Popotnik
5198 ogledov

Ideja za jesenski izlet: S kolesom po gradovih

Varaždin Zoran Jelača, CNTB
V popoln vikend sodijo dobra družba, okusna hrana, športna aktivnost, možnost razvajanja, lepo vreme in čudovito okolje. Če ste obiskali vse slovenske gradove in spoznali zgodovino z vseh zornih kotov, je morda čas, da vas pot odpelje čez mejo, kjer vas čaka grajska tura, s katere boste domov prinesli spomine na kolesarjenje, gastronomske užitke in nepozabna doživetja.

Dopust na dveh kolesih

Različne študije potrjuje naslednji zapis, prikimali pa mu bodo tudi vsi tisti, ki že danes uživajo v vožnji s kolesom: ljudje s fizično aktivnim življenjskim slogom so bolj zdravi, živijo dlje in so manj v stresu. Razlogov je seveda več – poganjanje pedal skrbi za našo fizično moč, svež zrak in gibanje na prostem za regeneracijo celic, klepet in dobra družba pa ugodno vplivata na naše psihično počutje. Prav tako so izleti na kolesu super priložnost za druženje v dvoje ali z družbo (družina, prijatelji), zato lahko rečemo samo še to: Preverite tlak v kolesarskih zračnih, čas je za izlet!

Neokrnjena narava, gradovi, muzeji, zbirke, cerkve, dragocena arheološka najdišča, vinogradi, lovske in turistične kmetije, naravne znamenitosti … idej, kaj vse boste lahko videli, okusili in začutili v mestu, ki vam ga bomo predstavili, še ni konec.

Izhodišče: Varaždin – mesto angelov, baroka, glasbe in cvetja

Dobri dve uri vožnje (180 km) traja pot iz Ljubljane do Varaždina, ki leži na desni strani Drave, nedaleč od istoimenskega akumulacijskega jezera. Varaždinsko jezero se razteza na dolžini 7,5 kilometra in je priljubljeno zaradi ribolova in vodnih športov. Mesto je upravno, zgodovinsko, kulturno, izobraževalno, gospodarsko, športno in tudi turistično središče, Varaždinska županija pa je najstarejša županija na Hrvaškem. Lokalni prebivalci pravijo, da pri njih čas drugače teče – in vsi, ki ste Varaždin že obiskali, se boste najbrž strinjali, da izjemno sproščen življenjski slog in prijaznost domačinov poskrbita, da nam bo mesto ostalo v lepem spominu.

Grajska tura za popoln jesenski vikend

Varaždin | Avtor: Hrvoje Serdar Hrvoje Serdar

Leta 2014 so v okolici Varaždina osnovali kolesarsko pot Od gradu do gradu, ki je krožna: Varaždin–Lepoglava–Trakoščan–Cvetlin–Varaždin in opremljena s kolesarskimi smerokazi.

Strah, da bi kje krenili s poti, je odveč. Kolesarska proga je dostopna na on-line kartografskem sistemu v GPX datotekah, ki jih je mogoče prenesti na navigacijske naprave in prikazuje vse ustrezne podatke, kot so zanimive točke, dolžina poti in vzponi, spusti itd.
Ideja za kolesarski izlet: V smeri Varaždin–Nova Ves Petrijanečka–Donje Ladanje–Donja Voća–Cvetlin–Trakošćan– Lepoglava–Klenovnik–Donje Ladanje–Nova Ves Petrijanečka–Varaždin. Pot je označena s 27 smerokazi, na karti pa boste našli tudi oznake, kje se lahko ustavite in okrepčate.


Usmeritve in smerokazi so zelo natančno in jasno označeni, sta pa na poti tudi dva samopostrežna servisa. Naj vas torej ne skrbi, kje boste lahko preverili zračnice ali zavore.

TUKAJ se vam lahko utrne dodatna zamisel, kaj vse bi lahko poskusili, si ogledali ali doživeli na vašem oddihu. Prav tako boste dobili odgovor na vprašanje, kam na dobro kosilo ali kje prenočiti.

