Popotnik
1039 ogledov

Vsak deseti s poškodbami glave in hrbtenice

Sankanje Profimedia
Preberite, kakšne sanke kupiti za optimalno varnost. Najnevarnejši so nekateri nadomestki, največ poškodovanih je mlajših od 14 let!

"Prve sanke, ki jih otrok dobi, niso namenjene dirjanju in rekordnim športnim dosežkom, ampak pogosteje služijo kot prevozno sredstvo za malega lastnika," pravijo na Policiji.

Svetujejo, da ob nakupu izberite močnejše in bolj vzdržljive, da bodo zdržale več potnikov, "kajti med spustom po bregu bo z otrokom gotovo tudi eden od staršev." Obenem opozarjajo, da otrok ne smemo nikoli pustiti, da sankajo sami. 

Smuči in sanke | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Za otroka, ki nima klasičnih sani, ampak plastičen UFO krožnik, lopato in podobne rekvizite, izbirajte za spuste brežine s čim manj neravninami. Odskoki pri sankanju s takimi, težje vodljivimi pripomočki po neravnem terenu lahko poškodujejo hrbtenico!

Policija

Obenem opozarjajo, da ne smejo imeti sani nikjer ostrih robov, vrvica pa mora biti tako močna, da vzdrži transport potnika na saneh: "Sani naj imajo ročaje ali leseno naslonjalo, na katere se lahko otrok opre ali nasloni, da ne zdrsne nazaj."

Če je le mogoče, izberite lesene sani. Če se odločite za plastične, pa naj bodo te iz kakovostnega materiala, ki vzdržijo nizke temperature, tako da se ob prvih neravninah zaradi krhkosti ne razletijo.

Policija

Moderno, a zelo nevarno

"Sankanje postaja moderno, zlasti s plastičnimi vrečami, gumami in čolni. Vse več je usodnih poškodb pri sankaških avanturah, predvsem zaradi podcenjevanja nadomestkov za sani," opozarjajo.

Posebno nevarna prevozna sredstva na snežni strmini so po njihovih izkušnjah avtomobilske gume, gumijasti čolni, plastične vrečke, plastične lopate: "Skratka vse tisto, česar ni mogoče zadovoljivo krmiliti."

Dodajajo, da so klasične sani vsaj delno vodljive, zaradi sedečega položaja pa je možno tudi z nogami tudi zavirati.

Zakon o varnosti na smučiščih določa, da mora smučar do 14. leta starosti uporabljati zaščitno smučarsko čelado. Sicer pa ne glede na starost smučarja velja upoštevati geslo: Pametno glavo varuje čelada.

Policija

Dodajajo, da je sankanje na smučišču dovoljeno le na površinah, ki so temu namenjene in so predpisano označene oziroma zavarovane.

Slovenske statistike ni

Slovenske statistike o števil nesreč med sankanjem ni, so pa na nevarnost sankanja opozorili sosedi. Avstrijski strokovnjaki opozarjajo, da je sankanje celo nevarnejše od smučanja. Vsako leto naštejejo okoli 1.200 poškodovanih med sankanjem, ki potrebujejo zdravniško pomoč. Pogoste so celo smrtne žrtve.

Med poškodbami je največ zlomov kosti in udarnin, pri skoraj vsaki deseti nesreči pa si poškodujejo glavo ali hrbtenico. Zato svetujejo, da imamo tudi med sankanjem za zaščito čelado, to pa velja predvsem za otroke. Največ poškodovanih v Avstriji je namreč starih manj kot 14 let.

Sankala sta se na vreči

Na Policiji pojasnjujejo pojasnjujejo, da je nesreč in primerov iz prakse precej, izstopa pa nesreča, ki se je zgodila že mnogo let nazaj na smučišču kekec za hotelom Larix v Kranjski Gori. 

"Zgodilo se je kmalu potem, ko se je skupina razigranih ljubljanskih srednješolcev odločila za zabavno nočno sankanje. Odšli so na smučišče, in ker niso imeli sani, so se odločili za spust na polivinilastih vrečkah. Tedaj so ob vznožju smučišča opazili dve zaščitni blazini velikosti 1,5 krat 1 meter. Bile so ovite okrog stebrov žičnice kot ščitnik za smučarje. Odvili so ju in se z vrečami v rokah napotili do polovice smučišča in se spustili po gladki, ne prestrmi smučarski progi," opisujejo na Policiji. 

Zabava je bila na vrhuncu, in ko sta se 18-letna dijaka že četrtič spustila po progi, ju je pričelo vrteti, tako da sta se nekajkrat zasukala in priletela do vznožja smučišča s hrbtoma obrnjena navzdol. Gladka vreča, na kateri je "sankanje" doseglo veliko hitrost, ju je odnesla proti kozolcu in prikolici namenjeni prodaji pijače, ob kateri je postavljena klop in miza s kovinskimi nogami.

Ko je eden izmed dijakov opazil, da drvita proti klopi, je zadnji hip skočil z blazine, kar pa drugemu dijaku ni uspelo. Skupaj z blazino se je zaletel v klop, od koder ga je odbilo v dva metra oddaljeno prikolico, kjer je hudo poškodovan obležal. Hude poškodbe so bile take narave, da so terjale operacijo ljubljanske ekipe kirurgov. Ponesrečenec, ki je preživel in bo ostal paraplegik, je imel nenavadno hude poškodbe glave in hrbtenice na prsnem delu.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.