Popotnik
296 ogledov

Kako se spopasti s časovno razliko

časovna razlika potovanje utrujenost Profimedia
Potovanja z letalom v drug časovni pas lahko povzročijo določene težave v telesu, dokler se telo na ta časovno razliko oz. jet lag ne prilagodi. Če nameravate leteti na drug konec sveta, se lahko s pomočjo teh nasvetov lažje spopadete s časovnim zamikom.

Med nenadno spremembo časovnega pasu je normalno, da imate simptome, kot so glavobol, pomanjkanje koncentracije, pomanjkanje apetita, nespečnost in prebavne težave. Vzrok je znani “jet lag”. To je ime za stanje, ki nastane zaradi motenega normalnega dnevnega ritma. Čeprav so fizične motnje, kratkotrajne, ste lahko ob dragocen čas, zato je tukaj nekaj nasvetov, kako se nanje pripraviti in zmanjšati nelagodje.

1. Prilagodite svoj spanec 

Preden se odpravite na pot, poskusite svoj spanec premakniti za uro ali dve, odvisno od časovnega pasu, v katerega se odpravljate, da bo prilagajanje potekalo čim bolj gladko.

2. Ure in ritem takoj prilagodite novemu območju

Takoj ko pridete na cilj, poskusite pozabiti, koliko je ura doma. Čim prej poskušajte uloviti nov ritem dneva. Pomembno je tudi, da se prehranjujete po novem času in da novi uri prilagodite tudi spanec.  

3. Spite na poti

Če ste na letalu čez noč, se opremite z blazino, slušalkami (da vas hrup ne bo motil) in masko za oči, da boste lažje zaspali. 

4. Pijte vodo 

Dolga potovanja lahko povzročijo dehidracijo, zato poskrbite za zadosten vnos vode. Voda je nujna in zadosten vnos bo zmanjšal učinke časovnega zamika.

5. Zjutraj popijte kavo

Da bi se prej navadili na nov dnevni ritem, kavo pijte zjutraj, izogibajte pa se ji popoldne in zvečer, ko je čas za spanje. 

6. Vzemite uspavalno tableto

Po posvetu z zdravnikom lahko ob pravem času v novem časovnem pasu vzamete uspavalno tableto, da boste lažje zaspali. Upoštevajte, da imajo zdravila stranske učinke, zato jih uporabite le, če je nujno.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.