Popotnik
2437 ogledov

Na Bledu so na ogled največji pajki in škorpijoni na svetu

Pajek Theraposa stirmi
1/4
Sašo Čotar
Svoja vrata je odprla razstava največjih ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu.

Obiskovalci si bodo lahko več kot 60 terarijev z različnimi vrstami največjih ptičjih pajkov na svetu in škorpijonov ter različnimi vrstami črnih vdov in strupenih strig ogledali v prostorih športnega društva Moj klub na Bledu, Ljubljanska cesta 13a. Razstava bo odprta vsak dan med 10. in 19. uro do 31. avgusta 2018.

Aleš Mlinar iz Tržiča je v tujini poznan predvsem po svoji bogati zbirki najbolj strupenih kač na svetu. S Sašom Čotarjem iz Radovljice imata tudi veliko zbirko največjih ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu, ki je namenjena predvsem razstavam v naravoslovnih muzejih v tujini. Zbirka, ki si jo ljubitelji teh živali lahko ogledajo na Bledu, je obogatena z različnimi vrstami zloglasnih črnih vdov in orjaških strupenih strig.

Razpon pajkovih nog do 30 centimetrov!

Med drugim si je mogoče ogledati največjega pajka na svetu vrste Theraphosa stirmi iz južne Amerike, katerega razpon nog sega do 30 cm, tehta pa lahko do 175 gramov. Med škorpijoni sta na ogled tudi dve največji vrsti, Pandinus imperator iz zahodne Afrike in Heterometrus swammerdami iz Indije ter Šri Lanke, ki lahko zrasteta do več kot 20 cm. Poleg orjaških strupenih strig so razstavljene štiri vrste črnih vdov, ki spadajo med najbolj strupene pajke na svetu.

Pajek Latrodecus mactans (Črna vdova) | Avtor: Sašo Čotar Sašo Čotar

Tisti bolj radovedni pa bodo lahko izvedeli tudi marsikatero zanimivost o anatomiji in življenju teh živalih na poučnih plakatih.

Leta 2016, ko je bila zbirka živih živali premierno predstavljena v Genovi v Italiji, si jo je ogledalo skoraj 40.000 obiskovalcev. Svojo pot je leta 2017 nadaljevala v naravoslovnem muzeju v Bolzanu v Italiji s skoraj 17.000 obiskovalci.

Škorpijon Heterometrus swammerdami | Avtor: Sašo Čotar Sašo Čotar

Vstopnina za odrasle je osem evrov, za otroke od treh do 14 let pa pet evrov. Družinska vstopnica za dva odrasla in dva otroka stane 22 evrov, za dva odrasla in tri otroke pa 26 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.