Popotnik
1100 ogledov

Končno: Tako bodo prenovili Ilirijo

Ilirija
1/3
Saša Despot
Prenova Ilirije bo vendarle stekla.

Ljubljansko kopališče Ilirija vendarle čaka prenova, ki jo čaka že desetletja. Mestna občina Ljubljana in podjetje Elea IC sta namreč v teh dneh podpisala pogodbo za izdelavo projekta faz za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta.

Ilirija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Leta 2021 bomo že plavali

"Temeljni kamen za gradnjo novega kopališča Ilirija, ki bi ustrezalo vsem standardom, je bil položen pred skoraj 20 leti. Toliko časa smo čakali na pokrit olimpijski bazen in vesel sem, da bomo leta 2021 že lahko plavali v novem bazenu. To pa bo pridobitev ne samo za plavalce, temveč tudi za druge športnike, saj bomo v sklopu prenove zgradili več športnih dvoran," je ob podpisu pogodbe povedal ljubljanski župan izpostavil župan Zoran Janković, ki pa ni želel razkriti cene projekta. "Špekulacije o ceni so prezgodnje, pravo ceno bodo pokazala pogajanja, a bom tudi to oceno izpustil. Če bodo na voljo kakšna evropska sredstva, bomo veseli, sicer pa bo šlo za sredstva iz proračuna."

Več o projektu najdete tukaj

Graditi na bi začeli leta 2020

Projekt novega kopališča Ilirija po vsebini in velikosti presega sedanje kopališče ter predvideva tudi ureditev zunanje zelene površine in športnega parka med Bleiweisovo cesto, Celovško cesto in železniško progo, s čimer bodo povezali bližnji park Tivoli z mestnim središčem.

 | Avtor: MOL MOL

Po načrtih naj v naslednjem letu pripravili vse potrebno za gradnjo, ta naj bi se začela leta 2020, prenovljeno športno središče na obrobju Tivolija pa bodo predvidoma odprli leta 2021. Poleg pokritega olimpijskega bazena bo na prenovljeni Iliriji še ločen gimnastični del z dvema večjima dvoranama in še eno za fitnes.

Načrtujejo tudi Muzej Stanka Bloudka, ter gostinski del z zunanjo teraso. V sklopu ureditve območja, ki zajema 24.000 m2, od tega plavalni center obsega 11.400 m2, športne dvorane pa 3.500 m2, bodo zgradili podzemno garažo za 300–400 osebnih vozil.

Komentarjev 1
  • ode 12:51 30.december 2018.

    To je zastarela študija, ki (še) ne predvideva posebnih prilagoditev kopališča, ki bi ustrezale kulturnim in verskim posebnostim velikega števila priseljencev, ki bodo v naslednjih letih poselili Ljubljano in državo. To je tudi pogoj za pridobitev evropskih sredstev.