Popotnik
20173 ogledov

Noro, kakšna reklama za Slovenijo

Ljubljana Epa
Med petimi izbranimi destinacijami tudi naša država ...

Novinarka Maeve Campbell se je tokrat za Euronews razpisala o trajnostnem turizmu, ki bi moral biti vodilo vsakega odgovornega turista. Tudi podatki, ki jih je zbral Airbnb kažejo, da iščemo vse pogosteje okolju prijazne nastanitve, samo v zadnjem letu se je takšno iskanje povečalo za 141 odstokov.

Pojasnjuje, da morajo turisti varovati naravo in okolje, hkrati pa pomagati lokalni skupnosti z zaposlitvami in dohodkom. Kot oktobrsko idejo je podala pet edinstvenih destinacij za potep, ki sloni na letošnji podelitvi nagrad za Zeleno destinacijo 2019, ki so jih podelili na največjem turističnem sejmu na svetu ITB Berlin.

Balos, Kreta Popotnik Najlepše grške plaže po izboru Guardiana

Nizozemska in njeni zahodni otoki

V nagrado so zajeti štirje zahodni otočki na Nizozemskem: Goeree-Overflakke, Schouwen Duiveland, Veere in Westvoorne. Avtorica posjasnjuje, da vsak posebej slovi po naravnih in čudovitih plažah, ki jih obdaja morje.

Okolju prijazno mobilnost spodbujajo s številnimi sprehajalnimi in kolesarskimi stezami, poleg sprehodov in kolesarskih podvigov vas bodo navdušili tudi številni muzeji in možnosti vožnje za ladjicami. Ena od znamenitosti je tudi slano jezero Grevelingenmeer (Grevelingen), kjer se lahko udeležite številnih vodnih športov.

Grevelingenmeer | Avtor: Profimedia Profimedia

Najboljše mesto za obisk: Ljubljana

Ljubljana je zmagala v kategoriji trajnostnih mest, ki se izogibajo masovnemu turizmu. Z Visokimi okoljskimi standardi je eno redkih mest v Evropi, ki ponuja toliko zelenih površin. Največji park je park Tivoli, le kratek sprehod iz središča mesta pa vas loči od botaničnega vrta, kjer domuje več kot 4.500 različnih vrst rastlin.

"V tem slovenskem mestu je glavna trajnostna atrakcija zagotovo hrana. Lokalno pridelane sestavine in recepti so značilni za okusno gastronomijo," opisuje avtorica. Obenem svetuje tudi obisk številnih galerij, ki poživijo bogato kulturno dediščino mesta, pred odhodom je nujna tudi kavica na obrežju Ljubljanice.

Ljubljana | Avtor: Epa Epa

Malta, Gozo

Malta je veličastna država, ki leži med Sicilijo in severnoafriško obalo. "Za Gozo morda še niste slišali, saj turistični vodiči običajno usmerjajo k obisku Vallette, glavnega mesta. Gozo je izjemen dragulj, ki vas s čudovitimi plažami, kot so Ramla Bay, San Blas Bay in bolj turistični Paradise Bay kar vabi na kopanje," pojasnjuje avtorica. 

Torroella De Montgri, Španija 

Torroella de Montgrí je majhno mesto v Kataloniji, ki je staro več kot 1.000 let in ima bogato zgodovinsko središče in čudovitie pešpoti. Mesto ima morski rezervat Medes Islands, ki je eden najpomembnejših rezervatov morske flore in favne v zahodnem Sredozemlju. Vodne dejavnosti vključujejo izlete v čolnih s steklenim dnom in podvodne dejavnosti, namenjene ohranjanju naravnega morskega habitata, kjer živi ogromno živalskih vrst, kot so različice koral, morske zvezde, gorgonije, hobotnice in jastog.

Gvajana

Če upoštevamo ekoturizem, se južnoameriška država uvršča na prvo mesto na svetu, saj ima kar 18 odstotkov vseh tropskih gozdov na svetu. Sever države se ponaša z neokrnjenimi plažami, na zahodu boste našli izjemne gorske verige, na jugu so čudovite savane. V deževnem gozdu živijo številne ogrožene živali, kot so jaguarji in velikanske rdeče vidre.

Gvajana | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 10:38 07.oktober 2019.

    Kaj je tu norega? Aja, senzacionalističen naslov za vsak klik....