Popotnik
10091 ogledov

Kako do digitalnega potrdila korak za korakom

Covid-19, testiranje epa Covid-19, testiranje
Če želite potrdilo o cepljenju, da ste preboleli covid-19 ali potrdilo o rezultatu testiranja, se morate prijaviti na portal eZvem. Še pred tem potrebujete digitalno potrdilo, njegova pridobitev lahko traja ...

Povpraševanje po digitalnih potrdilih se je v zadnjem času povečalo predvsem zaradi prijave v portal zVEM, kjer državljani pridobijo potrdilo o cepljenju, da so preboleli covid-19 oziroma o rezultatu testiranja, sporočajo z Ministrstva za javno upravo RS.

Pojasnjujejo, da izdajo vsako leto za približno 50.000 novih potrdil SIGEN-CA za fizične osebe, ki imajo veljavnost pet let. V zadnjih dveh mesecih pa se je prirast novih uporabnikov SIGEN-CA digitalnih potrdil povečal kar za štirikrat. »Čakalne dobe se pri izdajatelju SIGEN-CA niso povečale, gotovo pa povečan obisk občutijo upravne enote, ki sprejemajo zahtevke,« pravijo.

Ker pričakujejo da bo naval še večji, že izvajajo aktivnosti, kot je s sklepom odločila vlada, da bodo v kratkem začasno povečali število mest po Sloveniji, kjer bodo posamezniki lahko oddali vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS. Torej ne več le na upravnih enotah, pač pa tudi v cepilnih centrih, centrih za socialno delo ...

Zakaj digitalno potrdilo?

Za varno elektronsko poslovanje z državnimi organi potrebujemo ustrezno sredstvo za e-identifikacijo. Z njim v elektronskem poslovanju izkazujemo svojo identiteto, jamčimo za vsebino elektronsko posredovanih informacij in se tudi elektronsko podpisujemo.

Na Ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da se v ta namen uporabljajo kvalificirana potrdila za e-podpis in mobilna identiteta smsPASS.  Digitalno potrdilo je računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku in njegov javni ključ, podatke o izdajatelju digitalnega potrdila in obdobje veljavnosti.

V Sloveniji kvalificirana digitalna potrdila, namenjena tudi za avtentikacijo, izdajajo štirje ponudniki (trije komercialni in en državni):

·       Ministrstvo za javno upravo - SIGEN-CA in SIGOV-CA

·       Pošta Slovenije, d. o. o. - Pošta®CA

·       Nova Ljubljanska banka, d. d. - AC NLB

·       Halcom, d. d. - Halcom CA

Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST, ki deluje v okviru Ministrstva za javno upravo, skrbi za storitev SI-PASS in izdaja kvalificirana potrdila SIGEN-CA in mobilno identiteto smsPASS. SIGEN-CA in smsPASS sta brezplačna.

Tako kot za dostopanje do drugih portalov, ki uporabljajo storitev SI-PASS in na katerih lahko oddajate vloge ali dostopate do podatkov, tudi za dostop do portala zVEM potrebujete uporabniški račun na storitvi SI-PASS (ki ga odprete prek spleta) in enega od kvalificiranih digitalnih potrdil (SIGEN-CA, HalcomCA, PoštarCA, AC NLB) ali mobilno identiteto smsPASS, s katerim se prijavite prek SI-PASS v zVem. 

Kako pridobimo SIGEN-CO in smsPASS

Za pridobitev kvalificiranega opotrdila SIGEN-CA morate:

· Najprej natisnite in izpolnite zahtevek, ki je dostopen na spletni strani: https://www.si-trust.gov.si/sl/obrazci/sigen-ca/sl/fizicne-osebe/zahtevek-za-pridobitev-spletnega-kvalificiranega-digitalnega-potrdila-za-fizicne-osebe/

· Potem se naročite pri prijavni službi na upravni enoti. Lokacije in kontakte najdete na spletni strani: https://www.gov.si/drzavni-organi/upravne-enote/

· Na dogovorjen termin prijavni službi odnesete izpolnjen zahtevek, s seboj pa prinesete še uradni osebni dokument. Potrdilo je brezplačno, za vse ostalo poskrbijo pri prijavni službi na upravni enoti. 

