Popotnik
1061 ogledov

Na Kolosej napisal "Ivan + Hayley", zdaj so Ivana našli

Kolosej Rim Facebook
Turist naj bi z dekletom živel v Bristolu. Domneva se, da sta Italijo že zapustila.

Moški, ki je s svojo ljubezensko gesto močno šokiral Italijo, je bil najden. Italijanski minister za kulturo je namreč potrdil, da je bil obiskovalec, ki je bil ta teden na opečnat zid ene najdragocenejših zgradb na svetu domnevno vklesal "Ivan + Hayley 23", naposled le identificiran.

Italijansko policijo je na incident opozoril videoposnetek na družbenih omrežjih, ki ga je posnel drug obiskovalec. Storilca so identificirali na podlagi fotografij, vendar njegovega polnega imena niso navedli, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. "Hvaležen sem karabinjerjem, da so hitro identificirali domnevnega storilca neciviliziranega in absurdnega dejanja v Koloseju," je v odzivu dejal minister za kulturo Gennaro Sangiuliano in izrazil upanje, da bo pravici zadoščeno. Kot je dodal, bo v primeru, da zadeva pride na sodišče, ministrstvo za kulturo civilni tožnik.

Britanski mediji poročajo, da naj bi par živel v Bristolu. Domnevajo, da sta Italijo medtem že zapustila. Dejanje so že obsodili številni, tako v Italiji kot po svetu. Turistu sicer za svoje nepremišljeno dejanje grozi do pet let zapora in najmanj 15.000 evrov kazni, poroča BBC.

 

Z zakonom hočejo preprečiti tovrstna dejanja

Sangiuliano je v izjavi dodal, da v parlamentu sedaj premlevajo vladni predlog zakona, po katerem bodo "tisti, ki uničujejo našo kulturno dediščino, osebno odgovarjali za svoja dejanja". Predlog bi namreč prisilil vandale, da sprejmejo vso odgovornost za povzročeno škodo, tudi v finančnem smislu. "Ljudje, ki povzročajo škodo, morajo plačati," je še dejal.

Turisti, ki z raznoraznimi gestami uničujejo Kolosej, sicer niso nič novega. Leta 2020 je tako policija prejela prijavo o irskem turistu, ker naj bi v steno vklesal svoje začetnice. Avgusta lani pa so policisti ujeli ameriški par, ki je svoje začetnice vrezoval v Avgustov slavolok, 2.000 let star spomenik poleg Koloseja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.