Popotnik
6438 ogledov

"Hiša v hiši" na Bolu in neverjetna legenda o nastanku

Bol, Hrvaška, morje, narava Profimedia
Neverjetna legenda o »Hiši v hiši« se odvija v Bolu, v 19. stoletju. Tedaj je marljivi Marko kot plačilo za svoje dolgove, zemljišče okoli svoje hiše prepisal na družino Vuković. Njegova ideja pa je kaj kmalu obrodila še premnoge težave ...

Pravijo, da ima vsak otok svojo zgodbo. Nič drugačen ni tudi vsem znan otok Brač, ki v sebi skriva burno preteklost. Verjetno ste že slišali za Bol na Braču, ki dandanes v svoj objem vabi številne turiste. Pa vendar le-ta ni zanimiv zgolj zaradi dihjemajočih plaž, pač pa se marsikoga dotakne tudi zaradi zanimive zgodovine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bol Croatia (@bolcroatia)

Med številimi risankami in pravljicami, ki so značilne za hrvaško območje, obstaja tudi zgodba o "Hiši v hiši". Gre za zgradbo, ki je nastala po zaslugi svojevrstnih značajev ljudi tistega časa, ko so medsebojne konflikte reševali na zelo domiselne načine, navaja 24Sata.

Legenda o "Hiši v hiši"

Legenda o "Hiši v hiši" v Bolu se dogaja v 19. stoletju, ko je žilavi Marko, ki so ga zaradi njegove narave radi klicali tudi Marko Sila, kot večina žilavcev težko preživel. V nasprotju z Markotovo revščino pa je nedaleč živela tudi precej premožna družina Vuković. Le-ta je bila dokaj obširna, saj je imela kar šest sinov. Trije so bili duhovniki, trije pa kapitani.

Kapitani so veljali za izredno dobre trgovce, saj so iz leta v leto večali svoje bogastvo. Sčasoma so ljudem celo začeli posojati denar. Tisti, ki jim ga niso uspeli vrniti, so med drugim nanje prepisovali celo svoja posestva. Tako kot vsi ostali, si je tudi Marko vsake toliko časa sposodil nekaj denarja in namesto, da bi ga vrnil, je začel z oddajanjem svoje zemlje. To je počel tako dolgo, dokler mu ni ostal zgolj en majhen košček, na katerem je stala njegova kamnita hiša. Vse zemljišče okoli hiše pa je pripadalo njegovemu bratu.

Na tej točki je kaj kmalu nastal problem med revnim Markotom in premožno družino Vuković, saj so se trije bratje, pomorski kapitani, poročili s Špankami in se odločili, da bodo skupaj zgradili družinsko palačo. Na sredini njihovega zemljišča, kjer so si prizadevali zgraditi hišo, je stalo manjše zemljišče, ki ni bilo v njihovi lasti. Prav na tem mestu je stala Markotova kamnita hiša. 

Najprej so se bratje Vuković z Markotom poskušali dogovoriti za nakup njegove hiše in zemljišča, a ni pristal. Bratje Vuković so na pomoč poklicali takratnega župana Vužića, da bi jim pomagal pri prepričevanju. A vse je bilo zaman, saj Marko svojega kraljestva ni želel prodati. Marko se je tako razjezil, da je načelniku celo zagrozil. A se je kaj kmalu zavedal, da to ni bila pametna poteza, zato je v strahu pred ukrepi pobegnil v Dubrovnik.

Hiša v hiši, Hrvaška, Bol, legenda | Avtor: Milan Sabic/PIXSELL Milan Sabic/PIXSELL

Bratje so se znašli v zelo občutljivi situaciji, nakar so se domislili genialne rešitve. Markotova hiša bo ostala nedotaknjena, okoli nje pa bodo začeli zidati zunanje zidove bodoče palače. Čez čas so nameravali kamnito hišico porušiti, in ko je Marko izvedel za vse to, se je vrnil v Bol in pod obzidje palače postavil dva smodnika. Uresničitev načrta so mu preprečili takratni žandarji, ki so ga razkrinkali, in Marko je bil ponovno primoran zbežati iz Bola.

Bratje Vuković so nadaljevali z gradnjo svoje palače. Zgradili so kar tri nadstropja. Za tla in streho so potrebovali poseben les – takšnega so pridelovali zgolj v Benetkah. Na poti iz Benetk pa jih je ujel močan vihar in njihova ladja je potonila. Nihče od posadke ni preživel – niti bratje. Z njihovo smrtjo je rod Vukovićev izumrl in nekaj let po njihovi smrti se je ubogi Marko vrnil v Bol, kjer je do konca svojih dni živel v svoji "hiši v hiši".

Markotovo "hišo v hiši" si lahko ogledamo tudi danes, saj je postala kulturni spomenik, ki še vedno stoji na otoku Braču.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.