Popotnik
2305 ogledov

Kje so odprte smučarske tekaške proge?

tekaške smuči Profimedias
Čeprav letošnja zima ni prinesla večjih količin snega, je odprtih več prog za tek na smučeh.

Vedno bolj priljubljena zimska športna aktivnost pri nas postaja tek na smučeh. Spada med enega najbolj priporočljiv športov, saj pri gibanju vključuje celotno telo. Poleg tega pa je v primerjavi s smučanjem tudi finančno ugodnejši. Za tek ali pohod na smučeh potrebujete zelo malo: smuči, čevlje in palice ter seveda primerno progo.

Čeprav nam letošnja zima ni prinesla (veliko) snega, je več prog, kamor lahko uidete pred vsakodnevnimi skrbmi in uživate v rekreaciji v naravi. Pripravili smo krajši pregled nekaterih tekaških smučin, kjer lahko pokažete svoje znanje teka na smučeh.

Pokljuka 

Planota Pokljuka je pravo mesto za vse, ki uživate v pravi zimski pravljici. Več kot 30 kilometrov redno vzdrževanih smučarsko-tekaških prog ponuja tek skozi smrekove gozdove in čez gorske pašnike s prekrasnim pogledom na sosednje vrhove Julijskih Alp. Na Rudnem polju se nahaja tudi športni center, poznan kot prizorišče biatlonskih tekem za svetovni pokal.

Cena karte: 5 evrov

Cena izposoje opreme (do 4 ure): 15 evrov

Nordijski center Planica

Med Kranjsko Goro, Ratečami in Tamarjem se razprostirajo proge s skupno dolžino 40 kilometrov. Idilične proge se raztezajo na nadmorski višini med 800 in 1100 metri in ponujajo različno zahtevne vzpone. Trenutno obratujeta progi v Planici in v Ratečah. Tek na smučeh v zimski sezoni je v Planici popolnoma brezplačen.

Tudi poleti je v Planici možna ta oblika rekreacije, saj obratuje tudi podzemna dvorana za tek na smučeh, kjer se nahaja 800 metrov dolga proga z naravninim ali umetnim snegom (dve uri teka je 9 evrov).

Cena izposoje opreme: 15 evrov

Tekaški center Rogla

V neokrnjeni naravi v občini Zreče se nahaja več kot 24 kilometrov urejenih tekaških prog. Poligon za tek na smučeh je odprt v času obratovanja smučišča, z dnevno vstopnico pa lahko tečete od jutra do poznega popoldneva. Prav tako lahko vsi smučarji z večurno smučarsko vozovnico brezplačno uporabljate poligon. Štartno-ciljna arena omogoča tudi učenje in vadbo začetnikom.

Cena karte: 5 evrov

Cena izposoje opreme (celodnevna): 18 evrov

Logarska dolina

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Day off ❄️ #kyllätäällätarkenee #liveauthentic #wanderfolk #hbouthere

A post shared by Pia Kraševec (@piakraschewetz) on

Ena najlepših alpskih dolin pri nas s svojo podobo ponuja vrhunsko tekaško doživetje. Po dolini je speljana krožna tekaška steza v dolžini 13 kilometrov tako za klasično kot tudi drsalno tehniko. Steza je primerna tako za začetnike kot za izkušenejše tekače in je brezplačna. Opremo si je možno izposoditi v penzionu Na razpotju in kmečki hiši Ojstrica.

Stanežiči

Vse ljubljanjske ljubitelje teka na smučeh je med vikendom razveselila novica o prvi letošnji tekaški stezi na tehničnem (umetnem) snegu. Proga v Stanežičah pri Mladinskem golf centru je dolga 300 metrov in je primerna za klasično in drsalno tehniko. Uporaba steze je brezplačna.

Nordijski center Bonovec

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Short break after 9km at #nordiccenter #bonovec #xcskiing #igslovenia #outdoor

A post shared by Miha Pančur (@mihapancur) on

Veselo novico o odprtju tekaške proge so med vikendom sporočili tudi v NC Bonovec (Medvode), kjer jim je uspelo urediti približno 700 metrov dolgo progo za klasično in drsalno tehniko. Dodajajo, da bodo glede na ugodne vremenske napovedi dolžino proge podaljševali.

Cena karte (dve uri med 8.00 in 16.30): 5 evrov

Cena izposoje opreme (celodnevna): 15 evrov

 

Vse aktualne novice o rekreativnem smučarskem teku in destinaciijah lahko najdete na sledečem Facebook profilu:

https://www.facebook.com/slo.ski.teki/


 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.