Popotnik
4137 ogledov

Foto: sobane, kjer okusite grajsko življenje

Kendov dvorec, Spodnja Idrija
1/24
Kendov dvorec, Spodnja Idrija
Slovenija je polna čudovitih gradov in dvorcev, nekateri so danes preurejeni v hotele, kjer lahko resnično začutite zanimive zgodovinske zgodbe tedanjega časa.

Eden takšnih je Kendov dvorec, je edinstven hotel v starožitni Spodnji Idriji, član mednarodnega združenja Relais & Châteaux, ki združuje 580 butičnih hotelov in restavracij po vsem svetu. Vodja hotela Helena Pregelj nam je pojasnila, da segajo korenine Kendovega dvorca v davno leto 1377, ko so prvi posestniki že gospodarili na kmetiji nad dolino reke Idrijce.

Mogočno poslopje nekdanje Kendove domačije je danes po njenih navedbah obnovljeno in oživljeno v duhu minulih časov. "Kendov dvorec že 25 let gostoljubno sprejema goste z vsega sveta. Sprva je bil butični hotel namenjen predvsem poslovnim gostom Hidrie. Danes večino gostov predstavljajo pari in družine, ki v Spodnji Idriji najdejo edinstven kraj za oddih in nova doživetja," pravi.

Kendov dvorec, Spodnja Idrija | Avtor: Kendov dvorec, Spodnja Idrija Kendov dvorec, Spodnja Idrija
Starinsko pohištvo in kulinarika 

Helena Pregelj opisuje, da so sobe Kendovega dvorca opremljene s starinskim pohištvom in poimenovane po članih Kendove rodbine: "Gostom, ki zadnja leta večinoma prihajajo iz ZDA, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije, nudimo nočitve v 11 sobah in suitah."

Kendov dvorec, Spodnja Idrija | Avtor: Kendov dvorec, Spodnja Idrija Kendov dvorec, Spodnja Idrija

Iz sob se odpira razgled na Spodnjo Idrijo z romarsko cerkvico pri Mariji na Skalci ter vrt, v katerem prijetno zavetje v poletni vročini nudijo krošnje starih jablan, kostanja, lipe, oreha. Gostje so po njenih izkušnjah najbolj navdušeni nad spokojnostjo podeželskega dvorca, kulinariko, ki temelji na bogatem lokalnem izročilu, ter osebjem, ki s svojo iskreno gostoljubnostjo ustvarja občutek domačnosti.

Kendov dvorec, Spodnja Idrija | Avtor: Kendov dvorec, Spodnja Idrija Kendov dvorec, Spodnja Idrija

Na Kendovem dvorcu gostom pripravljajo tudi kulinarična doživetja, pokušino izbranih vin s hišnim sommelierjem Gregorjem Kosmačem ali tečaj kuhanja ali peke s kuharskima mojstroma Kendovega dvorca, Francijem Pivkom in Klavdijem Pirihom.

Kendov dvorec, Spodnja Idrija | Avtor: Kendov dvorec, Spodnja Idrija Kendov dvorec, Spodnja Idrija

"V bližnji okolici se gostje najbolj navdušujejo nad muharjenjem v kristalno čistih rekah, med ljubitelji ribolova z vsega sveta priljubljenimi predvsem zaradi avtohtone marmorirane postrvi. V Idriji spoznavajo edinstveno zgodovino rudarjenja, ki je danes na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ter bogato izročilo ročno klekljane idrijske čipke," opisuje vodja hotela.

Gostje pa Kendov dvorec po njenih besedah zelo pogosto izberejo kot izhodišče za odkrivanje Slovenije: "Naša dežela jih najbolj navduši s čudovito naravo. Najpogosteje se na dnevne izlete podajo v Posočje, Postojnsko jamo in Predjamski grad, v Škocjanske jame, Piran, Ljubljano, na Bled ali v Bohinj. Med ljubitelji vin je priljubljena Vipavska dolina, kjer gostje radi obiščejo hišne vinarje Kendovega dvorca in spoznajo njihov način pridelave vrhunskih slovenskih vin."

