Popotnik
659 ogledov

Krajani si želijo zaščititi svojo potico

1/3
Jernej Jeglič
Jed, na katero so zelo ponosni, predstavili tudi v Evropskem parlamentu.

Kulturno društvo Tabor Podbrezje je letos začelo z zbiranjem gradiva za zaščito tamkajšnje posebne potice z znakom "zajamčena tradicionalna posebnosti" (ZTP).

Podbreška potica bi se tako pridružila Slovenski potici, katere postopek zaščitite pri EU poteka od marca letos; Belokranjska pogača, Prekmurska gibanica in Idrijski žlikrofi pa so se pod oznako ZTP registrirani od leta 2010.

miklavžev sejem Slovenija Od januarja dalje slovenska potica le še po tem receptu

Če bo postopek registracije uspel in bo Evropska komisija odobrila prošnjo za vpis, se bo Podbreška potica lahko pripravljala kjerkoli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od treh nadevov.

Sadje namesto orehov

Potica ima posebne nadeve,  že pred stoletjem so ga tamkajšne kmetice izdelovale iz suhih jabolčnih in hruškovih krhljev ter suhih tepk. Sadjarstvo ima namreč v Podbrezjah večstoletno tradicijo, zato so gospodinje v testo namesto orehov raje povijale suhe krhlje. 

 | Avtor: Jernej Jeglič Jernej Jeglič
Da mislijo resno, so Podbreščani jed, na katero so zelo ponosni, nedavno predstavili še na uradnem sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu, uspešno pot pri postopku pa so ji zaželeli tudi evropski poslanici iz Slovenije. "Ob zaključku pa je tudi za dišalo po Podbreški potici, saj sta mojstrici Barbara Pogačnik in Veronika Aljančič zrezali kar šest potic in jih ponudili evropskim poslancem, njihovim asistentom in drugim prisotnim, ki so enotno potrjevali, da Podbreška potica tudi po več dneh od pečenja še vedno ohranja svojo harmoničnost vonja in arome, svojo prvotno barvo in gladkost skorje, njen značilen občutek v ustih, skratka svoj odličen skupni vtis," je sporočil koodinator projekta Jernej Jeglič.

Nova označba bi se pridružila že več kot 1.400 že zaščitenim proizvodom iz seznama DOOR. Slovenija je v EU doslej zaščitila 26 proizvodov, od teh je istrski pršut zaščitila skupaj s Hrvaško. Zadnjimu proizvodu "Jajca izpod Kamniških planin“ je Evropska komisija odobrila vpis v register zaščitenih geografskih označb.

Mercator Šiška Zdravje Jajca izpod Kamniških planin: Evropa zaščitila posebno zdrav slovenski proizvod

Zakaj zaščita?

Kot pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), se s takšno zaščito prepreči zavajanje potrošnikov, ki želijo kupovati kakovostna živela s posebnimi značilnostmi, pa tudi kovanje zaslužkov na račun potvarjanja slovenskih nacionalnih živil:"Zaščita je namenjena tudi ohranjanju tradicije v poplavi blagovnih znamk. ki z imeni prepričujejo potrošnike, da gre za tradicionalne slovenske prehranske izdelke (npr."domače "z dežele", "s planin', idr.)."

Seveda je tak izdelek tudi dražji, nekje od 15 d 20 odstotkov, poročajo proizvajalci. Na ZPS svetujejo, da na embalaži vedno preverite točno ime izdelka in ali ima evropski ali slovenski zaščitni znak ter certifikat, saj so le ustrezne oznake zagotovilo za kakovost in pristnost izdelka.

Nova označba se bo pridružila že več kot 1.420 že zaščitenim proizvodom iz seznama DOOR . Slovenija je v EU doslej zaščitila 26 proizvodov, od teh je istrski pršut zaščitila skupaj s Hrvaško.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.