Popotnik
65464 ogledov

Na Hrvaškem že letos velike spremembe, ki bodo vplivale tudi na Slovence

Hrvaška Epa
Sprejetje evra, vstop v schengen, most na Pelješac …

Nič več covid potrdil za prehod meje

Po pandemičnih sezonah 2020 in 2021 je trenutno vstop v Republiko Hrvaško dovoljen vsem osebam pod pogoji, ki so veljali pred epidemijo covida-19.

Tudi zato lahko Hrvati letos pričakujejo veliko obiskanost. "Zaenkrat lahko potrdim, da je zanimanje veliko," pravi Metka Bradetić, direktorica Hrvaške turistične skupnosti. Obenem pa dodaja, da se v vseh turističnih in drugih objektih še vedno poslužujejo preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, kot so denimo dezinfekcijska sredstva.

Kampiranje Rekordna sezona Popotnik "Kot kaže, bo v drugi polovici julija in celoten avgust vse nabito polno"

Namesto kun evri

Novost, ki nas bo odrešila dolgih obiskov v menjalnicah, pa je sprejem evra. Če bo šlo vse po načrtu Hrvatov, bodo zeleno luč za uvedbo evra dobili že junija.

Kot smo nedavno poročali, bodo tako morale biti od avgusta dalje cene vseh izdelkov označene tako v kunah kot v evrih. Takšen način označevanja bodo morali uporabljati eno leto.

V trgovinah pa boste gotovo opazili še eno spremembo, ki jo bodo vpeljali že konec maja. Poleg cene, ki velja v določenem trenutku, bodo morali trgovci navesti tudi najnižjo ceno v zadnjih 30 dneh. S tem želijo preprečiti manipulacije cen trgovcev in povečati transparentnost.

Cene namreč tudi pri sosedih strmo naraščajo. Bradetićeva pravi, da gre rast cen podobno kot drugod pripisati predvsem cenam energentov, ki nato vplivajo tudi na ostale produkte in storitve.

Hrvaški kovanec za en evro Svet Po veliki blamaži, takšen bo hrvaški kovanec za en evro

Kmalu padec meje med Slovenijo in Hrvaško

Hrvaška se poleg tega pripravlja tudi na vstop v schengensko območje. Po besedah predsednice evropskega parlamenta Roberte Metsole bi Hrvaško morali v območje sprejeti še v času francoskega predsedovanja Svetu EU, torej do konca junija. Vstop bo odvisen tudi od opredelitve Slovenije, je pa predsednik republike Borut Pahor izrazil željo, da bi Hrvaška v schengen vstopila čim prej.

Padec meje med Slovenijo in Hrvaško bi pomenil sprostitev mejnih kolon in konec prometnih kolapsov v okoliških vaseh, nekoliko bolj zaskrbljeni pa so nekateri prebivalci, ki se zaradi padca meje bojijo morebitnega navala ilegalnih migrantov.

Most na Pelješac | Avtor: Profimedia Profimedia
Most na Pelješac bo znova združil hrvaško ozemlje

Čeprav se večina Slovencev poleti po podatkih Hrvaške turistične skupnosti zadržuje predvsem v Istri in Kvarnerju, v okviru enodnevnih izletov pa tudi v Zagrebu in notranjosti sosednje države, pa se tisti, ki se odpravljajo v Dalmacijo,  že veselijo odprtja mostu na Pelješac. Tega je, mimogrede, projektiral Slovenec Marjan Pipenbaher.

Na Hrvaškem bi po prvotnih načrtih most na Pelješac za promet morali odpreti junija, a se bodo prvi avtomobili po njem lahko zapeljali šele proti koncu julija. Razlog so zamude pri gradnji povezovalnih cest na Pelješcu. Ko bo most odprt, pa bo treba končati še tehnično zahtevno stonsko obvoznico. Dela na njej bodo potekala do oktobra ali novembra letos.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 13
  • jakec1575 07:52 15.maj 2022.

    Jansa je tako izboljsal odnose s hrvasko, da je dvignil krilo in dal vsemu zeleno luc. Nic od drzavne zunanje politike. Hotele, banke in crpalke madzarom, pa tvitat na vlaku do kijeva. Seronja izdajalska

  • molka 07:50 15.maj 2022.

    mene tam nikoli ne bodo videli je drugje lepse in ceneje kot ta sranje balkansko

  • MK 12:03 14.maj 2022.

    Ne vem zakaj je Bog takim tepcem dal tako lepo morje