Grad Mokrice s pogledom na bizeljske griče

Spite lahko tudi v srednjeveškem gradu Mokrice, ki je preurejen v hotel visoke kategorije in ki se dviga nad stoletnimi gozdovi Gorjancev s pogledom na vinorodne bizeljske griče. "Grajske legende in zgodbe pričajo o nemirnih zgodovinskih dogodkih ter pomembnih poteh od zahoda proti vzhodu že v času Rimljanov. Tudi kmečki upori so zaznamovali grad z okolico. V mirnih časih je slovel po razkošnem življenju svoje gospode," pojasnjujejo v Termah Čatež.

Grad Mokrice: Aleš Krivec | Avtor: Grad Mokrice: Aleš Krivec Grad Mokrice: Aleš Krivec

Grad Mokrice se nahaja jugovzhodno od naselja Čatež ob Savi. Prva pisna omemba gradu sega v leto 1444, čeprav je na njegovem mestu v obdobju Rimskega imperija že stala utrdba, imenovana Romula. Ta je izpričana v mapi zemljevidov iz 4. stoletja, imenovani Tabula Peutingeriana. Pod rimsko utrdbo je ležalo istoimensko rimsko naselje, od katerega se je ohranilo več izkopanih predmetov. Grad Mokrice stoji na griču nad desnim bregom reke Save, etimologija njegovega imena pa se nanaša na nekoč močvirnato, t.j. mokro območje v njegovi okolici.

Grad Mokrice: arhiv Terme Čatež | Avtor: Grad Mokrice: arhiv Terme Čatež Grad Mokrice: arhiv Terme Čatež

V Temah Čatež pojasnjujejo, da je v grajskem grbu vrana, katere vrat prebada puščica. Legenda pripoveduje, da je v času turških vpadov na grajsko dvorišče priletela ozirom padla vrana, ki je podlegla strelu zavojevalcev in tako opozorila na bližajočo se nevarnost. Graščak naj bi ji zato namenil mesto v grbu.

Bivanje v gradu priporočajo gostom, ki znajo uživati v grajskem ambientu in v bujnem zelenju dvestoletnega angleškega parka. Poleg gradu pa je še Igrišče za golf z 18 igralnimi polji.

Grad ima 25 dvoposteljnih sob, dve suiti in dva apartmaja, prostori pa so opremljeni s stilnim pohištvom in s pravim grajskim udobjem. Kulinarični mojstri grajske restavracije ustvarjajo baročno razkošje okusov, nazdravite pa lahko z vrhunskimi slovenskimi vini, ki jih hrani grajska vinska klet in domačo grajsko viljamovko.

Grad Mokrice: arhiv Terme Čatež | Avtor: Grad Mokrice: arhiv Terme Čatež Grad Mokrice: arhiv Terme Čatež

Skrivnosten in majhen Gredič

"Vtis na obiskovalce naredi že skrivnostna in vabljiva zunanja podoba majhnega gradu, ki že od daleč daje slutiti, da gre za kakovostno prenovljen objekt," o Grediču v Goriških Brdih pove direktorica Grediča Nina Grmek.

Dodaja, da kljub temu njihove goste vedno znova preseneti, koliko topline in udobja najdejo v njegovi moderno zasnovani notranjosti: "Ker je ravno prav odmaknjen od glavne poti, naši gostje tukaj najdejo predvsem mir in se lahko v celoti prepustijo le prijetnim zvokom narave."

Gredič je hotel, restavracija in vinoteka, zato naši gostje pridejo s katerim koli od naštetih motivov – bodisi na oddih, kulinarično razvajanje ali okušanje in nakup izbranih vrhunskih vin iz regije.

Nina Grmek

Gredič | Avtor: Manuel Kovsca: Gredič Manuel Kovsca: Gredič

Prednost za hotelske goste Grediča je po njeni oceni vrhunska restavracija s kuharskim mojstrom, kar omogoča brezskrben oddih, posebej tistim, ki pridejo le za nekaj dni. Za tiste, ki ostanejo dalj časa ali želijo raziskovati še okolico, pa je v neposredni bližini na razdalji od dveh do sedmih kilometrov mogoče obiskati slikovite briške vasice, kot je Medana ali Šmartno, kjer je najti odlične kulinarične ponudbe raznih stilov, tudi bolj tradicionalne, domače, ki odlično dopolnijo degustacijsko Gredičevo kulinariko: "Do njih se naši gostje lahko sprehodijo ali tudi zapeljejo z električnimi kolesi ter ob tem uživajo v prelepi briški naravi. Druga velika prednost Grediča pa je vinoteka, ki ni le dih jemajoč prostor s svojo značilno arhitekturno zasnovo in templjem penin, temveč slovimo tudi po izbrani ponudbi vrhunskih vin z obeh strani meje, ki jih lahko gostje pri nas okušajo in tudi nabavijo."

