Popotnik
3558 ogledov

Je v Triglavskem narodnem parku res prepovedano snemanje?

Triglavski narodni park Profimedias
V preteklih dneh so se v javnih medijih in na družabnih omrežjih pojavile informacije o prepovedih fotografiranja in snemanja v Triglavskem narodnem parku.

Te informacije so napačne. Zato so se kar vsi vpleteni, Javni zavod Triglavskega narodnega parka, Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenska turistična agencija odzvali in sporočili, da je v Triglavskem narodnem parku dovoljeno fotografiranje in snemanje ter tudi objavljanje tega materiala na spletnih straneh in družabnih omrežjih.

Omejitve v parku

Narodni parki so poleg varovanju narave in kulturne dediščine namreč po njihovih navedbah namenjeni tudi obiskovanju in doživljanju, pri čemer pa morajo obiskovalci spoštovati pravila ravnanja, kot so na primer, da vozila puščajo na urejenih parkiriščih, da hodijo po označenih poteh, da spoštujejo življenjski prostor rastlin in živali ter da taborijo v urejenih kampih.

Glede snemanja je z Zakonom o Triglavskem narodnem parku določeno, da je na njegovem območju prepovedano snemati filme, videospote in druge video produkte za javno predvajanje, katerih vsebina je v nasprotju z nameni in s cilji narodnega parka. Skladnost se preverja s soglasjem upravljavca narodnega parka. "Soglasje narodnega parka nikakor ni potrebno za snemanje prispevkov za informativne oddaje ali za osebno snemanje/fotografiranje," dodajajo.

Izdali 387 plačilnih nalogov

Triglavski narodni park je edini slovenski narodni park in je varovan s posebnim zakonom zaradi izjemnih naravnih vrednot: "Ob večjem številu obiskovalcev pa je potrebne tudi več podpore tako v informacijskih središčih Triglavskega narodnega parka kot tudi na terenu s sodelovanjem naravovarstvenih nadzornikov."

Ti ob večjem obisku pa naletijo tudi na kršitve. V lanskem letu so naravovarstveni nadzorniki izrekli 1.273 opozoril in izdali 387 plačilnih nalogov, od tega večino za nedovoljeno parkiranje in kampiranje v poletnih mesecih, ko je obisk parka najštevilčnejši.

"Triglavski narodni park je simbol alpske Slovenije, na katerega smo Slovenci še posebej ponosni in njegovo edinstveno naravo ter doživetja, ki jih nudi, radi delimo, še posebej na družbenih omrežjih, z domačimi in tujimi obiskovalci naše dežele," pravijo in  obiskovalce parka vabijo, da ta edinstveni kotiček Slovenije obiščejo, doživetja v neokrnjeni naravi pa delijo s ključnikom #ifeelsLOVEnia.

 

Komentarjev 5
  • tomaz 11:41 28.julij 2018.

    Ti gospodje iz parka so država v državi, nadzorniki so pa oh in sploh. Dobr da je Kramar sedaj poslanec, da bo vsaj na tem področju kaj naredil in jim malo prirezal peruti. Javno znano je, da tam k pokasirajo ...prikaži večokasirajo skoraj ni omejitev, če pa cekinčka ni, so pa strogi bolj kot bi sploh smeli biti. Prav vse občine, ki ležijo v parku imajo probleme, lastijo se prav vsega, tudi tistega kar ni v njihovi pristojnosti.