Za pridobitev mobilne identitete smsPASS pa morate:

· Potrebujete mobilni telefon in uporabniški račun SI-PASS, ki si ga odprete na spletni strani: https://sicas.gov.si/IdP-RM-Front/registerSMSPass/start.htm in v obrazcu izberete možnost »Želim pridobiti tudi smsPASS«. V postopku registracije boste potrdili dostop do svojega elektronskega naslova in svojo mobilno telefonsko številko.

· Potem se naročite pri prijavni službi na upravni enoti. Po obisku upravne enote bo vaš smsPASS aktiven. Lokacije in kontakte najdete na spletni strani: https://www.gov.si/drzavni-organi/upravne-enote/.

· Uporaba mobilne identitete smsPASS je enostavnejša, saj potrebujemo le mobilni telefon, na katerega ob prijavi prejmemo enkratno geslo v obliki kratkega sporočila SMS za vstop. Več: https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/

Za pridobitev mobilne identitete smsPASS pripravljajona ministrstvu vse potrebno, da bodo zaradi pričakovanega povečanega povpraševanja v čim krajšem možnem času organizirali začasna dodatna prijavna mesta tudi v cepilnih centrih, centrih za socialno delo, finančni uradih.

Koliko časa traja, da dobimo podpis? 

Čas pridobitve potrdila lahko občutno podaljša čakanje na obisk pri prijavni službi na upravni enoti. Zato se kar hitro naročite in pridobite svoj datum ter uro.

Na Sigen-co boste po obisku upravne enote nato čakali največ deset dni, običajno manj kot en teden. Preeli ga boste na naslov, ki ga boste navedli v vlogi, pridobimo avtorizacijsko kodo in po e-pošti referenčno številko. S kodama nato prevzamete kvalificirano digitalno potrdilo.

smsPASS pa bo aktiven je takoj po obisku prijavne službe. Tisti, ki že imate digitalno potrdilo in dodatno naročate še smsPASS, tega naročite prek spleta oziroma prek storitve SI-PASS, torej brez obiska prijavne službe, aktivacijsko kodo pa prejmete s poštno pošiljko v nekaj dneh.

S tem potrdilom lahko nato pridobite potrdilo o cepljenju na portalu zVem, v zavihku »Dokumenti«

Potrdilo | Avtor: eZvem eZvem
 

Mlajši od 15 let pa ...

Ob tem je treba poudariti, da digitalnega potrdila ne morejo pridobiti mlajši od 15 let. Ko smo na ministrtvu vprašali, kako je z mlajšimi, so pojasnili, da je v  nekaterih primerih pooblaščanje urejeno že znotraj storitve: »Tako ima na primer pri portalu eUprava in pri portalu zVem posameznik, ki se prijavi s svojim potrdilom, dostop tudi do podatkov o svojih otrocih.«

S podatki otrok mlajših od 15 let preko portala zVEM, upravljata starša (oče in mati) s svojim digitalnim potrdilom. Oče oziroma mati, ki se prijavi v portal, ima možnost vpogleda v podatke svojega otroka tako, da izbere razdelek desno zgoraj (ime, priimek in ZZZS številka otroka).

Pravica vpogleda v podatke ni vezana na zdravstveno zavarovanje otroka. Oba starša imata vpogled, ne glede na to, po kom je otrok zavarovan.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • JZekspert 12:39 29.maj 2021.

    Digitalni korona-fašizem nesposobnih prihuljenih večnih hlapcev, ki bodo prodali vse Slovence za mastne dodatke, kak lastni beemve in mlačno vodo. Sramota za vse večne čase, tudi vsi, ki se ne upirate. Ja, vam govorim, veliko premalo se upirate korona-fašistom. Zadnjič ...prikaži večč je celo pater Gržan citiral dokument Rockefellerjeve fundacije, stran 18, kjer vse piše, vse je do potankosti načrtovani, je slinaste hlapce so potrebovali in jih seveda našli, pri nas domačih izdajalcev nikoli ni manjkalo...

  • brencl47 08:02 29.maj 2021.

    Že tu se kaže popolna nesposobnost našega zbirokratiziranega sistema, da ne omenjam še dodatno navlako urada informacijske pooblaščenke! Že Hrvati nas krepko prehitevajo tako s multiuporabnostjo osebne izkaznice, dostopnosti in povezanosti zemljiške knjige in katastra, pa še v mnogočem. Resnično ...prikaži več hvala za tako državo, ki zapravlja denar za podpiranje raznoraznih delomrznežev, ni pa sposobna poenotit in uredit informacijskih sistemov.