Popotnik
23995 ogledov

"Kdo si to lahko privošči? Liter vode stane kar 7 evrov!"

kava na mizi v kavarni Profimedia
V primerjavi z letom 2021 so cene nastanitev ter priprave in strežbe hrane na Hrvaškem poskočile za 50 odstotkov.

Prvi rezultati kažejo, da je imela Hrvaška maja pet odstotkov turistov manj kot v istem času lani, zabeležili pa so tudi 14 odstotkov manj nočitev. Tujih turistov je bilo devet odstotkov manj, za 17 odstotkov nižje so tudi prenočitve tujcev, je razvidno iz podatkov, ki jih je objavil portal 24sata.hr. 

Podatki tamkajšnjega državnega statističnega urada kažejo, da so bile cene nastanitev ter priprave in strežbe hrane v prvih treh mesecih letošnjega leta skoraj 50 odstotkov višje kot v letu 2021 in 12,5 odstotka višje kot v prvih treh mesecih lanskega leta. Turizem je zabeležil trikrat višjo rast cen od povprečne inflacije. 

Podatki, ki so jih zbrali pri 24sata, kažejo, da je v Splitu za liter navadne vode treba odšteti od 5 do 7 evrov, za kavo z mlekom od 3 do 4 evre, za rogljiček pa od 1,5 do 5 evrov. V Zadru je za kozarec točenega piva treba odšteti 5 evrov, za kepico sladoleda od 2 do 5 evrov in za hamburger 15 evrov. Na Krku se cena točenega piva giblje okrog 4,5 evra, kepice sladoleda okoli 2,5 evra in kave z mlekom okoli 2,5 evra. 

Hrvaška Korčula restavracija | Avtor: Profimedia Profimedia

Odziv med turisti in domačini na trenutne razmere so preverjali v Splitu, Zadru, Pulju, Opatiji, Novem Vinodolskem, na Reki in Krku. "Ne gre za to, da nimamo 50 evrov v žepu, ampak za sladoled za vso družino ne porabimo toliko," so za 24sata v Zadru povedali gostje iz Avstrije. Nad cenami se tam pritožujejo tudi domačini. Nova cena kave v središču mesta je vsaj dva evra, ponekod pa celo tri. Hamburger stane 15 evrov, toliko kot velik kebab.

V Splitu se je na prvi pogled ponudba prilagodila mlajšim gostom, ki predstavljajo večino. V restavracijah so tako marsikje najpogosteje na voljo burgerji, tortilje, različne solate in druga hrana, ki bi jo lahko označili za "ulično hrano". "Nismo ljubitelji resnih restavracij. Nekaj si privoščimo na poti in za naš okus je ponudba burgerjev, pic in različnih sendvičev odlična, cene so v redu, porcije pa zelo dobre. Jemo sproti in gremo na plažo, zvečer pa v nočno življenje," je povedal Anglež Mark, ki namerava v prihodnjih dneh z ekipo oditi na Hvar. "Povedali so nam že, da je tam dražje, ampak kaj moremo …"

Nekoč dve ali tri kune, zdaj pa ...

Preverjali so tudi cene hrane v restavracijah v središču mesta. Za solato iz hobotnice je treba v povprečju odšteti 20 evrov, škampe v buzari 35 evrov, tunin zrezek 25 evrov. V večini restavracij povprečen zajtrk stane med sedmimi in 11 evri, rižota in testenina pa okoli 15 evrov. 

V Pulju na cene vpliva tudi lokacija restavracije. Pol litra točenega piva stane štiri do pet evrov, kepica sladoleda dva in pol do tri evre, kava z mlekom pa do 2,40 evra. Kljub podražitvam so reške terase in restavracije polne, tako domačih kot tujih gostov. Večina vprašanih se je strinjala, da je ponudba hrane in pijače vsako leto dražja, a jih to ne ustavi, da ne pridejo uživati v naših naravnih lepotah in gostoljubnosti.

pica na mizi v restavraciji | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zdi se nama, da tukaj veliko stvari zdaj stane enako kot nekoč v kunah, le da je ekvivalentna vrednost zdaj veliko višja. Na primer, kepica sladoleda je nekoč stala dve ali tri kune, zdaj pa je toliko v evrih. Tudi nastanitev je postala zelo draga," sta komentirali mati in hči iz Poljske. Njun prvotni namen je bil, da bi na Reki ostali nekaj dni, tako kot nazadnje, ko sta bili tam, a sta se zaradi visokih stroškov odločili, da ostaneta v cenejšem Senju. 

"Letos gremo v Albanijo, na Reki smo se ustavili le na kratek oddih. Lani smo bili dva dni v Opatiji in nekaj dni v Splitu, a je bilo za nas zelo drago. Nekatera osnovna živila v trgovinah, kot so mleko, kruh ali kava, so pri nas precej cenejša, zato smo nekaj teh stvari vzeli s seboj," je povedal mlad italijanski par.

Vlada poziva k razumnemu ravnanju

Vlada in hrvaška narodna banka pozivata turistični sektor, naj bo razumen, da zaradi pretiravanja ne bodo v prihodnje ostali brez gostov. Guverner Banke Boris Vujčić je opozoril, da je Hrvaška imela v zadnjih treh letih dvakrat višjo rast cen od njenih konkurentov v Sredozemlju. Posledično je Hrvaška začela izgubljati tržni delež v nočitvah, pada pa tudi realna poraba. 

Turisti iz Italije, Nemčije, Avstrije in Češke iščejo cenejše destinacije. "Sva na Siciliji, na plaži v naravnem parku, kamor vodo, sokove in pijačo pripeljejo z ladjo. Kupila svo pivo, cena je tri evre. Verjamem, da bi na Hrvaškem ladja za to pivo zaračunala trikrat več," je za 24sata dejal mlad par iz Hrvaške, trenutno dopustuje na Siciliji. Za večerjo za dva, sestavljeno iz dveh predjedi, dveh glavnih jedi, solate, dveh kozarcev vina, sladice in kave, sta plačala 80 evrov. Za kavo sta plačala okoli evra in pol. V Palermu sta jedla pico za osem evrov. Hrvaška je dražja, sklepata.

dezurni@styria-media.si