Popotnik
37820 ogledov

Končno dobra novica: spremenjen režim na meji z Italijo

Trst Profimedia
Še prejšnji teden smo poročali, da se v Italijo ne morete odpraviti po nakupih ali na kavo.

Končno pa imamo dobre novice, saj je po podatkih Konzulata Republike Slovenije v Trstu, italijanska dežela Furlanija Julijska Krajina zaradi ugodnejše epidemiološke slike odprla svoje meje tudi za turistične namene. Tako gremo lahko na izlet tako v sosednjo Gorico ali v Trst. V Benetke žal še vedno ne morete, saj sodijo v deželo Veneto, ki nima odprtih meja za turistične namene.

Za obisk Furlanije Julijske krajine potrebujete tudi ustrezna dokazila. Pri sebi morate imeti dokaz o negativnem molekularnem ali antigenskem testu, ki ni starejši od 48 ur, pri sebi morate še vedno imeti izpolnjeno samoizjavo in kopijo poslanega elektronskega sporočila na zavod za zdravsveno varstvo, odvisno od kraja vstopa v Italijo.

Smučanje Meja Popotnik Grem lahko v IKEO ali na smučanje v Avstrijo?

Vsi potrebujejo izjavo

Vsi, ki vstopajo v Italijo, potrebujejo torej samoizjavo, ki jo ob kontroli pokažejo italijanskim policistom. Samoizjavo v italijanskem jeziku najdete TUKAJ, v angleškem pa TUKAJ. Na TEJ povezavi pa najdete Izjava o seznanitvi z ukrepi, ki veljajo v Italiji.

Poleg samoizjave, je potrebno izpolniti še tabelo, ki jo je potrebno izpolniti ob vsakem vstopu v Italijo in posredovati na spodaj navedene elektronske naslove odvisno od mesta vstopa v Italijo.

Na spodaj navedene elektronske naslove je potrebno poslati izpolnjeno italijansko verzijo tabele. Kopijo elektronskega sporočila mora imeti oseba s seboj ter jo pokazati skupaj s samoizvajo ob morebitnem pregledu varnostnih organov. Pregled se lahko zgodi na celotnem ozemlju Italije in ne zgolj na mejnih prehodih. 

TABELA:
https://asugi.sanita.fvg.it/export/sites/aas1/it/documenti/covid/2020_modulo_rientri_estero_COVID.pdf

Za lažje razumevanje in izpolnjevanje italijanske tabele so na konzulatu dodali neuraden slovenski prevod:
- Ime,  
- Priimek, 
- Datum in kraj rojstva, 
- Naslov stalnega prebivališča, 
- Naslov, kjer bo potekala karantena, 
- Telefonska številka, 
- Naslov elektronske pošte, 
- Iz katere države se vstopa v Italijo, 
- Datum vstopa v Italijo, 
- Razlog vstopa v Italijo, 
- Po kateri poti se je oseba gibala od vstopa v Italijo. 

Izpolnjeno tabelo v italijanščini je potrebno poslati na elektronski naslov ustrezne oziroma pristojne zdravstvene institucije (ASL), odvisno od mesta vstopa v Italijo:

DIPARTIMENTO DI PREVENZIONE
ASU GIULIANO ISONTINA –
Gorizia
infettive.profilassi(at)asugi.sanita.fvg.it

ali 

ASU GIULIANO ISONTINA –
Trieste
profilassi.dip(at)asugi.sanita.fvg.it

Trst | Avtor: Profimedia Profimedia
Opozorila

Ob tem opominjamo, da so v Italiji zaradi naraščajočega števila novih okužb z virusom sars-cov-2 za sicer dober mesec dni podaljšali prepoved prehajanja med deželami. Prepoved bo v veljavi do 27. marca.

Prepoved prehajanja med posameznimi italijanskimi deželami izjemoma ne velja v primeru odhoda na delo ali nujnih primerih. Tako še vedno ne morete potovati v druge dežele Italije. Poleg tega je v Italiji še vedno tudi na prostem obvezna uporaba maske.

Ob tem velja opozorilo, da se tako v Sloveniji, kot Italiji in drugod po svetu korona situacija iz dneva v dan spreminja in določila za prehajanje meje v Italijo, ki so opisana v tem članku, veljajo v trenutni situaciji. Vse se lahko v kratkem spremeni, zato pred morebitnimi odhodi v tujino preverite pri pristojnih službah, kakšni so pogoji.  

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:44 25.februar 2021.

    A ni v Italiji tehnična vlada vseh političnih strank, pa imajo take ukrepe? Kako to? Sodeč po komentarjih tukaj (in naše nadarjene opozicije) imamo stroge ukrepe edino v Sloveniji in to zaradi barve trenutne vlade.

  • mph 22:08 24.februar 2021.

    Kaj to je za vas dobra novica?

  • sam1 19:44 24.februar 2021.

    Boli me Đoko za takšno odpiranje meja.....