Popotnik
91 ogledov

Kar 90 odstotkov slovenskih kopališč dobilo odlično oceno

Kopalci v Portorožu Žurnal24 main
Malokatera država se lahko pohvali s tako čistimi vodami kot jih ima Slovenija

Kot ugotavlja letošnje poročilo Evropske komisije in Evropske agencije za okolje o kakovosti kopalnih voda, voda na vseh pregledanih slovenskih kopališčih izpolnjuje zahtevane standarde. Na večini je dobre oziroma odlične kakovosti.

Vzorce za analizo so jemali v kopalni sezoni 2016. Poročilo, ki sta minulem tednu predstavili Evropska komisija in Evropska agencija za okolje, zajema analizo kakovosti vode na kopališčih v 30 državah.

Plaža | Avtor: Nataša Ručna Nataša Ručna
V Sloveniji so preverili vodo na 47 kopališčih;  21 na obali in 26 v notranjosti države. Oceno dobro ali odlično je dobilo 91 odstotkov slovenskih kopališč, nobeno pa ni dobilo ocene slabo. Najstrožje standarde, ki prinašajo oceno odlično, jih je izpolnilo 74,5 odstotka.

Vedno več ljudi išče ohladitev doma, ne na Hrvaškem

Na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 odsekov; kopalna sezona za morje je od 1.6.-15.9., za celinske vode pa od 15.6.-31.8.

V tem času se na vsakih 14 dni preverja kakovost vode. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ob vzorčenju opravi terenske meritve ter oceni prisotnost vidnih nečistoč, površinsko aktivnih snovi, mineralnih olj, fenolov in pojava cvetenja.

Prisotnost dveh bakterij

Kot pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu, v mikrobiološkem laboratoriju ugotavljajo prisotnost dveh bakterij, ki sta pokazatelja morebitnega fekalnega onesnaženja (Escherichia coli, intestinalni enterokoki), ustreznost posameznega vzorca vode pa je ocenjena glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Za natančnejše podatke je kopalcem na volju tudi aplikacija, kjer je mogoče spremljati sprotne podatke o kakovosti vode.

Kaj pa divja kopališča?

Sicer na NIJZ pred kopalno sezono opozarjajo, da kopanje v rekah, jezerih in morju lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi, površinske vode so namreč lahko onesnažene in to zaradi odpadnih komunalnih izpustov, spiranja površin: "Kopanje ni povsod varno. Tako imenovana divja kopališča, nenadzorovane vodne površine so brez upravljavcev in reševalcev iz vode, vprašljiva (neznana) je tudi kakovost vode," opozarjajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.