Popotnik
30561 ogledov

Hrvaški otok: nebeški mir na peščenih plažah

Otok Susak
1/14
Martin Pavlovec
Majhen otok na severnem Jadranu, v katerega se boste zaljubili ...

Susak je majhen otok na severnem Jadranu, ki je znan po rumenkasti mivki, iz katere je otok sestavljen. Prav ta mivka naredi Susak za tako edinstven otok v vsem Sredozemlju. Njegova površina meri le 3,77 km2, dolžina obale pa le 12,9 kilometrov.

"Otok mi je všeč, ker je drugačen od vsega videnega na Jadranu. Popolnoma preraščen s trsjem, slikovito arhitekturo ter precej neobljuden," nam je zaupal skipper inštruktor ter predavatelj Martin Pavlovec iz Navtični-tečaji.si, ki se vsako leto vrača na ta jadranski biser. Pravi, da so mu zelo všeč tudi prebivalci, "saj so resnično posebni."

Podajte se na raziskovanje Jadrana in njegovih otokov s plovilom. Opravite hiter in ugoden tečaj za plovila prek spleta. Več informacij o tečaju in prijava TUKAJ. Za bralce Žurnala24.si DODATNA UGODNOST: S KODO ZURNAL24 DO 10% popusta na tečaj! UGODNOST lahko izkoristite le do konca meseca marca.

Martin opisuje, da je Susak idealen otok za raziskovanje, saj malih in razvejanih poti na otoku kar ne zmanjka: "Hkrati ima kar nekaj peščenih plaž, ki so neobljudene. Če primerjam recimo z Bolom na Braču, kjer je velika gneča, ima človek tukaj nebeški mir."

Ker je otok majhen, je po njegovi oceni nujno, da resnično spoznate ves otok. "Znamenitost je ves otok kot celota. Posebej priporočam pa ogled vasice na vrhu otoka, svetilnika, cerkve s pokopakliščem in sprehod okoli otoka. Tudi razpadajočo kasarno JNA se splača pogledati," opisuje.

Otok Susak | Avtor: Martin Pavlovec Martin Pavlovec

Otok Susak je po besedah Martina geološka anomalija, saj gre za kup peska na apnenčasti podlagi, o njegovem nastanku pa se geologi še danes prerekajo. "Zaradi peščene podlage je otok poraščen s trsjem, peš poti pa je skozi čas poglobila deževnica, tako sprehod po otoku včasih spominja na filmsko uspešnico Indiana Jones. Za prebivalce otoka pravijo, da so nekoliko “čez les”. To naj bi bila posledica malega števila prebivalcev in posledičnih zakonskih zvez znotraj družine," pripoveduje.

Ste vedeli, da lahko opravite izpit za čoln kar prek spleta in to v zgolj desetih urah? Pripravite se na poletje in se prijavite na tečaj TUKAJ. Vtipkajte kodo: ZURNAL24 in prejmite 10% popusta na ceno tečaja. 

Tečaj | Avtor: Tečaj Tečaj
Kot mu je znano, je v času Jugoslavije veliko število prebivalstva “pobegnilo” v ZDA, zato so se otočani odločili, da na otoku odprejo bar po imenu Hollywood, da bi vsaj del domačinov zadržali na otoku: "Bar na žalost ne obstaja več."

"Zanimivo je tudi, da je bil otok vedno precej “zaprt”, zato se je na njem razvil poseben dialekt, ki je precej drugačen od naglasov, ki jih najdemo na sosednjih otokih," ša pravi. Na otoku je tudi velik vinograd, na katerega so otočani precej ponosni, čeprav je vino po Martinovi oceni precej slabo. 

Kako je s prevozom?

Področje Suska je razglašeno za sprehajalno cono. Na otoku torej ne boste našli vozil, razen traktorjev, interventnih vozil, motorjev in koles. Poti so makadamske, nekatere pešpoti pa so betonirane. Zanimivo je, da ni prepovedan zgolj promet, prepovedano je tudi puščanje koles in motorjev na plažah, sprehajalnih poteh in zelenih površinah.

Pričakajte prvomajske počitnice z izpitom v roki! Hiter in ugoden spletni tečaj za plovilo, ki je priznan v vsej Evropi. Več informacij o tečaju najdete TUKAJ. Vtipkajte kodo: ZURNAL24 in prejmite 10% popusta na ceno tečaja. 

Na Susak lahko pridete z ladijsko linijo iz Malega Lošinja in s katamaransko linijo iz Reke ter Malega Lošinja. Kot pojasnjuje Martin, je pa seveda najlepši obisk otoka s svojim plovilom. Martin pojasnjuje, da so ladijske in trajektne linije tudi znotraj sezone dokaj redke, z lastnim plovilom pa lahko prispeš na otok kadarkoli in ni potrebno čakati. Glede na to, da je na otroku prepovedan promet, je iskanje svoje plaže najhitrejše in najlaže z lastnim plovilom.

Martin dodaja, da je na otoku možen tudi najem manjšega plovila, ni pa možno najeti jadrnic ali gliserjev.

Počitnice na tem edinstvenem otoke svetuje vsem, odsvetoval bi ga le tistim s hudimi zdravstvenimi težavami, saj je najbližji zdravstveni dom na Malem Lošinju, bolnišnica pa v Puli ali Reki: "Ker je otok majhen, bi odsvetoval dopustovanje tudi tistim, ki za svoje dopustovanje potrebujejo klube ter živahno socialno življenje."

Otok Susak | Avtor: Martin Pavlovec Martin Pavlovec

Kako hitro do izpita za čoln?

Izpit za voditelja čolna je licenca, ki jo potrebujete za upravljanjem s plovilom, čolnom in velja v vseh Evropskih državah in tudi v večini neevropskih.

Z opravljenim izpitom lahko poveljujete plovilo do 24 metrov izmerjene dolžine, seveda v nekomercialne namene - šport in razvedrilo.

Otok Susak | Avtor: Martin Pavlovec Martin Pavlovec
Tečaj traja samo deset šolskih ur, naučimo pa se vseh osnovnih znanj za “varno” upravljanje s plovilom, to so: pomorski predpisi, mornarska dela in veščine, osnove meteorologije, osnove motoroznanstva, pravila o izogibanju trčenj na morju ter navigacijo. Po opravljenem izpitu pred komisijo Uprave RS za pomorstvo kandidat prejme izkaznico, ki potrjuje, da lahko upravlja s plovili.

Ponujajo garancijo na znanje!

Navtični tečaji.si so edina šola v Sloveniji in balkanski regiji, ki je dovolj samozavestna, da ponuja garancijo na znanje. V kolikor tečajnik pade dva predmeta na izpitu, dobi povrnjeno celotno kupnino tečaja.

V ekipi je skupina mladih jadralcev in navtičnih navdušencev, zato so pri pripravljanju programov zelo inovativni, uporabljajo moderne tehnologije ter pripomočke in so v fazi digitalizacije nekaterih programov.

“Naš naslednji projekt je VR praksa, saj lahko na ta način svojim strankam varno ter predvsem cenovno dostopno ponudimo izkušnjo pristajanja ter izplutja plovila kar iz udobja naše učilnice," opisuje Martin.

Njihove storitve na visokem nivoju pa ponujajo po ugodnih cenah. Vtipkajte kodo: ZURNAL24 in prejmite 10% popusta na ceno tečaja. Prepričajte se sami TUKAJ.