Popotnik
18361 ogledov

Na Instagramu objavil video tik pred tragičnim koncem

Otok Silba Profimedia
V posnetku priznava, da se je izgubil in da je za takšno turo neprimerno obut.

V Veroni bodo opravili obdukcijo 27-letnaga italijanskega fizioterapevta in nekdanjega nogometnega sodnika Gabriela Puccie, ki se je smrtno ponesrečil na planinskem izletu v Val Sordo.

Preiskovalci po poročanju Italijanske tiskovne agencije Anse analizirajo posnetek, ki ga je mladenič posnel v gozdu in objavil na Instagramu tik pred svojo smrtjo. Zanimivo je, da ni poklical policije ali reševalcev na pomoč, je pa na socialnem omrežju delil svojo stisko, čeprav se je med posnetkom tudi smejal.

Opravičil se je tistim, ki jih je prizadel

Mladenič se je v posnetku na nek način celo poslovil, kot bi slutil svojo smrt. "V primeru, da bi šlo kaj narobe," se je opravičil ljudem, ki jih je kdaj prizadel ali se jim izneveril. "Izgubil sem se, ne vem točno, kje sem parkiral avto," priznava v videu in pojasnjuje, da je ubral pot proti dolini, da bi se rešil še pred sončim zahodom. Obenem pravi, da ni pred tem nikoli planinaril in da je povsem neprimerno pripravljen, pokaže celo na neprimerno obutev.

Po objavi posnetka na socialnem omrežju, se je vsaka novica za mladeničem izgubila. Kasneje so gorski reševalci našli njegovo truplo.  Po poročanju Anse je Gabriele pri sestopu zgrmel več deset metrov v globino. Na socialnih omrežjih so ljudje zgorženi in ne razumejo, zakaj ni poklical reševalcev na pomoč.

Upoštevajte priporočila planinske zveze

Po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije je bilo samo letos do 3. septembra v Sloveniji kar 457 intervencij, pri tem je šlo 57-krat za iskanje, v ostalih primerih za reševanje. V to številko so zajete le intervencije, ki so administrativno zaključene oziroma so zanje oddana popolna poročila, pojasnjujejo na svoji strani.

Turisti in planinci se žal v hribe in gore kljub številnim opozorilom še vedno odpravljajo nepripravljeni, ne poskrbijo niti za zadostno fizično kondicijo ali opremo. 

Obiskovalcem gora, ki niso vešči gibanja v gorskem svetu in nimajo dovolj lastnih izkušenj, na Planinski zvezi Slovenije priporočajo, da se vključijo v planinska društva (PD) in se z njimi pod vodstvom vodnika PZS v organiziranih skupinah odpravijo v gore.

Priporočamo pridobitev znanja o gibanju v gorah oziroma obnovitev tega. Znanje dobite v planinskih društvih in njihovih planinskih šolah ali s samoizobraževanjem preko strokovne planinske literature.

PZS

Obutev je pomembna

"Stabilni pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo stopalo in ublažijo obremenitev nanj ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplate z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki," opisujejo na PZS.

Ker so padci zaradi zdrsa ali spotikanja najpogostejši vzroki nezgod, opozarjajo, da prehiter tempo hoje ali utrujenost zelo vplivata na gotovost koraka in na zbranost: "Pazite na padajoče kamenje! S previdno hojo se boste izognili proženju kamenja!"

Opozarjajo tudi na dejstvo, da obstaja na neoznačenih poteh večja nevarnost, da zaidete s poti, poveča se tudi nevarnost padcev in podora kamenja: "Izogibajte se bližnjic. Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje mesto kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom se pogosto podcenjuje, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne."

Julijske Alpe | Avtor: Profimedia Profimedia
O turi obvestite prijatelje

Na PZS velevajo, da pred turo spremljamo vremensko napoved, izberite poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, s seboj imejte primerno planinsko opremo in se jo pred tem tudi naučite uporabljati. Preverite odprtost planinskih kočter ne uporabljajte planinskih poti, ki jih je za uporabo zaprlo planinsko društvo, skrbnik planinske poti.

Odpravite se na pot dovolj zgodaj ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače. Uporabnike planinskih poti pozivajo, naj pred odhodom na pot – v gore, hribe – preverijo stanje posamezne planinske poti na http://stanje-poti.pzs.si/ in da podatke o morebitnih opaženih poškodbah na planinskih poteh sporočajo na e-naslov: poskodbe.poti@pzs.si, ki je odprt prav za te namene.

"O vsaki turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o načrtovani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas vrnitve," svetujejo na PZS. Priporočljivo je, da na vidnem mestu v avtu pustite listek s podatki o načrtovani turi, obenem se pa tudi redno vpisujte v vpisne knjige na kočah in vrhovih, ki bodo v veliko pomoč gorskim reševalcem v primeru poizvedovanja.

Obenem opozarjajo, da se baterija mobilnega telefona v gorah hitreje izprazni, zato pred odhodom do konca napolnite baterijo, telefon naj bo med neuporabo ugasnjen in na varnem. Če zaradi šibkega signala ne morete poklicati pomoči, pošljite kratko sporočilo na 112. 

Pohodnik pametno vedeti Zdravje To storite v primeru, ko vas v gorah ugrizne kača

anja.scuka@zurnal24.si
 

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.