Popotnik
16097 ogledov

Izlet ali dopust na Hrvaškem? Poklicali smo na mejne prehode

Cres Profimedia
Grem lahko na Hrvaško v hotel, če sem prebolel covid?

Na nas se obrača veliko bralcev, ki jih zanimajo konkretna pravila za prehajnaje meje s Hrvaško. Kot vemo, so tam odprti tako hoteli in turistične nastanitve, zato si marsikdo zaželi nekaj dni morja in obale.

Ob tem velja resno opozorilo, da se covid situacija v Sloveniji iz dneva v dan slabša, podatki o okužbah pa vsak dan bolj zastrašujoči, zato strokovnjaki odsvetujejo nenujna potovanja, med katere spadajo tudi turistični razlogi. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je v soboto tvitnila, da se je v Sloveniji že začel tretji val. Zato je še vedno najpametneje ostati doma in počakati na boljše okoliščine.    

Z negativnim testm ali potrdilom o preboleli bolezni

Kot smo že pisali, pravila za vstop v Republiko Hrvaško ureja sklep o začasni prepovedi in omejitvi prehodov na mejnih prehodih. Ker Slovenija ni na tako imenovanem zelenem seznamu Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, moramo Slovenci ob prihodu v Republiko Hrvaško predložiti negativni test PCR za SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur, ali opraviti testiranje PCR za SARS-CoV-2 takoj ob prihodu v Republiko Hrvaško, z obveznostjo samoizolacije do prihoda negativne ugotovitve. V primeru nezmožnosti testiranja se določi mera samoizolacije za obdobje desetih dni.

Brez negativnega testa lahko na Hrvaško vstopijo tudi tisti, ki imajo potrdilo, da so preboleli covid-19, in je od tega preteklo več kot 14 ter manj kot 90 dni.

Tako kot ostale države so tudi pri prehodu na Hrvaško določene izjeme, ki negativnega testa ne potrebujejo. Med njimi so:

-       delavci ali samozaposlene osebe, ki opravljajo ključne naloge, vključno z zdravstvenimi delavci, obmejnimi in napotenimi delavci ter sezonskimi delavci, kot je določeno v Smernicah o prostem gibanju delavcev med pandemijo COVID-19, pod pogojem, da ne ostanejo v Republiki Hrvaški oz. zunaj Hrvaške dlje kot 12 ur;

-       učenci, študenti in pripravniki, ki vsak dan potujejo v tujino, pod pogojem, da v Republiki Hrvaški ali zunaj Republike Hrvaške ne ostanejo dlje kot 12 ur;

-       pomorščaki in delavci v prometnem sektorju ali ponudniki prevoznih storitev, vključno z vozniki tovornjakov, ki prevažajo blago za uporabo na ozemlju države in tisti, ki so samo v tranzitu;

-       diplomati, osebje mednarodnih organizacij in osebe, ki prejmejo klic od mednarodnih organizacij in katerih fizična prisotnost je potrebna za delovanje teh organizacij, vojaško osebje in policisti ter osebje humanitarne in civilne zaščite pri opravljanju svojih nalog;

-       osebe, ki potujejo zaradi potrebnih družinskih ali poslovnih razlogov, vključno z novinarji pri opravljanju svojih nalog;

-       potniki v tranzitu z obveznostjo, da zapustijo Republiko Hrvaško v 12 urah po vstopu;

bolniki, ki potujejo zaradi potrebnih zdravstvenih razlogov.

Določbe o obmejnih delavcih se ob tem ustrezno uporabljajo za druge kategorije potnikov, ki morajo zaradi narave svojega dela ali poklica pogosto prečkati državno mejo, kot so na primer športniki, ki igrajo za klube v sosednji državi.

Situacija tako glede prehoda meje kot ostalih stvari se lahko hitro spremeni, zato je treba spremljati uradne strani:

Koronavirus.hr

Meja pa: mup.hr

Potniki pa naj se pred vstopom na Hrvaško registrirajo tudi na TEJ strani.

Split | Avtor: Profimedia Profimedia

Poklicali smo na tri mejne prehode

Za konkretna pojasnila o odhodu na Hrvaško v primeru, da smo bolezen že preboleli, smo poklicali kar na tri mejne prehode, a je bilo tudi tam prisotne nekaj zmede.

Na mejnem prehodu Razkrižje nam je policist dejal, da je za prehod meje dovolj, če je potrdilo o preboleli okužbi v slovenskem jeziku. Nas je pa opozoril: "Če imate za prehajanje meje samo oseben razlog, vas ne bodo pustili preko, čeprav imate potrdilo." A ga je drugi policist hitro popravil in nam zagotovil, da je to mogoče in da nas bodo s potrdilom spustili čez mejo tudi v primeru osebnih razlogov. Dodatno so nas opomnili, da za Hrvaško velja, da velja potrdilo o prebolelosti samo za tri mesece (90 dni).

"Dovolj je v slovenščini. Vendar Hrvatje priznavajo potrdilo o prebolelosti za tri mesece," so nam dejali na mejnem prehodu Babno Polje. Na vprašanje, če lahko mejo prestopimo zaradi osebnih razlogov, so odgovorili, da naj na hrvaški strani ne bi preverjali razlogov prehajanja meje.

"Do zdaj še ni bilo nobenih problemov glede jezika potrdila o preboleli bolezni, a ta ne sme biti starejši od treh mesecev," so nam dejali na mejnem prehodu Bistrica ob Sotli. Na vprašanje, ali lahko pride do zapletov pri razlogih za prehajanje meje, so odgovorili, da na Hrvaškem zahtevajo osebne podatke, kot so naslov, destinacija poti in telefonsko številko. Osebni stiki s sorodstvom naj bi bili omogočeni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar pantani
    pantani 07:31 22.marec 2021.

    Ob tem velja resno opozorilo, da se covid situacija v Sloveniji iz dneva v dan slabša, podatki o okužbah pa vsak dan bolj zastrašujoči. Jebite se novinarji. Tudi vi boste bežali,ko bo čas za to!!!

  • CORONABUCI 19:32 21.marec 2021.

    Samo bedaki se bodo priklanjali temu izsiljevanju in pogojevanju.

  • mamax 19:30 21.marec 2021.

    Odpoved letovanja v njihovi lijepi že odpovedana. Fuck off na PCR test, in razna kvazi potrdila. Potem pa imejte prazne plaže in se pokoravajte globalnemu fašizmu.