Popotnik
1863 ogledov

Ljubljanski živalski vrt odpira vrata

ZOO ljubljana ljubljanski živalski vrt zebra Sanaa
1/7
ZOO Ljubljana
Od 27. aprila bo spet odprt ljubljanski živalski vrt.

Ljubljanski živalski vrt v ponedeljek, 27. aprila odpira svoja vrata med 9. in 19. uro. "Zaradi državnega odloka, ki omejuje potovanja v druge občine, ga bodo sprva lahko obiskali le občani Mestne občine Ljubljana, vendar le na zunanjih površinah. Zaposleni in naše živali se veselimo obiskovalcev, ki se bodo prvič lahko srečali z letošnjimi mladiči. Ogled smo prilagodili tako, da bo varen tako za obiskovalce, kot tudi za zaposlene in živali. Štirinožni spremljevalci zato v živalski vrt za zdaj še ne morejo," so sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta. 

Obiskovalci se bodo morali držati vseh uradnih navodil, pa tudi nekaj posebnih, ki veljajo v živalskem vrtu. "Iz preventivnih razlogov ostajajo za obiskovalce zaprti: otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, Kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom ter notranji prostor šimpanzov. Vseskozi je treba vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov, tako pred blagajno, sanitarijami in trgovino, kot tudi na sprehodu po samem vrtu," pravijo v živalskem vrtu.

ZOO ljubljana ljubljanski živalski vrt zebra Sanaa | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

Na številna mesta so postavili razkužilnike za roke. "Na obisk v ZOO naj prihajajo obiskovalci brez akutnih prehladnih bolezenskih znakov. Obrazne maske so obvezne v notranjih prostorih, kot so sanitarije, ZOO trgovina ter ob domovanju šimpanzov, drugod pa priporočljive. Trgovina in okrepčevalnica bosta poslovali skladno s sprotnim sproščanjem ukrepov v RS," pojasnjujejo v živalskem vrtu.

Držati se je treba krožne smeri ogleda

"Obiskovalce prosimo, da obisk vrta izkoristijo za sprehod in opazovanje živali, pri tem pa ne posedajo ali se v večjih skupinah zadržujejo na enem prostoru. Zato smo označili krožno smer ogleda, ki se je morajo držati. Krajša pot poteka mimo zeber in slonice, daljša pa mimo medvedov v zgornji del ZOO-ja. Prosimo tudi, da se skrbno upošteva vse pisne napotke in druga navodila osebja. Zaposleni bodo večkrat dnevno poskrbeli za razkuževanje prostorov in površin, kjer prihaja do stika z obiskovalci, omogočili pa smo tudi vstop in izhod iz živalskega vrta brez dotikanja vrat," so zapisali v obvestilu. 

ZOO ljubljana ljubljanski živalski vrt mačji panda Magu | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

"Ker so za okužbe, ki bi jih lahko dobili s strani obiskovalcev, najbolj dovzetni primati, prosimo, da se v teh dneh brez izjem drži pravil, da se ne dotika in ne hrani naših živali. Poleg preprečevanja morebitnega prenosa virusa bomo lažje poskrbeli tudi, da bodo živali pojedle vse, kar potrebujejo in ničesar preveč. To se je posebej izkazalo tudi v dneh, ko je bil živalski vrt zaprt, saj živali niso imele nikakršnih prebavnih težav. Nekatere, ki so bile bolj debelušne, npr. surikate, so shujšale na običajno težo in pojedle tudi tisti navadno manj okusen, a bolj zdrav del obroka. Za zdravje živali je ključnega pomena uravnotežena hrana v ustreznih količinah, ki je pri nas predpisana, obroki pa se tudi tehtajo," opozarjajo v živalskem vrtu. 

"Hranjenja živali po urniku ter izobraževalni programi še nekaj časa ne bodo potekali. Vas pa pričakujejo mala zebra Sanaa, mladič dvogrbe kamele Zaya, mladiči divje svinje, indijskega ježevca, mar, muflonov in kenguruja. Poskrbimo, da bo njihova prva izkušnja srečanja z obiskovalci kar se da prijetna," so še sporočili. 

ZOO ljubljana ljubljanski živalski vrt kamela Zaya | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 21:55 26.april 2020.

    Prvo osvobojeno ozemlje izpod okupatorja😎