Popotnik
1407 ogledov

Najbolj priljubljena slovenska sankališča

Agencija Julijana: sankanje
1/2
Agencija Julijana
Izbrali smo nekaj najbolj priljubljenih sankališč, najdete jih v otroških parkih, na smučiščih, med gozdovi ... Izkusite lahko tudi pravljično nočno sankanje.

Najbrž ima že vsakdo svojo najljubšo lokacijo za sankanje, na katero vas bodo vse življenje vezali lepi spomini. Kakšen prikupen klanec poleg lastnega doma, ki ga čez zimo pobeli sneg. Ali morda klanec, ki ste si ga za zimski popoldan prisvojili s prijatelji ali družino ... Morda pa boste prav to zimo odkrili kakšen nov spust, ali se podali na eno izmed pravih večjih sankališč, ki jih imamo v Sloveniji.

Za vas smo izbrali nekaj večjih sankališč, ki so med Slovenkami in Sovenci zelo priljubljena, spust pa na nekaterih kar traja in traja.

Na številnih sankališčih je možna tudi izposoja sank, zato ne potrebujete svojih.

Po nočni osvetljeni progi

Eno od priljubljenih zimskih središč je Rogla, kjer je družinsko smučišče, imajo tudi svoj snežni park, otroške dežele, zvečer pa se lahko podate na pravo nočno sankanje. Ena od vročih točk za sankanje je tudi Pokljuka, mnoge družine pa za sankanje izberejo posebno progo v otroškem parku na Voglu.

Sankanje je zelo priljubljeno tudi na Krvavcu. "Nočno sankanje poteka po delno osvetljeni progi, ki je posebej za nočno sankanje pripravljena ob petkih in sobotah zvečer. Za večje skupine je sankanje omogočeno tudi ob drugih terminih. Sankaška zabava se začne takoj po prihodu na planino Krvavec, do koder vas pripelje kabinska žičnica. Sankališče je urejeno na progi Ror, sanke pa si izposodite v naši izposojevalnici pri Jecom sport," nam je pojasnila Špela Janša iz RTC Krvavec.

RTC Krvavec: sankanje | Avtor: RTC Krvavec RTC Krvavec

Vozovnica za nočno sankanje po njenih besedah vključuje neomejeno število voženj s 4- sedežnico Tiha dolina v času nočnega sankanja. 4-sedežnica Tiha dolina obratuje od 16.30 do 19.00 ure, kabinska žičnica za povratek v dolino do 20. ure.

Špela dodaja, da je sankanje prirmerno za vse starosti, predvsem pa je potrebno paziti na hitrost in varnostno razdaljo. Več o varnosti pri sanaknju lahko preberete v spodnjem prispevku.

Sankanje Moderno, a nevarno Popotnik Vsak deseti s poškodbami glave in hrbtenice

V Kranjski Gori ponuja organizirano sankanje Agencija Julijana. "Ponujamo dnevno in nočno sankanje, ki se odvija na gozdni cesti v Gozd Martuljku. Sankanje traja približno eno uro in pol, v tem času je vključen dvakrat prevoz na vrh sankaške proge in dva spusta v dolino," so nam pojasnili. Sankanje je po njihovih besedah primerno za odrasle in starejše otroke od deset let, za mlajše otroke pa je priporočljivo sankanje s starši.

"Kot omenjeno sankanje poteka na gozdni cesti in je kar nekaj ovinkov in dreves okoli proge. Pred spustom sankači dobijo ustrezna varnostna navodila, kako varno priti v dolino. Prav tako imamo na ovinkih postavljene ograje in opozorilne bakle, ki pripomorejo k večji varnosti. Za varno sankanje je pomembno, da sankači upoštevajo varnostna navodila," velevajo.

Agencija Julijana: sankanje | Avtor: Agencija Julijana Agencija Julijana
Številna sankališča za zabavne spuste

Sankališče Mišouh ima sankaško progo, ki je dolga 2,5 kilometra, sankanje pa se organizira tako podnevi kot tudi ponoči in je primerno tudi za otroke. "Ponoči je proga osvetljena delno z baklami, vsak pa prejme tudi nočno naglavno svetilko. Proga je lepo urejena in vzdrževana ter na izpostavljenih predelih tudi zavarovana z lesenimi ogradami ali snežnimi bankinami," pojasnjujejo.

"Nad Mariborom, mestom najstarejše trte na svetu, se boste snežnih dogodivščin naužili v smučarskem centru Mariborsko Pohorje. Sankači zavijte na urejeno sankaško progo na Bellevueju in Arehu, lahko pa se preizkusite v vožnji s prav posebno vrsto sani – pležuhi," pa svetujejo na Slovenski turistični organizacji (STO).

Dodajajo, da boste našli sankaške proge še na nekaterih smučiščih, npr. na Golteh, Cerknem, Kaninu ali Celjski koči. Če si želite zraven še malo adrenalina, lahko v Karavankah ob primernih razmerah in na lastno odgovornost sankate na Ljubelju ali v Savskih jamah nad Jesenicami.

"V osrčju Kamniško-Savinjskih Alp najdete odlične sankaške proge na Jezerskem in v Logarski dolini. V Dolini Soče se lahko pridružite organiziranemu sankanju s Kobariškega Stola ali v Trenti. Urejeno sankališče boste našli ob smučišču v Logu pod Mangartom," pravijo na STO.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.