Popotnik
5289 ogledov

Najboljše slovenske restavracije: Letos kar tri absolutne zmagovalke

Hrana sol
1/5
Profimedias
To so absolutni zmagovalci za leto 2018 ...

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji -The Slovenia Restaurant Awards - so na današnji finalni prireditvi izbrali najboljše slovenske restavracije po regijah in absolutne zmagovalce. 

Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2018 so pridobile Restavracija Strelec – Ljubljana z osrednjo Slovenijo, Gostilna Krištof – Severna Slovenija, Ošterija Debeluh – Južna Slovenija, Hiša Denk – Vzhodna Slovenija in Hiša Franko – Zahodna Slovenija, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije.

Trojica absolutnih zmagovalcev nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2018 po abecednem vrstnem redu so Hiša Franko, Ošterija Debeluh in Pri Lojzetu.

Restavracija, ki je dobila največje število glasov s strani javnosti prek spletnega glasovanja pa je Galerija Okusov.

Kako je potekal izbor?

Na podlagi tri stopenjskega ocenjevanja je strokovna komisija izmed 165 restavracij, izbrala petdeset finalistov in jih najprej razdelila na regije.

Prvi izbor je sicer pripravila posebna strokovna komisija, za tem so člani tako imenovane Chefs&Foodies Akademije, ki so jo sestavljali kuharski strokovnjaki, novinarji, kritiki, blogerji, ljubitelji s področja enogastronomije, vinarji, sommelierji in predstavniki različnih panožnih združenj, glasovali za najboljše. Njihovi glasov so veljali 75 odstkov končne ocene, ostalih 25 odstotkov je preko glasovanja preko spletne strani prispevala splošna javnost.

Kriteriji izbora

Strokovna komisija je po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah pripravila obširen seznam restavracij, za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelila na pet regij; severno, južno, vzhodno, zahodno ter Ljubljano z osrednjo Slovenijo.

Člani komisije so izbirali na podlagi naslednjih kriterijev:

  • Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2017, bodo lahko kandidirale
  • šele za leto 2019.
  • Hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno
  • spajanje hrane in pijače)
  • Storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja)
     

 

Sorodne novice