Popotnik
579 ogledov

Kako dobro res poznate Postojnsko jamo?

Postojnska jama Postojnska jama
Pionirji elektrifikacije, prvi podzemni poštni urad in druge zanimive zgodbe.

V Postojnski jami letos praznuje 200 let od odkritja najlepših delov te slavne slovenske podzemne jame. V ta namen so se odločili, da bodo zbrali nekaj zanimivih dejstev, ki jih mnogi ne poznajo.

Moški, ki je izginil

Aprila 1818 so Veliki dom Postojnske jame delavci pripravljali na obisk avstrijskega cesarja Franca I. Eden od delavcev, Luka Čeč, je med pripravljanjem osvetlitve in okraševanjem naenkrat izginil. Po začasnem mostu je odkorakal globlje v še neraziskane dele labirinta Postojnske jame. Ob njegovem izginotju so sodelavci pričakovali že najhujše, a se je Čeč le ponovno prikazal in delavcem zaklical: "Tu je nov svet – tu je paradiž!".

Odkritje "svetilničarja" so zaradi njegovega revnega stanu dolgo pripisali drugemu, in sicer postojnskemu okrožnemu blagajniku Josipu Jeršinoviću pl. Löwengreifu. Šele nekaj let po smrti Čeča se je javno razvedelo, da je revni delavec pravi heroj zgodbe o odkritju najlepših delov Postojnske jame.

Prvi podzemni poštni urad na svetu

Že pred izumom družabnih omrežij so se ljudje radi hvalili s kraji, ki so jih obiskali. V 19. stoletju pa so svoja sporočila o potovanjih pošiljali po drugi poti, in sicer s pomočjo razglednic. V ta namen je bil leta 1899 v Postojnskih jamah odprt prvi podzemni poštni urad na svetu. Urad je bil odprt večino dni v letu in hitro postal priljubljen del ogleda jame.

Leta 1900 je bilo s posebnim poštnim žigom Postojnskih jam ožigosanih 7000 razglednic, leta 1904 pa so obiskovalcem na binkoštni ponedeljek na poštnem uradu v le treh urah prodali 13.800 razglednic. To priča tudi v neverjetni priljubljenosti Postojnskih jam že v začetku 20. stoletja.

Pred Ljubljano elektrika razsvetlila Postojnsko jamo

Leta 1883 je sveče in plamenice v Postojnski jami zamenjala električna razsvetljava. Zaradi navdušenja obiskovalcev se je takratno vodstvo odločilo, da bo v jamo napeljala stalno električno napeljavo, ki je začela delovati leta 1884. Tako je bila Postojnska jama med pionirji elektrifikacije. Ljubljana je svojo ulično razsvetljavo dobila 15 let kasneje in tudi London je kar sedem let zamujal za slovensko jamo.

Več zanimivih zgodb lahko preberete na spletni strani Postojnskih jam

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.