Popotnik
6416 ogledov

Evropska komisija bo delila brezplačne karte

vlak francija Profimedias
Od Ljubljane prek Lizbone na Laponsko brezplačno

Evropska komisija je zagotovila sredstva za InteRail vozovnice, ki jih bodo brezplačno dobili vsi 18-letni Evropejci. Na prva potovanja po 30-ih državah, se bodo mladi evropejci lahko odpravili že julija. 

18 let ob prijavi

"Podrobnosti o tem, kje in na kak način pridobiti brezplačno vozovnico, bodo znane aprila ali maja, znano pa je, da naj bi upravičenci ob prijavi bili stari 18 let," so pojasnili v pisarni Evropske komisije v Ljubljani.

Evropska komisija je za vozovnice za vlak zagotovila 12 milijonov evrov. Vozovnica, vredna okoli 50 evrov, bo veljala en mesec, ocenjujejo pa, da bo na ta račun lahko potovalo med 20 in 30 tisoč mladih Evropejcev, ki so dopolnili 18 let.

"Izobraževanje ni samo takrat, ko se učimo v učilnici, ampak tudi, ko odkrivamo kulture in tradicije naših sorodnikov Evrope," pravi  Tibor Navracsics, evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport.

Pobuda naj bi spodbujala evropsko identiteto, krepila skupne evropske vrednote ter uporabnike navduševala za odkrivanje evropskih mest in kultur. Predlog je prav tako v skladu z usmeritvami EU za spodbujanje učne mobilnosti, aktivnega državljanstva, družbenega vključevanja in solidarnosti med mladimi. Ukrep bo omogočil mladim, da ne glede na svoje družbeno in izobrazbeno ozadje ali omejene možnosti za mobilnost potujejo po tujini. Komisija bo organizirala promocijsko kampanjo, da bo mlade obvestila o tej novi priložnosti.

Tudi druge oblike prevoza

Prvi udeleženci naj bi se odpravili na pot poleti, Komisija pa bi jih lahko izbrala kar na razpisu. Vozovnica bo načeloma vključevala potovanje z vlakom, vendar naj bi bile na voljo tudi druge oblike prevoza, če bodo to zahtevale okoljske in časovne okoliščine ter razdalje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.