Popotnik
7468 ogledov

Na letališču: Ugodnosti, za katere niste vedeli

letalo, potniki Profimedia
Bivša stevardesa razkrila, kako na letalo pretihotapiti dodatno prtljago.

Pred vsakim daljšim oddihom se je na pot treba ustrezno pripraviti – še posebno, če potujete z letalom. Vedno več letalskih družb za dodatno ročno prtljago, več prostora za noge in skupne sedeže zahteva vrtoglave vsote denarja, kar pomeni, da se stroški potovanja postopoma povečujejo. Kljub neskončnim zahtevam in stroškom pa vendarle obstajajo načini, kako lahko prihranite in morda kaj dobite tudi brezplačno. Kamila Jakubjakova, nekdanja stevardesa pri letalski družbi Emirates, je z britanskim medijem The Sun delila nekaj koristnih napotkov, ki si jih velja zapomniti.

Rojstni dan je odlična priložnost za letenje

Poglejmo resnici v oči in priznajmo, da vožnja z letalom ni najbolj udobna izkušnja na svetu. No, razen v primerih, ko letimo v tako imenovanem poslovnem razredu. Vsi vemo, da na dan leta obstaja tudi možnost nadgradnje sedežev. Ta vas bo stala (odvisno od dolžine leta) lepo vsoto denarja. V kolikor ste bili rojeni pod srečno zvezdo, se lahko pripeti, da vas letalska družba preseneti z brezplačno nadgradnjo. Čeprav možnost za to ni velika, je še vseeno nekoliko večja, če letite na svoj rojstni dan. "V primeru, da je ekonomski razred poln, bo nekaj potnikov avtomatsko preusmerjenih v poslovni razred," pojasnjuje Kamila in dodaja, da je način izbora teh srečnežev precej naključen, "toda če kateri od potnikov praznuje rojstni dan, morda lahko dobi sedež v poslovnem razredu."

Je rana ura res zlata ura?

Večina potnikov se drži zlatega pravila, da je na letališče potrebno prispeti vsaj dve uri pred letom. Morda boste presenečeni, vendar imajo zamudniki večjo možnost, da jih bo letalska družba namesto v ekonomski razred poslala v poslovnega – in to brezplačno. "Včasih se zgodi, da letalske družbe prodajo preveč vozovnic in ne pričakujejo, da se bodo pojavili vsi prijavljeni potniki," pojasnjuje Kamila. "Če je let poln, obstaja možnost, da bodo zaposleni primorani premakniti nekatere potnike iz ekonomskega v poslovni razred. Največja možnost, da ste ravno vi eni od teh srečnežev je, če na letalo prispete med zadnjimi."

Pritoževanje vam lahko prihrani nekaj denarja

Čeprav Kamila ne želi spodbujati k pritoževanju na letališču, je za The Sun priznala, da se včasih pripeti, da boste s tem dosegli svoje. "Včasih se zgodi, da v kolikor potnik ne prejme obroka, ki si ga je želel in se pritoži, namesto tega dobi obrok iz poslovnega razreda," pojasnjuje Kamila in nadaljuje, da so tovrstna razvajanja odvisna od tega, kateri nadzornik obratuje na dan leta. "Nekateri so bolj popustljivi, medtem ko se drugi požvižgajo na takšne izbruhe jeze." Pri tem dodaja, da so se v njeni letalski družbi vedno potrudili po njihovih najboljših močeh, da so potnikom zagotovili želeno izbiro obroka, a včasih to preprosto ni mogoče.

Posebne ugodnosti za zaljubljence

Se odpravljate na medene tedne? Tudi če se ne, lahko zgolj trditev, da se odpravljate na vaše poročno potovanje, prinese brezplačne nadgradnje in dodatke. "Če sem na letu zagledala dva zaljubljenca na medenih tednih, sem jima prinesla nekaj dodatnih poslastic iz poslovnega razreda," pojasnjuje Kamila. "Največkrat ti dodatki pridejo v obliki sladice ali šampanjca." Če torej s potovanjem proslavljate kakšen poseben dogodek, tega nikar ne pozabite sporočiti stevardesam.

letalo, par, ljubezen | Avtor: Profimedia Profimedia

Ste že kdaj 'podkupili' stevardeso?

Eden od načinov pridobivanja brezplačnih ugodnosti je ta, da na letalo prinesete nekaj dobrot za stevardese – in ne, s tem ne mislimo na gotovino. "Vedno se splača biti prijazen do stevardes," namiguje Kamila. "Če na let prinesete nekaj slaščic, denimo bonbone ali čokolado, in jih ponudite stevardesam, se bodo te potrudile, da vam vrnejo uslugo. Zapomniti si je treba, da so stevardese prijazne do vseh, ampak v kolikor tudi sami pokažete prijaznost, bodo tudi zaposleni poskušali vrniti uslugo."

Pripravite prevleke za vzglavnike

Daleč največji trn v peti pri pakiranju je ta, da ne smemo prekoračiti bodisi dimenzij kovčka ali teže. Zdi se, da te omejitve postajajo vse strožje, kar pomeni, na počitnice lahko vzamemo zgolj tiste stvari, ki jih zares potrebujemo – in tudi za te je včasih premalo prostora. Če se spopadate z dotično stisko, Kamila predlaga, da s seboj vzamete prevleko za vzglavnik in jo napolnite s stvarmi, za katere v kovčku ni prostora. "Tudi sama sem se selila v drugo državo. Spomnim se, da sem imela veliko stvari in da sem resnično potrebovala še tisti dodaten kilogram prtljage. Tako sem prevleko za vzglavnik napolnila z oblačili," pojasnjuje bivša stevardesa. Dodaja, da tudi tako malo dodatnega prostora naredi veliko razliko – poleg tega pa poskrbi za udobno spanje med letom.

Bodite pripravljeni na izgubo prtljage

Izguba prtljage pri letalskih družbah ni nič nenavadnega. To se je pripetilo tudi Kamili, zato predlaga, da v ročno prtljago vedno spakirate rezervna oblačila. "Tudi sama vedno poskrbim, da imam v ročni prtljagi vsaj nekaj osnov, kot so denimo rezervne spodnje hlačke, nogavice in oblačila."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.