Popotnik
8901 ogledov

Na teh mejnih prehodih se splača na Hrvaško

mejni prehod Obrežje Saša Despot
V izogib gneči na mejnih prehodih na prometno-informacijskem centru za državne ceste voznikom svetujejo, da spremljajo stanje na cestah na ter uporabljajo spletno aplikacijo DarsTraffic.

V Sloveniji lahko mejhni prehod prečkamo na 62 različnih načinov posameznih kategorij (cestni, železniški, zračni in morski promet), od tega se na Hrvaško možno podati na kar 57 načinov. Kljub temu  je v poletnih mesecih najbolj obremenjenih le pet mejnih prehodov. Kot so nam pojasnili s prometno-informacijskega centra za državne ceste, lahko daljše čakalne dobe pričakujemo na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Jelšane, Sečovlje in Dragonja. 

mejni prehod kontrola policija Obrežje | Avtor: PMP Obrežje PMP Obrežje
Ker lahko daljše čakalne dobe povzročlijo veliko slabe volje in trajajo tudi več ur, je trenutno stanje vredno preveriti na spletu. Vozniki lahko informacije dobijo na DARS-ovi spletni strani in preko spletne aplikacije DarsTraffic, ki "bo voznikom v pomoč pri potovanju, saj bodo lahko lažje načrtovali svojo pot in pravočasno prišli do želenih informacij".
Na DARS-u ob tem opozarjajo, da so podatki zgolj informativne narave in ne odražajo vedno dejanskega stanja, ki je odvisno od vrste potnikov in vozil, ki prečkajo mejni prehod. 

"Zanesljivega vira za beleženje zastojev ni, potniki si lahko pomagajo z viri informacij slovenske in hrvaške policije, hrvaškega portala o prometnih informacijah HAK ter z ostalimi vozniki," pravi Sandra Urbančič s prometno-informacijskega centra za državne ceste. 

Ob tem navede primer: "Voznik policistu pove, da je čakal za prehod meje uro, medtem pa voznik, ki je prispel na mejni prehod in se postavi na rep kolone, skoraj zagotovo čaka več časa. To pomeni, da informacija o čakanju zanj ni enaka in bo morda čakal še dve uri ali več, saj se je v eni uri, ko je prvi voznik čakal na prehod meje, kolona podaljšala že za nekaj kilometrov, z njo pa tudi čakalna doba."

Možne alternativne rešitve

Gneči se lahko izognemo tudi s pomočjo alternativnih rešitev. Za mejni prehod Dragonja in Sočerga nekaj časa prihranimo na mejnih prehodih Rakitovec/Slum in Brezovica pri Gradinu/Sveta Lucija. Pot do hrvaške Istre lahko olajša mejni prehod Podgorje/Jelovice, ki pa je med poletjem odprt le med 6. in 24. uro. 

Če je vaš cilj Istra ali Split, lahko mejni prehod prečkate tudi v Vinici/Pribanjcih, ki je od hrvaške avtoceste oddaljen le za okrog pet kilometrov. Prava izbira za letovanje nad severnim delom Jadrana pa je mejni prehod Petrina/Brod. V izogib gneči na mejnem prehodu Obrežje raje izberite Slovensko vas/Bregano, kjer lahko vožnjo kmalu nadaljujete po avtocesti. Več alternativnih mejhnih prehodov za mejni prehod Gruškovje predstavlja tudi pot proti Zagrebu, in sicer prehodi Zgornji Leskovec/Cvetlin, Rogatec/Hum na Sotli in Zavrč/Dubrava-Kržovljanska.

Mejni prehodi na hrvaški meji | Avtor: Policija Policija

Na pot ponoči oziroma zgodaj zjutraj

Med sezono so najbolj obremenjeni vikendi, še posebej petkovi dopoldnevi, nedelje in ponedeljki, zato Urbančičeva svetuje, da se "vozniki na pot odpravijo, ko na cestah ne bo zastojev oziroma v primeru zastojev potovanje prestavijo". Priporoča potovanje v nočnem času in v zgodnjih jutranjih urah (pred 7.00), ko promet praviloma normalno poteka. 

Za konec Urbančičeva vsem potnikom še naroči, da spoštujejo cestno-prometne predpise in se še pred potjo pozanimajo o stanju na cestah.  Doda, naj imajo s seboj tudi dovoljšnjo količino brezalkoholne tekočine, hrane, goriva in zdravil. "Na pot se ne podajte utrujeni, saj s tem še dodatno ogrožate ostale udeležence v prometu", zaključi.

Komentarjev 2
  • Janez707 20:52 19.julij 2019.

    Zapret vse mejne prehode s ustaško državo pa bo mir