Popotnik
2805 ogledov

Južna Istra – košček zemeljskega raja

Južna Istra Danijel Bartolić
Če na svetu obstaja kraj, kjer narava in človek živijo v popolni harmoniji, kjer je vse leto možno uživati v blagi klimi, turkizno čistem morju, čudovitih prodnatih in skalnatih plažah, popolni avtohtoni hrani, prisrčnim domačinom in zdravem življenju – potem je to področje južne Istre.

Pridne roke istrskih ljudi tam so stoletja kreirale življenje, ga vključevale v čudovite naravne lepote, danes pa je ta košček zemeljskega raja na voljo vsem ljubiteljem lepega. Obala južne Istre je izjemno razgibana, zato boste tukaj našli čudovite plaže, skrite zalive, pravljične otoke, pečine in svetilnike. V okolici Pule vas na 30 kilometrov dolgi obali izmenjujejo resnične robinzonske lokacije in urejene plaže za vse okuse.  

Južna Istra | Avtor: TZ Pulj/HTS TZ Pulj/HTS

S kolesom …

Južna Istra vsem ljubiteljem kolesarjenja ponuja številne kolesarske steze, prilagojene vsem starostnim skupinam, od lažjih do zahtevnejših. Ceste južne Istre, zlasti tiste  manj prometne, lahko s strokovnim vodstvom vam lahko odkrijejo posebnosti tega kraja. Kolo lahko uporabite za raziskovanje puljske Arene in drugih kulturnih znamenitosti, lahko pa se zapeljete v neokrnjeno naravo Fažane, Vodnjana, Marčane, Ližnjana ali Medulina in užijete lepoto teh slikovitih krajev.

Južna Istra | Avtor: TZ Pulj/HTS TZ Pulj/HTS

Rt Kamenjak

Najjužnejši del istrskega polotoka je čudovita zaščitena pokrajina rta Kamenjak. Je ena zadnjih oaz obale, ki je ohranila nekdanjo podobo, je mozaik obdelanih polj, pašnikov in zelenih gozdov, skorajda potopljenih v morje. Na tem nedotaknjenem delčku sveta lahko izberete skalnate ali prodnate plaže, skrite zalive, senco borovcev, uživate v turkizno modrem morju, nepozabnih sončnih zahodih in čudovitih vonjih kar 530 rastlinskih vrst, ki tukaj rastejo. Na samem polotoku Kamenjak je zelo zanimiva pot dinozavrov. In ko ste enkrat na Kamenjaku, zabavate se lahko na različne načine … Lahko se sprehajate v neokrnjeni naravi, kolesarite po posebej urejenih stezah, veslate, plavate, potapljate ali pa si s skoki iz tamkajšnjih skal pričarate nepozabna doživetja. 

Brioni

Južna Istra | Avtor: Danijel Bartolić Danijel Bartolić

Na zahodni obali južnega dela polotoka je edini narodni park v Istri, rajski otoki Brioni ali brijonski arhipelag, danes ena najprivlačnejših turističnih destinacij na Hrvaškem. Le šest kilometrov izven Pulja, Brione s kopnem povezuje Fažanski kanal, po katerem iz fažanskega pristanišča vsak dan vozi ladja na Brione. Brionsko otočje sestavljata dva velika otoka, Veliki in Mali Brion, ter 12 manjših otočkov z zelo razčlenjeno obalo, ki so bili naseljeni že v prazgodovini.

Brioni so znani po zelo blagem podnebju, sredozemskem z veliko sonca in toplote ter veliko vlage v zraku, ki omogoča bujno rastlinstvo in prijetno bivanje na otokih. Rastlinstvo na Brionih je izjemno bogato, del narodnega parka pa je zasajen s tropskimi rastlinami, ki tvorijo posebej urejene uličice, parke in vrtove. Gostje, ki iščejo udobno namestitev, bivanje v resnično neokrnjeni naravi in ​​zanimive dodatne vsebine z izbiro tega biserja južne Istre zagotovo ne bodo razočarani.

Aquarium za podvodne navdušence

Južna Istra | Avtor: Igor Karasi Igor Karasi

Za vse tiste, ki želite spoznati podvodni svet z nekaj egzotike, je v Pulju velik Akvarij, najbolj obiskan akvarij na Hrvaškem, ki prikazuje lepoto in raznolikost podvodnega življenja ter širšo javnost informira in izobražuje o pomenu ohranjanja in zaščite narave. Akvarij se nahaja v stari trdnjavi Verudela, ki je del nekoč mogočnega obrambnega kompleksa avstro-ogrskih trdnjav, s čemer na edinstven način združuje stoletno vojaško zgodovino Pulja z bogastvom Jadrana. Tam se lahko seznanite z več kot 250 različnimi vrstami podvodnega sveta. Morski psi, meduze in morski konjički so najbolj priljubljeni prebivalci akvarija, Center za obnovo morskih želv pa je edinstven na Jadranu.

V Vodnjanu pa … Park kažuna

Južna Istra | Avtor: TZ Pulj/HTS TZ Pulj/HTS

V majhnem slikovitem mestecu Vodnjan je urejen edinstven park Kažun, saj je celotno območje Vodnjana znano po najvišji koncentraciji kažuna in suhozidov v Istri. Kažuni so tradicionalna istrska suhozidna zavetišča na poljih. Pastirji in kmetje so se vanje zatekli ob nevihtah ali izredno vročem vremenu, ko so se ljudje aktivno ukvarjali s kmetijstvom. Da bi ohranili te arhaične primere tradicionalne arhitekture, je bilo obnovljenih več kot 200 kažunov in posebej urejen park Kažun, nekakšen muzej na prostem, kjer si lahko ogledate, kako nastajajo kazuni v gradbenih fazah. Tisočletja stara umetnost gradnje suhih zidov je bila globalno priznana leta 2018, ko je bila ta umetniška oblika uvrščena na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine.

Ne glede na to ali izbirate aktivne počitnice in kolesarjenje po dobro označenih kolesarskih stezah ali  so vam bližje hedonistični užitki na soncu v skritem zalivu na jugu Istre, lepi prizori in lepi spomini na južno Istro vam bodo za vedno ostali v srcu.