Za kulinarično in enološko odkrivanje Brd na obeh straneh meje je Gredič po besedah direktorice odlično izhodišče. V tem smislu so še posebej ponosni na avtohtono sorto rebula, ki jo njihovi gostje pri nas lahko okusijo v različnih oblikah vinifikacije, le streljaj od Grediča pa je možno obiskati tudi družinsko vinorodno posestvo lastnikov Grediča družine Simčič, to je Domačija Medot, znana po vrhunskih butičnih peninah na osnovi avtohtone rebule, kjer je bil rojen oče rebule Zvonimir Simčič.

V vsaki sobi vinske vitrine

"V Grediču ponujamo prijetne in udobne sobe z grajskim, romantičnim pridihom, posebnost, ki jo naši gostje zadovoljno opazijo, pa so vinske vitrine v vsaki sobi založene z izbranimi lokalnimi vini. Okna odpirajo pogled na čudovito briško pokrajino in prav ta razgled se našim gostom zdi zelo navdihujoč, bodisi iz sob, bodisi s terase, iz restavracije ali ob bazenu," opisuje Nina Grmek.

Skupno sedem sob Grediča po njenem opisu predstavljajo razkošna master suita, ki zajema celotno mansardno nadstropje z dnevno sobo in dvema spalnicama, dve junior suiti in pa štiri udobne dvoposteljne sobe: "Naši gostje pa že kmalu ugotovijo, da Gredič ponuja številne prijetne kotičke za sproščanje in klepet ali branje ob kavi, kozarčku vina, čaju, ob kaminu pozimi ali ob bazenu poleti. Konec koncev se naši gostje nemalokrat odločijo izbrati Gredič za prizorišče kakšnega posebnega dogodka, poroke, zaroke, rojstnih dni… tu sta si pred kratkim večno zvestobo obljubila tudi znana kuharja in vlogerja Teja Perjet in Jani Jugovic."

Gredič | Avtor: Manuel Kovsca: Gredič Manuel Kovsca: Gredič

Pravi, da daje poseben pečat Grediču tudi galerija, ki se razprostira po celotnem objektu z osrednjim delom v restavraciji, v kateri razstavljajo dela vrhunskih slovenskih slikarjev. Vsako leto v sodelovanju z Galerijo Artes izberejo novega gostujočega avtorja.

Gredič leži v Goriških brdih, ki zaradi svojega izjemnega podnebja, zaznamovanega z mediteranskimi vplivi, privabljajo obiskovalce skozi celo leto. Zato so idealna destinacija za rekreativni tek, planinarjenje, kolesarjenje, golf, ogled znamenitosti ali obisk ene izmed številnih odličnih vinskih kleti. Kot bogata vinska regija gosti tudi mnoge tradicionalne dogodke, kot so Praznik češenj, Festival Brda in vino ter martinovanje. 

Nina Grmek

Gradič je bil sicer zgrajen pred približno 400 leti, popolnoma prenovljen pa je bil leta 2012. O vili na Ceglem, ki so jo ljudje od nekdaj imenovali Gredič (gradič), je sicer znanih malo zgodovinskih podatkov. Dokaz, da je vila na tem mestu stala že leta 1774, pa je vzidan je v kamen paladijevsko oblikovane kapele, s katero se začenja niz gospodarskih poslopij, med katerimi so bile tudi hiše kolonov, kot ki kot nekakšen obrambni zid v polkrogu obdajajo gradič.

Gredič | Avtor: Matic Grmek: Gredič Matic Grmek: Gredič

Grad Otočec in njegov park

Grad Otočec leži na otoku sredi reke Krke, ki ga obkrožajo lehnjakovi pragovi. Skupaj s parkom ustvarja eno od najslikovitejših podob v Sloveniji. Kulturni spomenik državnega pomena je danes hotel s kategorijo petih zvezdic, v svoji osem stoletij dolgi zgodovini je bil prvič omenjen daljnega leta 1252.

