Popotnik
2245 ogledov

Tako lahko izkoristite vreme ta konec tedna

Rekreacijska pot Domžale TIC Domžale
Peš ali s kolesom v naravno učilnico in skozi znameniti lipov drevored, čez številne mostove, mimo izliva Rače, pravega delujočega mlina, arboretuma in Pirnatove vile ...

Za prihajajoči konec tedna meteorologi napovedujejo izjemno lepo in sončno vreme. Po njihovi računski simulaciji, se bodo najvišje dnevne temperature gibale okoli petnajst stopinj Celzija. Kam bi se lahko odpravili? 

Veliko lepih zelenih poti

"V Domžalah imaš pa vse pri roki. Poleti bazen, pozimi drsališče, ob Bistrici je sprehajalna pot do Kamnika, dva fitnesa v naravi, železniška in avtobusna postaja v centru," je Domžale na kratko opisala uporabnica foruma Potovanje.Over.Net. 

"Z našimi smo obiskali slamnikarski muzej. Kakšno doživetje, zdaj imam doma pravi slamnik, ki sem ga tam kupila," je zapisala ena od uporabnic. V Slamnikarskem muzeju sredi Domžal si namreč lahko ogledate stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Slovenskem, kjer boste izvedeli prav vse o rokodelski dejavnosti, ki je močno zaznamovala Domžale. Domžalski slamniki so bili sicer v 18. in 19. stoletju naprodaj po vsej Avstroogrski monarhiji, izvažali pa so jih tudi v druge evropske države in na koncu celo v Združene države Amerike.

Slamnikarski nuzej | Avtor: TIC Domžale TIC Domžale
"Domžale imajo ogromno zelenih mirnih sprehajalnih površin ob Kamniški Bistrici, Šumberk, in podobno. Nam ni žal, da smo se preselili v Domžale, smo tukaj že 15. leto," se glasi eden od komentarjev na forumu.

V Domžalah in okolici imate namreč res veliko možnosti za družinske izlete, ki jih omenjajo številni uporabniki foruma Potovanje.Over.Net. Prav zato smo kot idejo za izlet za ta konec tedna izbrali priljubljeno domžalsko Zeleno os...

Zanimiv in poučen izlet

"Domžale kot zelo mlado mesto sicer nimajo starega mestnega jedra, imajo pa prekrasno Zeleno os ob Kamniški Bistrici: "Os poteka od Štude – južnega dela Domžal – do severnega vznožja Homškega hriba. Zelena os je živahna in obljudena od prve zarje do mraka. Če sprehodu po Zeleni osi dodamo vzpon na razgledni Homec in obisk gozdne učne poti na Šumberku, lahko iz tega nastane zanimiv in poučen izlet," so nam sporočili iz turistično informacijskega centra Domžale (TIC Domžale). 

Domžale - Količevo - Radomlje - Homec - Radomlje - Količevo – Šumberk – Domžale (14,6 km)

Na pot se odpravite iz Športnega parka Domžale, kjer je na razpolago dovolj parkirnih prostorov. Pod cesto, ki prečka Kamniško Bistrico, pridete do Zelene osi. Obrnete se proti severu. Pot je speljana po levem in desnem bregu reke, vendar ne ob celotni dolžini struge - domačini pravijo, da se kljub temu ne morete izgubiti.

Štirje mostovi
Pot se nadaljuje proti vodnemu toku po peščeni, lepo urejeni poti do prvega mostu. Na drugi strani sta hrib Šumberk – domžalski Tivoli – in izliv Rače v Kamniško Bistrico. Sicer je ob poti veliko urejenih prostorov za počitek.

Do drevoreda 

Kmalu pridete do lipovega drevoreda, ki je bil zasajen leta 1980 ob smrti Josipa Broza - Tita. Tudi naslednji betonski most je namenjen le pešcem in kolesarjem. Sprehod nadaljujete po drevoredu. Ob poti so postavljene izobraževalne table o temah, povezanih z reko. Tretji most je namenjen prometu, zato sta na obeh straneh narejena podvoza.Tudi četrti most je namenjen pešcem in kolesarjem, čez ta most pa pridete na levi breg Kamniške Bistrice.

Na levem bregu

Na desni se nad strehami dviga zvonik nove cerkve sv. Jožefa. Vzdolž poti so drevoredi. Naslednji most je industrijski in po njem so speljani železniški tiri. Na desni je tovarna za proizvodnjo kartona Količevo karton. V nadaljevanju se pot nekoliko oddalji od reke, čeprav še vedno poteka vzdolž struge.

Proti Radomljam

Od mosta v Radomljah je le nekaj deset metrov do krožišča z mlinskimi kamni, ki spominjajo na mlinarsko tradicijo kraja. Na drugi strani stoji edini še delujoči mlin v Radomljah – Kraljev mlin. Mlevske stroje poganja elektrika, tako da niso več odvisni od vode. Nadaljujemo pot po levem bregu. Na naslednjem mostu zopet prečkamo Kamniško Bistrico. Po vzhodni strani Homškega hriba pridemo do jeza, kjer zajema vodo Homska mlinščica. Malo naprej stoji novi most, od koder je le pet minut hoje do Arboretuma Volčji Potok, ki največji arboretum v Sloveniji.

Na Holmec

Obkrožimo Homški hrib in se mimo razpela po strmi utrjeni poti začnemo vzpenjati proti vrhu. Pri kamniti kapelici zavijemo k Marijini cerkvi. Vrnemo se nazaj do kapelice in se spuščamo mimo Pirnatove vile, zgrajene po načrtih Jožeta Plečnikova, do platoja s kapelico. Gremo naprej po desni strani mimo kapelice in skozi gozd do hiše.Sestopimo po stopnicah in se spustimo do ceste. Preko Homške mlinščice se vrnemo do poti, speljani ob Kamniški Bistrici. S tem smo sklenili Homški krog .

Na koncu še na Šumberk

Po isti poti se vrnemo nazaj do prvega mosta, ki smo ga prečkali na začetku naše poti. Na desni je informativna tabla o gozdni učni poti Šumberk. Prečkamo reko, gremo mimo spomenika in pridemo do Poti pod hribom. Pred hišami je začetek gozdne učne poti, ki je neke vrste naravna učilnica. Na pot se lahko odpravite skupaj z lisičko in v njeni družbi odkrivate različne vrste dreves, rastlin, živali, nabirate plodove in liste. Krožna učna pot ima štirinajst učnih točk in se križa ter prepleta s trim stezo. Ko pridemo iz gozda, se po isti poti vrnemo na izhodišče.

Nova Gorica #TukajŽivim Popotnik V to slovensko mesto si pride "napolnit dušo"

Pridružite se vseslovenskemu projektu #TukajŽivim

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje.

#TukajŽivim | Avtor: #TukajŽivim #TukajŽivim

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.