Popotnik
2130 ogledov

Kanjon reke Kokre in učna pot

Kokra Žurnal24
Za najmlajše je urejena tudi zanimiva učna pot, ki jo velja obiskati.

"Reka Kokra je ena naših večjih gorskih rek s povirjem v Karavankah. V nižinskem delu porečja je Kokra s svojimi nanosi ustvarila tipične rečne terase," opisujejo na Zavodu RS za varstvo narave.

V nadaljevanju svojega toka si je ta čudovita reka v starejšo konglomeratno teraso v pleistocenu vrezala ozko sotesko ali kanjon. Kanjon Kokre velja za dragoceno naravno znamenitost zaradi nastanka, značilnih površinskih procesov, pestrega živalstva in rastlinstva v reki in ob njej.

Na Zavodu pojasnjujejo, da je kanjon zavarovan z Odlokom o razglasitvi starega mestnega jedra Kranja za zgodovinski in kulturni spomenik (Uradni vestnik Gorenjske, št. 19/83).

Po kanjonu je speljana kilometer in pol dolga učna pot, po kateri nas vodi zloženka Učna pot kanjon reke Kokre, ki so jo na Zavodu v sodelovanju z Mestno občino Kranj izdali ob  mednarodnem letu celinskih voda. Namenjena je predvsem šolskim skupinam za spoznavanje nastanka soteske, življenja v reki in ob njej in sedanjih geomorfoloških procesov, najdete pa jo TUKAJ.

Kako priti do kanjona

Gorenjsko avtocesto zapustite na izvozu Kranj-vzhod in z vožnjo nadaljujete levo proti Kranju. Na velikem krožnem križišču pred Mercator centrom greste samo naravnost, na prvem križišču zavijete levo na Cesto Jaka Platiše, po kateri peljete do križišča, kjer zavijete desno na Cesto Rudija Šelige. 

Lokvanj Čarobni kotički Popotnik V ruševju se skriva dvajset jezerc soča Reka Soča Popotnik Legenda o izviru turkizne lepotice

V križišču z Likozarjevo ulico zavijete levo, nato cesta preide v Župančičevo ulico, po kateri pridemo do mosta čez Kokro. Tam lahko parkirate. 

Kanjona vam sicer ne bo težko najti, saj vodijo do njega usmerjevalne table. "S starega mestnega jedra Kranja sta urejena dva označena dostopa na krožno pot po kanjonu. Prvi se pričenja pri Poštnem mostu, nadaljuje po stopnicah in po brvi čez reko Kokro, drugi pa poteka po ulici Kokrški breg. Zanimivosti v kanjonu so predstavljene na pojasnjevalnih tablah," še dodajajo na Zavodu. 

Koordinate kanjona so: 46.2412° N, 14.3582° E. Učna pot je primerna tudi za majhne otroke stare tri leta. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 18:56 12.maj 2018.

    Gorenjci res rečejo knjon ampak piše se vseeno kanjon.