Grad Otočec | Avtor: Arhiv Term Krka: Grad Otočec Arhiv Term Krka: Grad Otočec

"Po obnovi pred dobrim desetletjem pa je namenjen romantičnim počitniškim razvajanjem, pravljičnim porokam in drugim slavnostnim dogodkom, kulinaričnim sladokuscem, pa tudi poslovnim dogodkom za najzahtevnejše goste," pravijo v Termah Krka. 

V gradu je za vrhunsko nastanitev gostov po njihovih navedbah 16 sob, med njimi sta tudi dva apartmaja in štiri suite. V letih 2007-08 je bil izvirno obnovljen, v duhu gotike in renesanse, z naravnimi materiali, kot so orehov masivni les, steklo in kovano železo.

Je edini rečni grad v Sloveniji,  ki je član priznanega združenja dvorcev in hotelov Relais & Châteaux. V združenje so vključeni vrhunskih hoteli in restavracije iz celega sveta, člane pa obvezuje predanost osnovni ideji, zaobjeti v petih C-jih: Courtoisie (vljudnost), Charme (šarm), Charactere (značaj), Calme (spokojnost) in Cuisine (vrhunska kuhinja). Kot član te mednarodne družine hotelskih dvorcev se otoški grad uvršča v svetovni vrh kakovosti ponudbe visokega turizma.

Terme Krka

Dodajajo, da njihovi kuharski mojstri skrbijo za kulinarična doživetja, znana po kreativnosti in kompleksnosti jedi, po svežih sestavinah, okusih, v katerih se prepletajo sodobni kulinarični trendi ter etnološke posebnosti in tradicija dolenjske pokrajine, po odlični postrežbi in individualnem pristopu.

Grad Otočec | Avtor: Arhiv Term Krka: Grad Otočec Arhiv Term Krka: Grad Otočec

"Goste postrežemo v grajski restavraciji, Lovski sobi s kaminom, Viteški sobi, steklenem atriju, v kavarni pod arkadami, na grajski terasi  in na vrtni terasi," opisujejo. 

Dom za številne labode

Grad z okolico, ki je dom več kot stotih labodov, nudi svojim gostom obilo možnosti za preživljanje prostega časa in sprostitev. "Poleg sprehodov v grajskem parku in po pokrajini jim je na voljo tudi sprostitev v termalnih bazenih in velnes centrih bližnjih Krkinih term v Šmarjeških in Dolenjskih Toplicah. Otočec je tudi idealno izhodišče za izlete in oglede kulturno-zgodovinskih znamenitosti tega dela Slovenije," pravijo v Termah Krka. 

Možnost imajo čolnarjenja in splavarjenja po reki Krki, mnogi odidejo na ribolov, tenis, badminton, pohodništvo, kolesarjenje, ribolov, lov, skike, pustolovski park ali na spust z raftom po reki Krki.

Grad Otočec | Avtor: Arhiv Term Krka: Grad Otočec Arhiv Term Krka: Grad Otočec

V neposredni bližini otoškega gradu se na 75 hektarjih zemljišča raztezajo zelenice sodobnega otoškega igrišča za golf z 18 igralnimi polji. "Igrišče, ki je priljubljeno tako med golfisti začetniki kot med najbolj veščimi igralci golfa, bo sezono 2020 pričakalo z nekaj novostmi. Med najpomembnejše pridobitve sodi nova »golfska hiša« - na mestu nekdanjega starega skednja ob gradu Struga bomo odprli nov objekt z recepcijo in bistrojem, prostorom za druženje," opisujejo. 

Na Otočcu imajo tudi lastne vrtne površine za pridelovanje zelenjave, zelišč, dišavnic in jagodičevja. Vrt je mogoče obiskati, pokusiti pridelke in tam pokramljati z vrtnarjem.

Grad z originalno opremo

Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba v bližini Cerkelj na Gorenjskem. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba tudi dobila ime in ga obdržala kljub nenehnim menjavam lastnikov. Skozi burna stoletja je Grad Strmol ohranil svojo prvotno obliko, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem, piše na uradni spletni strani gradu. 

Pojasnjujejo, da je grad Strmol eden od le dveh slovenskih gradov z originalno opremo. Zadnji zasebni lastnik Gradu Strmol Rado Hribar je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti, eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo: "Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. Na Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja."

Ena od strmolskih zanimivosti je po njihovih navedbah krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu. Grad Strmol je bil leta 2004 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Z namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil grad v obdobju 2010-2012 v celoti obnovljen in obratuje tudi kot butični grajski hotel.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.