da bel sloj rano zaščiti tudi pred zunanjimi vplivi.

Tako pravilno oskrbite rano

Manjše površinske rane lahko oskrbimo sami, brez obiska zdravnika. Najprej poskrbimo za ustrezno higieno rok, rano in okolico pa temeljito očistimo. Lahko jo dobro speremo s tekočo vodo, bolj primerno je spiranje s sterilno fiziološko raztopino.

Po čiščenju na rano nanesemo sprej Cicatridina, kot že rečeno, prekrivanje z gazo po nanosu spreja običajno ni potrebno.

Dr. Gorkič | Avtor: Dr. Gorkič Dr. Gorkič
Ko se rana zaceli do mere, da ne »rosi« več, jo redno negujte z mazilom Cicatridina, da zmanjšate možnost nastanka večje brazgotine. Strokovnjaki pravijo, da se proces brazgotinjenja zaključi šele po enem letu, zato je vztrajnost v izogib neestetskim brazgotinam na mestu. Mazilo Cicatridina je odlična prva pomoč tudi ob pojavu sončnih opeklin, saj koži hitro vrne vlago in spodbudi njeno obnovo.

Cicatridina se odlično obnese tudi pri kroničnih ranah, kot so preležanine in razjede.

Kdaj k zdravniku?

Večje in globlje rane vsekakor zahtevajo zdravniško oskrbo. Obisk zdravnika je potreben tudi ob vbodu z iglo, ob ugrizu živali, pri strelnih ranah, močno krvavečih ranah, močno umazanih ranah, pri hudih opeklinah in kroničnih ranah. Zdravnik bo v primeru akutne rane presodil tudi o morebitni potrebi po cepljenju proti tetanususu.