Popotnik
15136 ogledov

Dve atraktivni liniji z bližnjega pozabljenega letališča

Letališče Celovec
1/3
Žurnal24
Na letališče v Celovcu ob načrtovanju družinskih počitnic nisem skoraj nikoli pomislil, čeprav mi je bližje kot zagrebško in ponuja dve atraktivni počitniški liniji: v Alicante in na Palmo de Mallorco.

Ryanair na Palmo de Mallorko leti ob četrtkih, petkih in nedeljah ob zelo spodobnih popoldanskih urah, ki so primerne tudi za dopust z otroki.

V Alicante Ryanair leti ob torkih in ob nedeljah zvečer, tako da je dopust mogoče organizirati od torka do nedelje, od torka do torka ali pa od nedelje do nedelje. Kdor potuje z otroki, mora upoštevati, da je prihod v Alicante ob nedeljah ob 23.40, ob torkih pa ob 21.35. Odhod iz Alicanteja je ob 18.00 ob nedeljah in ob 15.55 ob torkih.

Letališče Celovec | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Austrian Airlines s celovškega letališča vsak dan zjutraj in popoldan leti na Dunaj, a to najbrž zanima le redke Slovence, Ryanair pa poleg omenjenih letov v Španijo ob sredah in nedeljah leti tudi na londonsko letališče Stansted (Easyjet iz Ljubljane leti na Gatwick).

Ljubljani precej bližje kot Zagreb, dostop brez cestnine

Letališče Celovec | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Celovško letališče je iz Ljubljane oddaljeno približno uro in pol vožnje, kar je enako kot zagrebško, je pa bistveno bližje, saj je prek Ljubelja oddaljeno le 90 kilometrov, zagrebško 150, tržaško pa 125. V Alicante in na Palmo de Mallorco Ryanair leti iz Zagreba, iz Trsta pa ne, kar pomeni, da bodo pri odločitvi za nakup poleg razdalje do letališča pretehtali dnevi, ko so na voljo leti, ure poletov in seveda cena. Ta je bila za našo pot izjemno ugodna, povratna letalska vozovnica za Alicante je z 20-kilogramskim kovčkom od 9. do 14. aprila je stala 85 evrov.

Na celovškem letališču pravijo, da je več kot petina vseh potnikov iz Slovenije. 

Pri poti čez Ljubelj ni treba kupiti avstrijske vinjete niti plačati predornine za predor Karavanke. Pot po avtocesti in skozi predor Karavanke vzame podobno časa, a je zaradi poti do Beljaka in nato proti Celovci za 40 kilometrov daljša.

Parkiranje: sedem evrov na dan, prvi dan 20 evrov

To, da je na letališču malo prometa, je lahko tudi prednost, kar na žalost vemo tudi v  Ljubljani, kjer kar "padeš" čez varnostni pregled in morebitno kontrolo potnih listin, podobno oziroma še udobneje je tudi v Celovcu.

Večina Slovencev bo na celovško letališče prišla z avtom, zato je pomemben podatek o parkiranju. Pozor, na letališkem parkirišču ni zapornic, a to ne pomeni, da je parkiranje brazplačno, zato pred odhodom ne pozabite plačati parkirnine. Na letališču je 400 parkirnih mest, prve pol ure je parkiranje brezplačno, potem pa računajo dva evra na uro, dnevni maksimum je 20 evrov, nato pa za vsakih novih začetih 24 ur zaračunajo le še sedem evrov. Parkiranje za en teden bi tako stalo 63 evrov (ali pa 70, če bi avto prevzeli kasneje, kot ste ga parkirali), torej devet ali deset evrov na dan.

Kaj poleg lepih plaž ponuja regija, lahko pogledat na njihovi spletni stran za turiste, ki je v španščini ali angleščini, bomo pa seveda o tem tudi poročali.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 4
  • stane97 17:07 14.april 2024.

    Pred leti sem letel iz Celovca in avto pustil na parkirišču na pokopališču, čez sesto od letališča... avto počakal brez problema skor en teden.

  • Naklonsky 12:45 14.april 2024.

    Iz Ljubljane…. a je Slovenija samo Ljubljana? Ljubljanćani letijo v Priština! Slovenci pa tudi kam drugam!

  • mojsterjaka 10:13 14.april 2024.

    Bližje kot do Zagreba? Saj nismo vsi iz LJ ali severne polovice Slo... nekateri imamo do letališča Zagreb tudi 60 km ali manj...