Popotnik
160 ogledov

Najbolje obiskana razstava v francoski zgodovini

Pariz Pixabay
Velika potujoča razstava o faraonu Tutankamonu v pariškem razstavnem kompleksu Villette beleži rekorden obisk.

Na njej so našteli že 1,42 milijona obiskovalcev, s čimer je postala najbolje obiskana razstava v francoski zgodovini, piše francoska tiskovna agencija AFP. Po Parizu bo razstava na ogled še v Londonu, kjer jo bodo odprli novembra.

Dosedanji francoski rekord je z 1,24 milijona obiskovalcev beležila veliko manjša Tutankamonova razstava, ki je bila leta 1967 na ogled v pariški Petit Palais.

Tutankamon je umrl zelo mlad. Po 3336 letih Svet Odkrili vzrok Tutankamonove smrti

Ko je bila nazadnje podobno obsežna razstava o dečku faraonu leta 1972 na ogled v Britanskem muzeju, je po pisanju AFP povzročila pravo "tutmanijo", saj so na njej našteli kar 1,6 milijona obiskovalcev.

Tutankamon je umrl zelo mlad. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Razstava z naslovom Tutankamon - zakladi zlatega faraona združuje doslej največje število Tutankamonovih zakladov, ki so bili kdajkoli razstavljeni izven Egipta. Več kot 50 od 150 predmetov iz Tutankamonove grobnice je Kairo tokrat zapustilo prvič in verjetno tudi zadnjič, saj jih bodo po končani turneji razstavili v novem egiptovskem muzeju v bližini piramid v Gizi.

Ta naj bi vrata odprl prihodnje leto. Po besedah generalnega sekretarja egiptovskega Vrhovnega sveta za antikvitete Mostafe Wazirija bodo s prihodki od razstave, ki bo prihodnje leto na ogled še v Sydneyju, delno financirali novi muzej v Gizi.

Egiptovski minister za antikvitete Khaled El-Enany je izrazil prepričanje, da bo izjemno zanimanje za razstavo vzpodbudilo milijone, da obiščejo egiptovske muzeje in izjemne znamenitosti.

Ostala mesta ostajajo skrivnost

Tudi v pariškem muzeju Louvre, kjer so za razstavo posodili izjemen eksponat iz svoje egiptovske zbirke - kip Amona -, so pozdravili uspeh razstave. "Potrjuje, če je potrditev sploh potrebna, kako zelo Francoze zanima stari Egipt," so zapisali. Organizatorji pa so še sporočili, da je bilo med obiskovalci okoli 50.000 šolarjev.

Preden se bodo eksponati leta 2024 vrnili v Egipt, bo razstava na ogled v še nekaterih mestih, ki zaenkrat ostajajo skrivnost. Z razstavo sicer obeležujejo tudi 100-letnico odkritja Tutankamonove grobnice.

Da bi lahko zadostili zanimanju, so v Parizu tudi podaljšali odpirali čas razstave. Razstavo si je tako mogoče ogledati od 9. do 21. ure. V Galeriji Saatchi v Londonu pa jo bodo odprli 2. novembra in bo na ogled do maja 2020.

Tutankamon je bil sin Amenofisa III. in zet Amenofisa IV. (Ehnatona). Kot vladar 18. dinastije je vladal v obdobju 1333-1323 pred našim štetjem, vendar so imeli oblast večinoma v rokah njegovi svetovalci, predvsem Ai in Horemheb, ki so spet uvedli tradicionalno religijo boga Amona. Prestolnico je imel v Memfisu, obnovil je očetovo palačo v Tebah.

Tutankamon ni bil pomemben vladar, njegova slava je vezana predvsem na njegovo grobnico, ki jo je leta 1922 v Dolini kraljev skoraj nedotaknjeno našel angleški egiptolog in raziskovalec Howard Carter. V njej je bilo veliko dragocenih predmetov, med drugim posod, stolov, nakita, orožja in oblek, na faraonovi mumiji pa so našli znamenito zlato masko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.