Popotnik
2884 ogledov

Mesto, o katerem govori cela Evropa

Plovdiv
1/7
Epa
Letos je mesto prepolno turistov, obenem krasi strani številnih uglednih medijev.

O letošnji evropski prestolnici kulture, italijanski Materi in dopustovanju v njej, smo že pisali. Tokrat predstavljamo še drugo letošnjo prestolnico kulture, bolgarski Plovdiv. Tudi zaradi naziva je mesto letos prepolno turistov, o njem so se na široko razpisali tudi številni popotniški mediji. 

Matera Nekoč sramota Popotnik Letos je to najbolj vroča destinacija v Italiji

V mestu Plovdiv in drugih krajih po Bolgariji se letos pod geslom "Skupaj" dogaja več kot 300 festivalov in drugih prireditev, ki opozarjajo na zgodovino, kulturno dediščino in izzive, s katerimi se sooča mesto.

Plovdiv | Avtor: Epa Epa
 

Plovdiv sicer slovi po svojem starem mestnem jedru, ki je ena glavnih turističnih destinacij v vsej državi. V Plovdivu so odkrili sledi naselja in nekropole iz nove kamene dobe, fino lončenino in predmete za vsakdanjo rabo, ki kažejo, da je bila naselbina zgrajena konec 4. tisočletja pr. n. št.

Plovdiv | Avtor: Epa Epa

V mestu je več kot 200 arheoloških najdišč, od katerih je 30 najdišč nacionalnega pomena. V mestu sta kar dve rimski gledališči, ostanki srednjeveškega obzidja in stolpov, turška kopališča in mošeje. Pomemben spomenik iz antičnega obdobja je tudi Stadion.

Plovdiv | Avtor: Epa Epa

Naslednje leto hrvaška Reka

Evropska prestolnica kulture je danes med najbolj prepoznavnimi pobudami na področju kulture v Evropi, pojasnjujejo na straneh Evropske komisije. Mesta so izbrana na podlagi kulturnega programa, ki mora imeti izrazit evropski vidik, spodbujati udeležbo in dejavno udejstvovanje mestnih prebivalcev ter prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta in okoliških regij.

Naziv evropske prestolnice kulture je tudi odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture. Naziv vpliva ne le na kulturno, temveč tudi na socialno in gospodarsko življenje mesta in regije. Naslednje leto bosta evropski prestolnici kulture hrvaška Reka in irski Galway. Leta 2012 je naziv nosil Maribor.

anja.scuka@zurnal24.si