Popotnik
1072 ogledov

Kdo skrbi za varnost slovenskih sob pobega

Soba pobega
Ob tragediji na Poljskem slovenske sobe pobega zagotavljajo, da so varne ...

Ob tragediji na Poljskem, ko je v petek v požaru v sobi pobega umrlo pet oseb, so iz slovenskega gospodarskega interesnega združenja te dejavnosti sporočili, da vsi slovenski ponudniki sob pobega dosledno in brez izjem zagotavljajo požarno varnost in dodatne izvedbe prostega odhoda iz vsake sobe, tako med igro kot ob morebitnih izrednih razmerah.

V požaru v sobi pobega v mestu Koszalin na severu Poljske je v petek umrlo pet deklet, starih 15 let. Še enega moškega s hudimi opeklinami pa zdravijo v bolnišnici. Do požara je prišlo zaradi napak v električni napeljavi in pomanjkljivih varnostnih ukrepov, so kasneje sporočili predstavniki poljskih gasilcev.

Za varnost skrbi tudi moderator

Slovenski ponudniki sob pobega, združeni v Gospodarsko interesnem združenju escape room dejavnosti GIZ ER.SI, so v današnji izjavi za javnost poudarili, da je njihova prioriteta varna zabava obiskovalcev.

Kot so pojasnili, pred vsako igro vsakemu obiskovalcu predstavijo potek igre, pa tudi, kakšna je možnost predčasnega izhoda iz sobe pobega. V vsaki sobi pobega je torej vidno označen gumb za izhod v sili. Obiskovalci so tudi seznanjeni, kje je ključ za odpiranje vrat na prostost.

V kolikor so v prostoru nameščene male kurilne naprave, odvisne od zraka, so v prostoru tudi merilniki ogljikovega monoksida, osebje pa je poučeno o postopkih ukrepanja v primeru nevarnosti.

Pripomočki, s katerimi v igri rokujejo igralci in delujejo na elektriko, so prilagojeni na napetost 12V. Vse, kar ni del igre, in bi lahko ob nepravilni uporabi povzročilo kakršnokoli nevarnost, pa je jasno označeno z oznako "ni del igre".

Od odprtja prve slovenske sobe pobega leta 2014 do danes ni prišlo do nobene nesreče, še navajajo. Za dodatno varnost in nadzor nad igro od začetka do konca vsake igre skrbi moderator, ki preko kamer nadzira in usmerja potek igre. "Zaradi tega so lahko obiskovalci popolnoma brezskrbni, saj za njih skrbi ekipa," poudarjajo.

"Člani interesnega združenja spoštujemo varnostne standarde, etični kodeks, skrbimo za vse višji nivo iger, odlično igralno izkušnjo ter prepoznavnost te nove in priljubljene dejavnosti kot varne, zabavne, zdrave in prijetne oblike zabave, kjer se v eni uri zabavne pustolovščine ne zgodi nič nevarnega ali neprijetnega," so poudarili.

Soba pobega je resničnostna igra, v kateri ekipa igralcev v omejenem času z medsebojnim sodelovanjem, komunikacijo, logičnim razmišljanjem in spretnostjo skupaj rešuje raznolike naloge, ob tem razvija pozitivne vrednote ter timske kompetence ter se ob tem predvsem varno in izvrstno zabava. Igralci imajo vedno možnost zapustiti igro in oditi iz sobe.

Komentarjev 2
  • Silva Drevensek 10:45 07.januar 2019.

    delo vam naj rajši dajo ne pa take brezvezne tumarije

  • maja75 23:26 06.januar 2019.

    Sem bila v 3 sobah pobega pri nas in nikoli mi nihče ni povedal kje je zasilni izhod ali da obstaja ključ. Bilo je rečeno samo da si video nadzorovan in je oseba ki je nadzorovala in dajala morebitne namige ...prikaži več tako slišala pogovor v sobi. Ampak če bi prišlo do požara in izpada električne energije bi bila pa kriza. Sem vprašala tudi prijatrlje ki so bili v drugih sobah kot jaz in noben ni bil deležen pojasnil o kakih gumbih (jih ni bilo) in so prvič slišali za ključe za izhod.