Popotnik
44667 ogledov

Manj poznan hrvaški otok, ki jemlje dih

Lastovo
1/2
Profimedia
Se še vedno odločate, kje boste letos poležavali na plaži? Razmislite o tem manj poznanem, a prekrasnem hrvaškem otoku ...

Lastovo je zanimiv in lep otok, ki leži južno od otoka Korčula. Dolg je deset kilometrov, dolžina njegove obale je 46,4 kilometrov. Je miren kraj idealen za vse, ki na dopustu potrebujejo mir in tišino. S seboj morate vzeti veliko knjig in revij za branje, saj boste imeli časa na pretek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Have a good morning ⛵️Croatia isnt always about crowded beaches ⚓️🏝☀️ #lastovo#lastovonationalpark#bluesea#bluelagoon

A post shared by Fia Buds (@fia_buds) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#croacia #lastovo #island #sunset #drone #photo

A post shared by Marcelo Gianella (@marcelo.gianella_photo) on

Če se boste na dopust odpravili z otroki ali mladostniki, jim bo morda dolgčas, saj je na otoku družbe za otroke in mladostnike bolj malo.

Za ljubitelje ribolova 

Poleg Mljeta velja Lastovo za najbolj gozdnat otok na Hrvaškem, ki pa je redko poseljen. Po popisu iz leta 2001 je na otoku živelo le 835 prebivalcev, največ jih je v naseljih Lastovo, Skrivena Luka, Uble in Pasadur. Prebivalci se večinoma ukvarjajo s kmetijstvom, pogosta žival na otoku so koze, ki jim kmetovalci praviloma dodelijo velike površine za gibanje in pašo. Lastovo je znano tudi po ribolovu in predelavi rib.

Lastovo | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Lastovem boste tako na svoj račun prišli prav ljubitelji ribolova in ribjih jedi. Številni domačini vas bodo z veseljem v zgodnjih jutranjih urah odpeljali na miren ribolov na čolnu, kjer boste skupaj ujeli ribe za kosilo ali večerjo. Ker je trgovin malo, ponudba pa bolj skopa, boste najpogosteje jedli zelenjavo in ribe, pogosta hrana je tudi kozje meso. Lastovo so poznali že stari Grki pod imenom Ladesta.

Ker je z Rapalsko pogodbo leta 1920 prešel pod oblast Italije, so bili tamkajšnji prebivalci podvrženi poitaljevančenju. Po drugi svetovni vojni je Lastovo postala vojaško-pomorska baza, zato je bil zaprt za tujce. Najbrž je prav
zato še vedno na njem manj turizma in več tišine ter mirnih kotičkov. Turistični razvoj se je namreč začel šele v 21. stoletju.  Na spodnji fotografiji svetilnik Struga na otoku Lastovo.

Lastovo | Avtor: Profimedia Profimedia

Palagruža s svetilnikom

Če imate za dopustovanje več časa in bi radi spoznali še kakšen zanimiv otok, vam svetujemo skupino skalnatih otokov Palagruža, ki je od otoka Lastovo oddaljena dobrih 50 kilometrov. Največji otok je Velika Palagruža, ki v dolžino meri 1.400 metrov. 

Palagruža | Avtor: Profimedia Profimedia

Iz obeh sidrišč na otoku Velika Palagruža vodi pešpot do vrha otoka kjer stoji sanjski svetilnik, zgrajen leta 1875. Več o otočju v spodnjem prispevku.

Palagruža Palagruža Svet Na otok grškega junaka Diomeda

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 6
  • romy 09:10 06.julij 2019.

    Ni denarja,raje raziskujem lepote Slovenije...jo premalo poznamo!!

  • Avatar Zueliansa
    Zueliansa 01:47 06.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 16:12 05.julij 2019.

    Do leta 1995 sem vsako leto dopustoval na Lastovu, skupaj 10 let. Na sliki kjer je manjši otok je zaselek Zaklopatica, kjer so nam vedno naredili perfektnega jastoga ali raroga za mali denar glede na celino. Premorejo tudi odlično, a ...prikaži več močno vino Maraština. Večino prebivalcev sem poznal, zato mi ni manjkalo nič. Je pa takrat bila tečna dolga trajektna vožnja do tja, mislim da 6 ur in pol iz Splita. Otok ima v notranjosti kraško jamo in lep kotiček za plavanje, ki se imenuje amfiteater.