Popotnik
432 ogledov

Kurentovanje; Začenja se: Ob polnoči so zaplesali ob ognju

Stanko Kozel
Nočni Kurentov skok pomeni začetek pustnega dogajanja na Ptuju.

S tradicionalnim 17. polnočnim kurentovim skokom na domačiji nekdanjega princa Matevža Zokija v Budini pri Ptuju so se ob opolnoči začeli uvodni dogodki pred letošnjim že 59. Kurentovanjem. Eden največjih etnografskih festivalov v regiji bo letos potekal od 23. februarja, ko bo na otvoritveni povorki županja oblast predala princu karnevala.

Nočni Kurentov skok pomeni začetek pustnega dogajanja na Ptuju saj si, kot narekuje starodavni običaj, kurenti lahko svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Na ta dan s toreji kurentpo tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

 | Avtor: Stanko Kozel Stanko Kozel
Malo pred polnočjo so pokači naznanili prihod kurentov na prizorišče, kjer jih je čakal velik kres. Opolnoči so si nadeli zvonce, v roke vzeli ježevke in okoli ognja zaplesali svoj prvi letošnji ples.

 | Avtor: Stanko Kozel Stanko Kozel

"S tem ohranjajo sporočilo iz preteklosti, ki pravi, da se na svečnico začne kurentov čas pojavljanja in začetek njegovega obredja, ki traja do polnoči pred pepelnico. Od polnoči naprej je torej številnim kurentom dovoljeno, da si nadenejo ovčje kožuhe, si opašejo verigo z zvonci, nadenejo gamaše in težke čevlje ter glavo pokrijejo s kurentovo kapo oz. masko. K obvezni kurentovi opremi sodi še ježevka, ki jo kurenti običajno držijo v levi roki, " pojasnjujejo na Zavodu za turizem Ptuj.

Pisana pot 59. Kurentovanja se je torej pričela. Vrhunec dogajanja bo med 15. februarjem in 5. marcem, ko se bodo zvrstili številni etnografski, umetniški in zabavni dogodki, ptujske ulice bodo zaživele ob zvonjenju kurentov, vonjavah pustnih krofov in veselju vseh, ki jim pustni čas pomeni oddih od prepolnega vsakdana.

 | Avtor: Stanko Kozel Stanko Kozel

Kurentov skok je predsednik Kurentovanja in Generalni Sekretar FECC Branko Brumen pospremil z besedami: "Ptuj postane v tem času največji etnografski muzej nesnovne žive kulturne dediščine človeštva na prostem. V dogajanju bo sodelovalo skoraj 2.000 kurentov, veliko jih je že danes pričelo s svojim poslanstvom. Kurent je lik; nosimo ga v sebi, ne na sebi."

 | Avtor: Stanko Kozel Stanko Kozel

Letošnje Kurentovanje se bo na Ptuju uradno začelo 23. februarja, ko se bodo po nekoliko spremenjeni trasi zaradi razkopane mestne tržnice na otvoritveni etno povorki prvič sprehodile najbolj značilne pustne skupine s številnimi domačimi pustnimi liki, kot so kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki in medvedi ter mnogimi etnografskimi maskami in liki iz tujine.

Povorka letos 3. marca

Organizatorji vsako leto na prireditvah skupaj pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, vrhunec vsega dogajanja pa bo znova nedeljska mednarodna povorka, 3. marca, kjer se vsako leto zbere več 10.000 ljudi.

Razno 11.01.08, kurentovanje, kurent, foto: Sasa Pahic Szabo | Avtor: Sasa Pahic Szabo Sasa Pahic Szabo

Pester izbor glasbenikov

Komercialni del dogodka bo vse dni festivala znova potekal v Karnevalski dvorani, kjer se bo zvrstilo več kot 20 dnevnih in večernih glasbenih in drugih zabavnih dogodkov. Med drugim bodo na Ptuju gostovali Severina, Mambo Kings, Plavi orkestar, Domen Kumer, Jelena Rozga, Nipke, Magnifico, Novi fosili, Bajaga in številni drugi glasbeni gostje.

Najbolj zgoščen etnografski del festivala bo znova v zadnjih dneh, ko bo v soboto, 2. marca, spet potekal ptujski mestni pustni korzo in veliki karnevalski bal, dan pozneje mednarodna karnevalska povorka, od pusta pa se bodo s pokopom poslovili na pustni torek, 5. marca, ko se bo Kurentovanje tudi uradno zaključilo. Takrat bo novi že 17. princ karnevala Baron Jakob Zekel Videmski oblast znova vrnil županji Nuški Gajšek.

Izleti in dogajanje po Sloveniji

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje. 

#TukajŽivim | Avtor: #TukajŽivim #TukajŽivim

dezurni@zurnal24.si

 

 

 



 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.