Popotnik
2043 ogledov

Kjer rastejo žlahtne vrtnice

Burbonka
S Festivalom vrtnic, prvim iz niza trinajstih festivalov festivalskega leta v Novi Gorici, se v petek 26. aprila začenja letošnje bogato festivalsko dogajanje ...

Mestna občina Nova Gorica že tradicionalno vsako leto posveti posamezni osebnosti ali področju ustvarjanja, ki je pomembno vplivalo na razvoj in ustvarjalnost Goriške. Letos so se odločili za povezovanje festivalov v organizaciji kulturnih ustanov in nevladnih organizacij z namenom, da širši javnosti predstavijo kvalitetno in raznoliko kulturno ponudbo na Goriškem skozi vse leto.

"Festivalsko leto pomembno prispeva tudi h kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025," dodajajo na občini.

Začne se z vrtnicami

Začenja se v petek s tradicionalnim FESTIVALOM VRTNIC, ki se bo odvijal vse do konca maja in bo obiskovalcem ponujal niz dogodkov, povezanih z vrtnicami.

Vrtnice 27. 4. do 26. 5. Kaj dogaja 14. Festival vrtnic

Nova Gorica | Avtor: Profimedia Profimedia
Nadaljujejo s Festivalom mladinske kulture VIZIJE med 17. in 19. majem, ki je namenjen mladinskim gledališkim in lutkovnim skupinam, glasbenim zasedbam, literarnim in likovnim ustvarjalcem. 

Šempas bo med 29. in 30. majem ter 1. in 8. junijem zaživel s Festivalom sodobnih in intermedijskih praks R.O.R. Avtorji bodo v sodelovanju z lokalno skupnostjo pripravili kreativne delavnice, razstave, predstavitve in performanse, ki se bodo odvijali tudi v središču Nove Gorice.

Med 31. majem in 8. junijem pa bo Nova Gorica v znamenju MESTA KNJIGE, ki bo obiskovalcem ponudilo knjižni sejem, srečanja s slovenskimi in tujimi avtorji, pogovore, recitale, koncerte, razstave, delavnice in sprehode.

6. junija se bodo v vasi Tabor začeli GLASBENI VEČERI TABOR. Slikovita primorska vasica se skupaj s prebivalci in obiskovalci festivala zlije v edinstven dogodek zborovske, instrumentalne, likovne, filmske, literarne in druge umetnosti ter domače kulinarike in vrhunskih vin.

Glasbeno nadaljujejo tudi konec junija, in sicer se 25. junija v Novi Gorici začenja Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO19. Festival z najdaljšo tradicijo v mestu predstavlja z mednarodno udeležbo glasbenikov najnovejše trende saksofonske glasbe, popularizira jazz in klasični saksofon ter nudi priložnost mladim saksofonistom, da stopijo na koncertni oder.

2. julija v mesto prihaja mednarodni festival uličnega gledališča ANA DESETNICA, ki spreminja pogled na javni prostor in ga odpira za umetnost in ljudi.

Julij in avgust pa bo zaznamoval mednarodno zastavljeni program festivala GLASBE SVETA, ki se v svojem ustvarjanju naslanja na dediščino različnih ljudskih godb ali na več desetletij uveljavljenih glasbenih vzorcev, katerim skozi lastno izražanje vnaša sodobne glasbene izraze in poetike.

Festival FLORES MUSICAE, ki bo potekal med 19. in 22. septembrom, je edini festival stare glasbe v zahodni Sloveniji, ki se posveča predvsem obujanju srednjeveške in renesančne glasbene zapuščine.

Filmski festival POKLON VIZIJI vnaša v goriški čezmejni prostor nabor kakovostnega avtorskega filma, ki preko opusa prejemnikov nagrade Darko Bratina ponuja priložnost za poglobljeno debato in refleksijo o aktualnih temah družbe. Odvijal se bo med 13. in 16. oktobrom.

Festival OKTOBER JAZZ med 23. in 26. oktobrom je tradicionalni jesenski festival, ki nastaja v čezmejnem sodelovanju z italijanskim festivalom Jazz&Wine of Peace.

Med 12. in 17. novembrom se boste lahko prepustili Glasbenemu festivalu HARMONIKADA, ki v ospredje postavlja harmoniko kot koncertno glasbilo v vseh njenih žanrskih razsežnostih. V Novi Gorici bodo v okviru Harmonikade nastopila najvidnejša imena sodobne harmonike tako iz Slovenije kot tujine.

Festivalsko dogajanje med 15. in 23. novembrom zaključuje odmevni Festival sodobnih umetniških praks PIXXELPOINT, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev.

 Informacije o festivalskem dogajanju so na voljo na spletni strani Mestne občine Nova Gorica www.nova-gorica.si v zavihku Mesto kulture 2019 ter na spletni strani, namenjeni dogodkom mestne občine, na naslovu www.dogodki-novagorica.si ter na družbenih omrežjih mestne občine. Med Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica je na odprtem razstavnem prostoru od danes dalje pa vse do izteka leta na ogled razstava s predstavitvijo vseh sodelujočih festivalov in prizorišč dogajanja.

"Naj vas ta kulturni val v letošnjem letu zaziba v svetlo zgodbo dogodkov, ki vas bodo izpolnili in za seboj puščali sled posebnih doživetij v središču zelene pokrajine, kjer rastejo žlahtne vrtnice, kjer se poti prepletajo s sosednjo Gorico, kjer je pokopan zadnji francoski kralj, kjer so prelepi sadovi Ravnikarjeve zapuščine, kjer teče reka Soča in je publika čezmejna ter odprta za novosti. Vse to s spremstvom odlične kulinarike in vrhunskih primorskih vin. Vabljeni na kulturni zmenek v Novo Gorico," so sklenili na občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.