Popotnik
1311 ogledov

Dunaj ponovno z najboljšo kakovost življenja

Dunaj Pixabay
Dunaj je deseto leto zapored premagal izzivalce in bil znova izbran za mesto, ki ponuja najboljšo kakovost življenja.

Raziskava, katere namen je mednarodnim organizacijam oz. podjetjem pomagati določiti višino plač za tuje zaposlene, temelji na 39 kriterijih. Med drugim ocenjujejo stanovanja, politično stabilnost, kriminal, možnosti za prostočasne dejavnosti, infrastrukturo, zdravstveni, izobraževalni in ekonomski sistem.

Med najboljšimi Zürich, München in Vancouver

Za Dunajem po ocenah Mercerja najboljšo kakovost življenja nudi Zürich, ki mu sledijo München, Vancouver in Auckland. Za njimi so se zvrstili Düsseldorf, Frankfurt, Koebenhavn, Ženeva in Basel, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

buckinghamska palača | Avtor: EPA EPA
Britanska prestolnica London je zasedla šele 41. mesto. Pariz se ni odrezal dosti bolje, saj je pristal na 39. mestu. In to kljub temu, da raziskava, ki jo je Mercer opravil med septembrom in novembrom lani ni upoštevala protivladnih protestov rumenih jopičev v Franciji. Sedež evropskih institucij, belgijski Bruselj, je na 28. mestu.

Ameriška mesta ni v prvi trideseterici

Ljubljana, ki jo župan Zoran Janković razglaša za najlepše mesto na svetu, ni med najvišje uvrščenimi. Je na 74. mestu, ki si ga deli z Dubajem, za njo je na 76. mestu bližnja Budimpešta. Hrvaški Zagreb je na primer 98.

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia
Na lestvici v oči bode tudi dejstvo, da na njenem vrhu ni nobenega ameriškega mesta. Kot so navedli pri Mercerju, so v letu 2018 vsa ameriška mesta celo nazadovala, z izjemo New Yorka, ki je napredoval na 44. mesto, in to zaradi vztrajnega upadanja ravni kriminala. Sicer je najbolje uvrščeno ameriško mesto San Francisco, ki je na lestvici 34.

Nazadovanje preostalih ameriških mest je predstavnik Mercerja v Franciji Jean-Philippe Sarra pojasnil z vse bolj napetimi gospodarskimi in trgovskimi odnosi ZDA s številnimi državami, tudi zaveznicami. "To pa je najpomembnejši kriterij in torej vodi v splošno nazadovanje ameriških mest na naši lestvici," je dodal.

Najslabše uvrščeno mesto Bagdad

Marina Bay Sands Hotel, Singapur | Avtor: Profimedias Profimedias
V Aziji ima najboljšo kakovost življenja Singapur, ki se je na lestvici vseh ocenjenih mest uvrstil na 25. mesto, sledita mu japonska Tokio in Kobe, ki sta skupaj na 49. mestu. Kitajski Hongkong je 71., južnokorejski Seul pa 77.

Mesta, ki so se znašla na drugi strani lestvici, niso presenečenje. Bagdad je po kakovosti življenja, ki jo ponuja, zadnji, pred njim je prestolnica srednjeafriške republike Bangui, tretja na repu je jemenska Sana.

Komentarjev 3
  • leonardo 14:34 13.marec 2019.

    Pa je okolica moje vasi tudi najlepša na svetu!

  • maresem 12:09 13.marec 2019.

    Ne nabijajte bedarij, ki niso resnične.