Varaždin | Avtor: Terme Sveti Martin-TZŽ Međimurske Terme Sveti Martin-TZŽ Međimurske

Pot od gradu do gradu je dolga 85,6 km, po njej pa je možno kolesariti v obe smeri. Odločitev, ali iz izhodiščne točke startate v levo ali desno smer, je vaša, smerokazi vas bodo usmerjali in informativne table pa obveščale o vseh kulturno-zgodovinskih, naravnih in geomorfoloških znamenitostih.

Če kaj, vam v Varaždinski županiji zagotovo ne bo zmanjkalo idej za aktivnosti in oglede. 

hts | Avtor: Domagoj Blažević Domagoj Blažević


Odmor za kulturno in zgodovinsko raziskovanje 

Dvorec Stari grad

Dvorec velja za najpomembnejšo zgodovinsko utrdbo, ki je ime dobila ''v starih časih''. Stari grad se nahaja v mestnem jedru in velja za najpomembnejši varaždinski turistični objekt. V gradu so na ogled različne razstave, za katere skrbi mestni muzej, hkrati pa predstavlja kulturno-zabavno središče, kjer se odvijajo številne številne prireditve in koncerti. Okoli gradu, ki je bil 14. stoletju last celjskih grofov, vodi pot po preurejenem obzidju, od koder se odpre res lep razgled na mesto.

Dvorec Trakošćan

Dvorec Trakošćan je eden najbolj atraktivnih gradov Hrvaške, ki stoji ob parku z jezerom. Nekateri viri navajajo, da je eden izmed najlepših gradov v tem delu Evrope. V dvorcu, ki je kulturno-zgodovinski spomenik izjemnega pomena, je muzej, kjer so poleg stalne zbirke na ogled različne razstave.

Varaždin | Avtor: Zoran Jelača Zoran Jelača

Dvorec Maruševec 

Čudovit dvorec Maruševec naj bi zgradila bogata Čehinja Maruša. V literaturi je bil prvič omenjen leta 1547, viri pa kažejo, da je bil od takrat dom različnih pomembnih družin.

Varaždin | Avtor: Zoran Jelača Zoran Jelača

Edini ohranjeni vulkan na Hrvaškem

V Varaždinski županiji se na edinstveni lokaciji Gaveznica – Kameni vrh pri Lepoglavi nahaja edini ohranjeni vulkan na Hrvaškem. Hrib, visok 373 metrov, je od leta 1998 zakonsko zaščiten kot geološki spomenik in arheološko najdišče. Na tem območju je bilo najdišče poldragih kamnov, imenovanih agate, ki so se oblikovale v votlinah in razpokah vulkanskih kamnin, ki so se na tem področju tvorile pred približno 20 milijoni let. Leksikoni navajajo, da je za ustvarjanje agate potrebnih kar 1000 let padavin.

Varaždin | Avtor: Dražen Breitenfeld Dražen Breitenfeld

Za piko na i na domače kosilo

Če ste ljubitelji tartufov, vas bo novica, da je poleg Istre tudi Varaždinska županija na seznamu najboljših najdišč, zagotovo razveselila. Poleg specialitet s tartufi pa varaždinska kuhinja večini turistov ostane v spominu po izjemno okusnih lokalno pridelanih sestavinah, ki so pripravljene v bogatih in raznolikih jedeh. Od tistih, kjer gospodinje na ognjiščih mešajo odlične mineštre in golaže, do gastronomskih presežkov, ki vam jih bodo postregli v izbranih restavracijah. Ugodna klima in pridne roke kmetov tako skrbijo, da je lokalnih in domačih dobrot v izobilju, kar potrjujejo različni certifikati o zaščitenosti izdelkov (varaždinsko kislo zelje, varaždinsko bučno olje, varaždinski klipič itd.). TUKAJ boste našli ideje za dopust po vašem okusu.