Popotnik
940 ogledov

Kaj storiti, če vas ujame nevihta

Nevihta
Letos v slovenskih gorah že 160 nesreč, 16 oseb je izgubilo življenje ...

Z Dnem slovenskih planinskih doživetij, ki je 16. junija na Roglo privabilo več kot dva tisoč ljubiteljev gora in narave, se je začela poletna planinska sezona, ko slovenske gore obišče največ ljudi. Planinska zveza Slovenije (PZS) je z željo, da bi bilo v gorah čim manj nesreč, v dneh pred dogodkom v Kamniški Bistrici prikazala opremo in veščine za varnejše obiskovanje gora, vključno z ravnanjem v primeru nevihte.

"Vstop v letošnje poletje zaznamujejo intenzivne nevihte z močnimi padavinami, zato moramo spremljati vreme in se v gore podati zgodaj. Na določenih predelih še vedno lahko naletimo na zbit in pomrznjen sneg, ki ga lahko prečimo samo s primerno opremo - cepinom, derezami in primerno obutvijo. Svetujemo uporabo čelade, ki ščiti glavo v primeru padca na mokrih koreninah ali skali in pred manjšim padajočim kamenjem, ki ga je v letošnjem letu več predvsem zaradi obilice snega pozimi in trenutnih nalivov, ki zrahljajo skale. Nujna je uporaba čelade, kjer poti potekajo pod stenami," je izpostavil strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi ter opozoril, da je treba turo prilagoditi izkušnjam in sposobnostim najšibkejšega člena, saj lahko objave v medijih in na družabnih omrežjih neposredno in nezavedno vabijo bralce h gibanju po težjem terenu, kar je nevarno in vzrok za številne gorske nesreče, ki jih je letos bilo že več kot 160, 16 posameznikov je izgubilo življenje.

V nahrbtnik vsakega obiskovalca gora, ne glede na vrsto ture, spadajo alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležka in navadni svinčnik, sveča in vžigalice v vodoneprepustni vrečki ter železna rezerva. To je hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen.

Planinci naj s seboj vzamejo tudi topla oblačila ter kapo in rokavice; v gorskem svetu se vreme namreč zelo hitro spremeni, zelo nizke temperature in sneg poleti v gorah niso nič nenavadnega in največ podhladitev je ravno v poletnih mesecih. Pozanimati se je treba tudi o poti in njenem stanju.

Planinske poti v Sloveniji so odlično opremljene, so pa v naravi in izpostavljene različnim šumom, kot so število obiskovalcev, podori, nalivi, tako da lahko ima pot, ki je bila še včeraj varna in prehodna, naslednji trenutek popolnoma drugačno podobo. Kakovostne in preverjene informacije o stanju na planinskih poteh in varnejšem obiskovanju gora je najti na spletni strani Planinske zveze Slovenije, podrobnejše informacije pa pri oskrbnikih planinskih koč. V primeru nesreče vedno pokličemo številko 112.

Planinska zveza Slovenije | Avtor: Planinska zveza Slovenije Planinska zveza Slovenije

Znati jo morate uporabljati

Kakovostna oprema je danes široko dostopna, treba pa jo je znati tudi pravilno uporabljati. "Pomembno je, da ob nakupu tehnične opreme, kot so čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, vrv, cepin, vponke in drugo, preverimo, ali imajo certifikat UIAA, ki zagotavlja, da je oprema primerna za rabo v planinstvu, poleg tega jo je treba znati uporabljati. Ugotavljamo, da ima vse več planincev

Planinska zveza Slovenije | Avtor: Planinska zveza Slovenije Planinska zveza Slovenije
odlično opremo, ki pa je bodisi napačno nameščena, npr. narobe obrnjena čelada, premalo zapet plezalni pas, nepravilen vozel na vrvi, ali pa je ne znajo uporabiti v dani situaciji. V tem primeru je to bolj nevarno kot biti brez opreme in vsakomur svetujemo, da predhodno obišče kakšen tečaj ali se pridruži planinskemu društvu, kjer bo spoznal ljudi, ki so vešči tehnike in imajo primerne izkušnje," je povedal generalni sekretar PZS in inštruktor planinske vzgoje Matej Planko, ki je skupaj s Šerkezijem prikazal pravilno gibanje po zelo zahtevnih planinskih poteh in uporabo samovarovalnega sestava.

V primeru nevihte pa ...

Ob muhastem vremenu je dobro vedeti, kako ravnati, če nas v gorah ujame nevihta. "Zaščite pred udarom strele ni, je samo preventiva, kar pomeni, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo popoldne, ko so poletne nevihte najpogostejše, že na varnem v dolini ali planinski koči," je dejal Matjaž Šerkezi in razložil: "Če nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranimo vse kovinske predmete in jih ne odvržemo, ampak jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Izogibamo se tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov, s telesom se ne dotikamo sten, po katerih se lahko 'sprehodijo' blodeči tokovi strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestop, naj bo razdalja med nami vsaj 20 metrov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.