Popotnik
9100 ogledov

Kako v Italijo in kam še sploh brez PCT pogoja?

italija Profimedia
Pred počitnicami so v Italiji odpravili omejitve za kulturne prireditve. Za udejstvovanje v javnem življenju se večinoma zahteva PCT pogoj.

Za vstop v Italijo morajo prebivalci Slovenije predložiti negativni hitri ali PCR test, ki nista starejša od 48 ur, ali potrdilo o prebolelosti ali cepljenju. Cepiva, ki so priznana v Italiji, so PfizerBioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson & Johnson Janssen in Covishield, za vsa pa se šteje, da je cepljenje zaključeno po poteku 14. dni od zadnjega odmerka. Status prebolevnika v Italiji velja 180 dni oziroma 6 mesecev.

Ob vstopu v Italijo je potrebno izpolniti tudi obrazec za samoprijavo (digital Passenger Locator Form ali dPLF) v angleškem ali italijanskem jeziku. Vendar to ne velja za vse: ''Obrazca o sledenju potnikov - dPLF ni potrebno izpolniti le obmejnim prebivalcem, ki mejo prekoračijo do 60 km razdalje od svojega prebivališča do cilja. To seveda ne velja v primeru, ko bi oseba iz obmejnega prostora odpotovala z letalom iz Trsta (letališče Ronchi dei Legionari) v tujino,'' so pojasnili na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Trstu. Dodatno velja, da se obmejni prebivalci morajo vrniti v 48 urah.

 

Prav tako se ne zahteva izpolnjevanje PCT pogojev pri otrocih do 6. leta starosti. Pri tej zahtevi je potrebno več previdnosti, saj Slovenija ob povratku ne zahteva PCT pogojev za otroke, ki še niso dopolnili 15 let in prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu. Starostna meja je tako v Italiji postavljena nižje kot v Sloveniji.

Izjeme pri izpolnjevanju PCT pogojev ob povratku v Slovenijo veljajo tudi za delovne migrante, osebe v tranzitu, ki ga opravijo v 36 urah z lastnim osebnim vozilom (torej brez kombiniranja z javnim prevozom), prevoznike in spremljevalno osebje, pri vstopu zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki trajajo do 120 ur ter pri osebah, ki imajo dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu, ki se vračajo čez mejo neposredno po končani storitvi oziroma takoj, ko ji zdravstveno stanje to dopušča.

Kljub neizpolnjevanju PCT pogojev tem osebam ob vstopu v Slovenijo ni odrejena 10-dnevna karantena, kot bi bila sicer.

Od 16. avgusta velja tudi, da morajo imeti potniki, ki v Slovenijo prihajajo z letalom ali ladjo, izpolnjen obrazec dPLF. Za preostale potnike, ki se vračajo z avtom, avtobusom ali vlakom, izpolnjen obrazen ni potreben.

PCT pogoj je v Italiji zahtevan skoraj vsepovsod

Od ponedeljka, 18. oktobra, lahko s polno zasedenostjo delujejo kulturna prizorišča, kot so kinematografi, muzeji, gledališča in koncertne dvorane. Obiskovalci morajo izpolnjevati pogoj PCT. Ta velja tudi za obisk notranjosti restavracij in barov ter v namestitvenih objektih. V zunanjih prostorih restavracij PCT pogoj ni obvezen.

Prav tako se od ponedeljka odpirajo nočni klubi. V notranjih prostorih bodo lahko zapolnjeni do 50 odstotkov kapacitet, zunanjih pa 75 odstotkov. Športna prizorišča bodo imela mejo postavljeno pri 75-odstotni zasedenosti zunaj in 60-odstotni znotraj.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vseh javnih prevoznih sredstvih, kjer sicer večinoma ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT, ostaja obveznost nošenja mask. Na lokalnih linijah avtobusov, metrojev tako ni potrebno predložiti dokazila. PCT pogoj pa je potrebno izpolnjevati na notranjih letih v Italiji, na vlakih Intercity, Intercity Night in Alta Velocità, ne pa tudi na regionalnih vlakih.

Hitri antigenski testi so v Italiji na voljo v lekarnah ali zasebnih ambulantah s predhodnim naročilom. Stanejo od 15 do 26 evrov, njihova dostopnost pa je zelo različna po deželah. S petkom, ko je Italija uvedla PCT pogoj na delovnem mestu v javnem in zasebnem sektorju, se lahko pričakujejo težave pri oskrbi s testi in naročanjem strank, so posvarili na konzulatu.

Zeleno covidno potrdilo za vse zaposlene

Zeleno covidno potrdilo za vse zaposlene velja od petka. Kdor ne izpolnjuje pogoja PCT, ne bo mogel priti na delo, kar se bo štelo kot neupravičena odsotnost, zato bo taka oseba ostala brez plačila. Lahko jih suspendirajo, ne smejo pa jih odpustiti. Zdravstveno in pokojninsko zavarovanje medtem ne bosta prizadeti.

Predpisana je tudi kazen v višini 1500 evrov za zaposlene, ki pridejo na delovno mesto brez ustreznega potrdila, in sankcioniranje delodajalcev, ki ne preverjajo potrdil. Za mnoge Italijane je sporno to, da bo testiranje odslej samoplačniško.

Italija je sicer ena uspešnejših evropskih držav po stopnji precepljenosti. Doslej je bilo z najmanj enim odmerkom cepljenih več kot 85 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let. Regije v državi so po kriterijih ECDC obarvane zeleno in rumeno, kar pomeni, da je epidemiološka situacija boljša kot v Sloveniji.

Še več informacij glede prehajanj meja lahko najdete tukaj in na spletnih straneh veleposlaništva v Rimu.

Ljudje, čakanje Podatki Popotnik Kdo pravi, da nas covid-19 drži doma?

 

 
Komentarjev 4
  • jjjaaannneeezzz 06:01 18.oktober 2021.

    Neprecenljivo. 25000 eur samo ustanovitvenega kapitala.

  • Stane Adamič 12:22 17.oktober 2021.

    Kako bodo naši levičarji zapravljali denar? A se spomnite, kako je Kresalova letela v Milano po gate?

  • Amy_Hill 12:19 17.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