Popotnik
3030 ogledov

Kakšen je v resnici ekološki ognjemet, ki bo razsvetlil Ljubljano?

Največ ljudi se pričakuje na ognjemetu nekaj minut pred polnočjo.
(Foto: Vlado Žurnal24 main
Rezultati meritev kažejo, da je vpliv novoletnih ognjemetov in uporabljene pirotehnike zaznaven le v okviru kratkotrajno povišane vrednosti delcev PM10, ki se pojavi v prvih jutranjih urah novega leta.

Iz večine slovenskih občin so nam odgovorili, da tudi letos ognjemeta za silvestrovo pri njih ne bo. Med najpogostejšimi razlogi sta bila varčevanje in onesnaževanje okolja. V Mestni občini Nova Gorica ognjemeta ne bo, zato pa na letakih z decembrskim dogajanjem piše, da si občani lahko ognjemet ogledajo v sosednji, italijanski Gorici. V prestolnici pa se tradiciji ognjemeta tudi letos ne bodo odpovedali. Kot v nekaj zadnjih letih bo Ljubljano osvetlil ekološki ognjemet. 

Kaj to pomeni?

"Ob polnoči bo nebo nad Ljubljano razsvetlil ognjemet iz biorazgradljivih izstrelkov z Ljubljanskega gradu. To pomeni, da so izstrelki sestavljeni izključno iz papirja oziroma razgradljivih materialov, se pravi, v njih ni plastike in umetnih mas. Uporabljamo zgolj izstrelke, ki so v skladu z zakonodajo EU in imajo CE-certifikat," so nam pojasnili pri Turizmu Ljubljana.

Ognjemet | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajajo, da gredo vsi izdelki vsako leto na testiranje v za to usposobljene laboratorije, ki imajo evropsko licenco za izvajanje testov in preverjanje kemijskih sestav: "Pri ognjemetih, ki jih naroči Mestna občina Ljubljana, gre za razmeroma kratkotrajno onesnaženje zraka, kar so dokazale tudi meritve na Institutu Jožefa Stefana in zraka dodatno ne poslabšajo."

Kot pojasnjujejo, jih je zanimal vpliv ognjemeta na onesnaženost zraka z delci PM10 na merilni postaji Ljubljana-Center. Zračna razdalja od nje do Ljubljanskega gradu znaša 1.000 metrov. Primerjali so rezultate meritev v novoletnem času (od 17.12. do 7.1.) v letih 2012 - 2016.

"Rezultati meritev kažejo, da je vpliv novoletnih ognjemetov in uporabljene pirotehnike zaznaven le v okviru kratkotrajno povišane vrednosti delcev PM10, ki se pojavi v prvih jutranjih urah novega leta. Onesnaženost v naslednjih urah hitro oslabi in vpliva pirotehnike z meritvami ni več mogoče zaznati. Na dnevnem nivoju je ta vpliv statistično zanemarljiv, zato ocenjujemo da novoletni ognjemet razen kratkotrajno povišane urne vrednosti delcev PM10 bistveno ne vpliva na raven dnevne in mesečne obremenjenosti zraka z delci PM10," so sklenili. 

rešilec Tako hudo je Slovenija Zmaličen obraz, amputacija prsta ... Tega vam res ni treba
Komentarjev 5
  • MajaRemskar 11:55 31.december 2022.

    Podatki ARSO kažejo, da ognjemeti povzročijo kar nekajdnevno onesnaženost zraka s težkimi kovinami, ki izvirajo iz kovin, ki dajo ognjemetu barvitost. Podatki za 10 let ognjemetov so zbrani na https://www.dropbox.com/s/adhqj2mrsqo3rz8/Ljubljanski%20ognjemeti%202011-2022.pdf?dl=0

  • vzev 09:00 31.december 2022.

    Najboljše, da kar prepovemo decembrsko praznovanje, ker tako čisto vse škoduje okolju. Toliko let so bili lahko ognjemeti, pa ni bilo nobenih težav, sedaj pa je že čisto vse tako škodljivo. Zakaj lahko ta "zeleni" politki tako zelo vplivajo na ...prikaži več naša življenja, če jih pa nihče ne izvoli.

  • jakec1575 07:49 31.december 2022.

    S cim pa ustvarjajo barve ognjemeta? Modro, zeleno.