Popotnik
6945 ogledov

"Ko jo boste doživeli, se boste vedno znova vračali"

Sinji vrh
1/9
Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
Nepozabne adrenalinske pustolovščine, Otliško okno in Sinji vrh tisoč metrov nad morjem ... In seveda - Festival za ljubitelje živali.

V soboto 4. junija bomo znova uživali na Festivalu za ljubitelje živali, ki je namenjen predvsem družinam z otroki. Ker bo velik, brezplačen dogodek v Novi Gorici, boste lahko dan ali vikend v juniju izkoristili za spoznavanje lepot Goriške pokrajine. V ta namen smo za vas pripravili nekaj namigov, kjer bo uživala celotna družinica. Tokrat vas vabimo na Goro, pa tudi na napozabne adrenalinske pustolovščine za vso družino!

DOGODEK BO V PRIMERU SLABE VREMENSKE NAPOVEDI PRESTAVLJEN NA 18. JUNIJ. 

 

Otliško okno in Sinji vrh

"Na Gori, robu Trnovske planote, se prepletajo številne poti. Vsaka od njih je tako zanimiva in posebna, da jo je škoda zaobiti. Potem ko boste Goro prvič doživeli, se boste tja gor vedno znova vračali," opisujejo na Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Gora | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
Kot pojasnjujejo, je Gora drugačna in neponovljiva. Veličastna narava očara: jame, vrtače, škraplje, žlebovi, okamenele korale v sivem apnencu, raznolik rastlinski in živalski svet. Skoraj vsak naravni pojav ima svojo zgodbo: veselo, hudomušno pa tudi žalostno. Ljudske pripovedi, zgodbe in anekdote navdušijo mlade in nekoliko manj mlade. Ste že slišali legendo o nastanku Otliškega okna? Pravijo, da je okno v skali nastalo, ko si je hudič oprtal pretežko breme in padel, pri tem pa je z rogom zaril v skalo in tako izvrtal luknjo.

Otliško okno | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Otliško okno je ena največjih naravnih znamenitosti na Gori. Naravno okno v skalnatem koralnem grebenu ponuja enega najbolj nenavadnih pogledov na Vipavsko dolino. S svojo lepo obliko in razgledom bo otrokom zagotovo všeč. Najlažja in najkrajša pot do tja vodi iz bližnje vasi Otlica. Pot je označena, oznake poiščite nasproti vaške gostilne. Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Otliško okno | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Na zavodu svetujejo, da si v neposredni bližini Otliškega okna lahko ogledate še kamnito spiralo, zanimiv arhitekturni umetniški dosežek, nato pa po označeni poti krenete na pot do Sinjega vrha.

Sinji vrh | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

"Ob jasnem vremenu lahko na vrhu, ki se nahaja na 1000 metrih oz. kakemu metru več, uzrete morje v daljavi. Počitek vam bo tu prišel prav, še bolj pa kosilo v Penzionu Sinji vrh, ki ponuja lokalne in sezonske jedi iz sestavin, ki jih večinoma sami pridelajo na ekološki kmetiji. Polni dobrot in vtisov se vrnete nazaj na izhodišče," opisujejo. Skupen čas hoje za ta čudovit izlet je približno tri ure.

Dežela prijateljev, v njej pa Festival za ljubitelje živali

Dežele prijateljev v soorganizaciji Žurnala24.si, Radia Robin in Mestne občine Nova Gorica, bodo najbolj vesele aktivne družine, ki iščejo nekaj unikatnega, poučnega in hkrati zelo zabavnega. Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali boste spoznali številne živali, tako terapevtske kot službene. Dogodek je namenjen tudi pasjim skrbnikom, na dogodek so posebej vabljeni psi, za katere imamo pripravljene številne pokušine.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Psi bodo obiskali pasjo plažo, pasjo restavracijo, okušali okusne dobrote, z vodniki pa se lahko ob 15.30 uri udeležijo tudi brezplačne delavnice masaže psov.  

Na dogodku Radia Robin, na Robin Hood festivalu se boste zabavali skupaj s pravljičnimi bitji in junaki. Zato ne zamudite brezplačnega in zabavnega dogodka, ki bo 4. junija 2022 v Novi Gorici (v mestni hiši, na travniku pred njo in v borovem gozdičku), od 15. do 21. ure. V primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili na 18. junij. 

 

V Novo Gorico tudi po adrenalin

"Če si zaželite nepozabne dogodivščine med krošnjami dreves ob smaragdni reki Soči, obiščite Soča fun park, pustolovski park, poln zabave in pustolovščin. V prijetni senci ob Soči, v bližini Kajakaškega centra Solkan, so postavljene štiri proge, ki so prilagojene starosti pustolovcev," še svetujejo v  Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Soča fun park | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Lahko pa preizkusite svoj pogum na nepozabnem spustu po jeklenici nad reko Soče. Pri spustu lahko dosežete hitrost 60 km na uro, med 300 metrov oddaljenima točkama se vam bo odprl čudovit razgled na solkanska mostova in kajakaško progo.

Soča fun park | Avtor: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Ča vam adrenalin še ni popustil, sprejmite kolesarski izziv in preizkusite novi pumptrack v Parku Lijak, ki je največji zemeljski tekmovalni kolesarski poligon v Sloveniji: "Pumptrack je narejen v obliki osmice, razprostira se na 1000 m2. Posebnost poligona je lesen most na sredini, leva stran poligona ni enaka desni."