Popotnik
2108 ogledov

Križna jama: kako na vožnjo po podzemnih jezerih

Križna jama
1/2
Gašper Modic
Ne le vožnja s čolnom, navdušeni tudi nad kostmi jamskega medveda.

Križna jama je po navedbah Društva ljubiteljev Križne jame med kraškimi jamami zaradi podzemnih jezer znana v svetovnem merilu.

Ker je izločanje karbonata iz vode na brzicah v primerjavi s počasi tekočo jezersko vodo za več kot desetkrat hitrejše, so na mestu brzic nastali sigovi jezovi, za njimi pa do sedem metrov globoka jezera: "Jezer čez katere se da v Križni jami prepeljati s čolnom je 22, če prištejemo še manjša jezerca iz Blatnega rova je v Križni jami skupno 45 jezer."

Velika skrb za varovanje jame

"Pri Križni jami me nabolj prepričata naravna ohranjenost, v jami ni betonskih steza in električne razsvetljave, ter vožnja s čolnom po podzemnem jezeru, oziroma jezerih," nam je zaupal predsednik Društva ljubiteljev Križne jame (DLKJ) Gašper Modic.

Opozoril je tudi na veliko skrb vodnikov društva, da lepote Križne jame pokažejo obiskovalcem, pri tem pa ohranjajo in varujejo jamo in o tem ozaveščajo tudi druge.

Križna jama | Avtor: Gašper Modic Gašper Modic

Obiskovalce ponavadi najbolj navduši sama vožnja s čolnom, pa tudi kosti jamskega medveda, ohranjenost jame, skrb za varovanje jame, pristop in vodenje vodnikov ter vodnic, jamske živali, lokacija jame in tako dalje. 

Cerkniško jezero Foto Popotnik Takšna bo nova infrastruktura na našem jezeru

Za daljši ogled omejitev

Krajši ogled do I. jezera in vožnjo z čolnom po I. jezeru je po njegovih besedah primerna za vse, tako tiste najmlajše kot malo starejše: "Ta ogled je primerne tako za posameznike kot malo večje skupine, do 60 obiskovalcev. Ker je v jami kar nekaj stopnic, slabše gibljivim obiskovalcev ogled odsvetujemo."

Daljši ogledi vodnega dela pa so primerni za manjše skupine, le za štiri obiskovalce dnevno, oziroma 1.000 obiskovalcev letno za 3,5- urni ogled ter le 100 obiskovalcev letno za 6,5-7 urni ogled: "Omejitve so zaradi varovanja jame. Za daljši ogled je tudi starostna omejitev med 10-65 let in omejitev pri teži obiskovalcev, se pravi 320 kilogramov brez vodnika. 

Vsi obiskovalci za krajši ogled do I. jezera in vožnjo z čolnom po I. jezeru dobijo pred jamo gumijaste škornje in ročne svetilke. Ker je v jami le 8 stopinj Celzija, je zaželjeno, da so toplo oblečeni in imajo seboj še dodatne nogavice. V primeru daljših ogledov dobijo tudi kombinezon ter čelado.

Gašper Modic 

Ogledi v Križni jami se izvajajo celo leto. Urnik ogledov lahko najdete tukaj: https://krizna-jama.si/urnik-ogledov/. Ogledi v času odpiralnih ur so brez predhodne najave.

Vsi ostali ogledi izven odpirlanih ur (tudi daljši) pa po predhodnem dogovoru. Enako velja predhodna rezervacija tudi za skupine. Vse rezervacije ali ostale informacije so dostopne na spletni strani: https://krizna-jama.si/, preko telefonske številke 041 632 153 ali e-pošte: krizna_jama@yahoo.com. 

Križna jama | Avtor: Gašper Modic Gašper Modic

anja.scuka@zurnal24.si