Popotnik
110 ogledov

Hmeljarska tradicija v žalski občini

Hmelj
V žalski občini se tudi to poletje odvija vrsta dogodkov, povezanih s hmeljarsko tradicijo.

V času Festivala zeleno zlato, ki poteka od junija do oktobra, bo še posebej slovesno ob 150-letnici II. slovenskega tabora, ko bo med drugim ponovno izvedena opereta Hmeljska princesa.

Dve lepotici - fontana in princesa - tako v letošnji promocijski zgodbi povezujeta lokalno dediščino in kulinariko Žalca ter s tem turizem in kulturo v celostno ponudbo in doživetja, so ob današnji novinarski konferenci o dogajanju v občini sporočili z Občine Žalec.

Žalsko fontano piv je do danes obiskalo že več kot 122.000 obiskovalcev z vsega sveta. Na fontani so doslej natočili več kot 67.000 litrov piva, ki vsebuje slovenski oz. štajerski hmelj. Do konca letošnje sezone bodo obiskovalci lahko na fontani poskusili kar 33 različnih vrst piva, predstavilo pa se bo 25 različnih slovenskih pivovarn, ki varijo piva s slovenskim hmeljem.

Letošnji Festival zeleno zlato združuje več kot 50 prireditev, ki se odvijajo v mestnem jedru Žalca in pri fontani piv. V okviru festivala, ki ima več odmevnejših dogodkov, bodo med drugim 3. in 4. avgusta obeležili svetovni dan piva, od 3. do 9. septembra pa bo potekal teden okusov.

Zaživela bo tudi opereta

V času festivala bo še posebej slovesno ob 150-letnici vseslovenskega shoda za zedinjeno Slovenijo, II. slovenskega tabora. Ob tej priložnosti bo 5. septembra na odru žalskega Doma II. slovenskega tabora spet zaživela opereta Hmeljska princesa Radovana Gobca v režiji Jaše Kocelija in pod dirigentsko taktirko Simona Dvoršaka.

V hudomušni opereti, ki opeva lepoto in tradicijo Spodnje Savinjske doline, nastopajo liki, povzeti po družini Kukec in očetu slovenskega pivovarstva Simonu Kukcu. Ta je izumil lasten način varjenja piva na osnovi termalne vode in hmelja ter Spodnjo Savinjsko dolino za vedno zapisal hmeljarstvu, so še sporočili iz Žalca, kjer bosta obiskovalcem to poletje premierno na voljo tudi posebni kulinarična in kolesarska tura.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.